EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΙΣΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΙΣΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

28 May, 2024

Η ανακοίνωση του ΕΛΙΣΜΕ της 23ης Μαΐου 2024

 

Η εκλεγμένη Πρόεδρος, Gordana SiljanovskaDavkova (VMRO), κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της στο κοινοβούλιο (12 Μαίου 2024), δεσμεύτηκε να “υπερασπιστεί την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Μακεδονίας”, προκαλώντας την αντίδραση της Ελλάδος, της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και Γερμανίας, με προειδοποιήσεις ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αφού χαρακτήρισε την κίνηση της νέας Προέδρου «παράνομη, ανεπίτρεπτη, προκλητική», δήλωσε ότι στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό (ergaomnes), καθώς και ότι δεν έχει κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας, διότι διέβλεψε ότι το VMROθα κέρδιζε τις εκλογές.

Η Βουλγαρία η οποία δεν αποδέχεται την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητος και γλώσσας, υπενθύμισε επιπλέον τις προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2022 (Συνταγματική αποδοχή εθνικής Βουλγαρικής μειονότητος). Ο μέλλων Πρωθυπουργός Χρίστιαν Μιτσκόσκι (VMRO) δικαιολόγησε πλήρως την Πρόεδρο, επισημαίνοντας ότι θεσμικά και νομικά θα τηρείται η Συνταγματική ονομασία, αλλά αποτελεί δικαίωμά του πως θα αποκαλεί την χώρα δημοσίως και στα ΜΜΕ, προτρέποντας την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Ακολούθησαν και άλλες έκνομες αναφορές από τους ίδιους σκοπιανούς πολιτικούς. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) προβλέποντας τις «κακοτοπιές» εξέφρασε εγκαίρως τις απόψεις του με δελτία τύπου (Ιανουάριος 2018). Δυστυχώς η Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από την είσοδο στο ΝΑΤΟ, δώρισε στους Σκοπιανούς την χρήση των όρων «Μακεδονικό Έθνος», «Μακεδονική ιθαγένεια/υπηκοότητα» και «Μακεδονική γλώσσα», παρά το γεγονός ότι οι πολυετείς σχετικές διαπραγματεύσεις αφορούσαν στο όνομα του νέου κράτους. Η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να διενεργήσει δημοψήφισμα. Η πραγματικότητα αυτή συντηρεί τον μύθο της «μακεδονικής ταυτότητος» σε έναν σκοπιανό πληθυσμό Σλάβων, Αλβανών, Ρομά, Τούρκων αλλά και πολιτών ελληνικής εθνικής καταγωγής, ενώ τροφοδοτεί τις αναθεωρητικές φιλοδοξίες του. Ως μοναδική κρατική οντότητα με το όνομα αυτό, δύναται να χρησιμοποιεί νομίμως πλέον τους όρους «Μακεδονικός»«Μακεδόνας» παγκοσμίως (κατοχύρωση κωδικών ΜΚ, MKD), παραχαράζοντας Ιστορία 3.000 ετών και δημιουργώντας διεθνή σύγχυση περί την κληρονομημένη από την ιστορία ονομασία 2,5 εκατομμυρίων Ελλήνων Μακεδόνων που κατοικούν στην Βόρειο Ελλάδα και οι οποίοι είναι υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή τους. Στην γειτονική χώρα ο «Μακεδονισμός» και ο «Αλυτρωτισμός» παραμένουν ολοζώντανα.

Η μη τήρηση των βασικών αρχών της διακομματικής Εθνικής Στρατηγικής από όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, οδηγεί σε ασυνέχεια, υπαναχωρήσεις και ευαλωτότητα σε ξένες πιέσεις. Ο Τίτο «έστησε» κυριολεκτικά ένα ανύπαρκτο έθνος στα μέσα της δεκαετίας του 1940, άνευ ουσιαστικής ελληνικής αντιδράσεως, για λόγους γενικότερων γεωπολιτικών επιδιώξεων εκτός της περιοχής. Οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζουν. Από την επομένη της υπογραφής της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών αυτή παραβιάζεται πολλαπλώς από τα Σκόπια με διεθνή αλλά και περιορισμένη ελληνική κρατική αντίδραση. Κατάλογοι παραβιάσεων πλαισιωμένοι από αρχειακό και φωτογραφικό υλικό παραδίδονται τακτικά στην κυβέρνηση από οργανώσεις που ανησυχούν.

Παράλληλα οι προκλήσεις των Σκοπίων σε επίπεδο ηγεσίας και κοινωνίας είναι διαρκείς, ενώ ο διεθνής παράγων μεθοδεύει την ταχεία ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ. H άνοδος του εθνικιστικού VMRO στην εξουσία εισάγει το όλο θέμα σε νέα φάση. Είναι δύσκολο η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα και αποκλειστικά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» λόγω προφανών επιπτώσεων. Έχει προαναγγείλει, εν τούτοις, ότι θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας στα επίσημα έγγραφα και τις θεσμικές συναντήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αναφέρεται με το όρο «Μακεδονία» σε καθημερινή χρήση. Παρά τα υπαρκτά θετικά σημεία της εξωτερικής μας πολιτικής, η Ιστορία εμφανίζει αρκετές περιπτώσεις ασυνέχειας, αδράνειας, απώλειας ευκαιριών και διολισθήσεως από πάγιες εθνικές θέσεις κατόπιν έξωθεν πιέσεων.

Ο Έλλην πολίτης ανησυχεί δικαιολογημένα. Για την Ελλάδα η παραβίαση της ονομασίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ακόμη και τώρα θα πρέπει να εξετασθεί η ανάληψη σειράς μέτρων, όπως τα εξής:

  • Συντονισμός Ελλάδος και Βουλγαρίας στα σημεία συγκλίσεως.
  • Η Ελλάς να παρακολουθεί συστηματικά κάθε παραβίαση της Συνθήκης και να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά δίμηνο) τα διεθνή φόρα, τις συμμαχίες και την ελληνική κοινή γνώμη.
  • Να μεθοδευθεί η επιβεβαίωση υπάρξεως ελληνικής μειονότητος στα Σκόπια.
  • Να καταγγελθεί η έκνομη χρήση του όρου «Μακεδονία», λόγω παραβιάσεως ουσιώδους όρου, σύμφωνα με την Συνθήκη της Βιέννης του 1969, περί Δικαίου Διεθνών Συμβάσεων,
  • Απαίτηση λήψεως μέτρων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατά των Σκοπίων, για κάθε ουσιώδη παραβίαση ή καθυστέρηση εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
  • Κατάρτιση καταλόγου εθνικών μέτρων κατά της γειτονικής χώρας, προειδοποίηση επ’ αυτών και ετοιμότητα εφαρμογής τους κατά δέσμες, αναλόγως της πολιτικής και συμπεριφοράς των Σκοπίων. Γνωστού όντος ότι οι Διεθνείς Συμφωνίες δημιουργούν διεθνείς υποχρεώσεις, να εξετασθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι τρόποι πιθανής καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις εφόσον τα Σκόπια επιμείνουν σε συνέχιση της έκνομης πολιτικής τους.
  • Να ενισχυθεί η αντικειμενική εκπαιδευτική ύλη στα ελληνικά σχολεία σχετικά με την Μακεδονία από την αρχαιότητα έως σήμερα. Και κυρίως:
  • Μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας (ένταξη στην ΕΕ, οικονομική συνεργασία), μέχρι νεωτέρας.
  • Η πρόθεση ελληνικού βέτο (ή έστω της απορρίψεως των ενταξιακών κεφαλαίων), θα πρέπει να γίνει σαφής και αδιαπραγμάτευτη προς κάθε κατεύθυνση. Η Ιστορία χιλιετηρίδων και ο πολιτισμός ενός έθνους δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνονται σκανδαλωδώς από περιστασιακές συγκυρίες, διεθνείς πιέσεις αλλά και αναποτελεσματικές εσωτερικές πολιτικές.

Το όνομα «Μακεδονία» διασύρεται και η Ελλάς θα πρέπει να εκτιμά την κατάσταση περισσότερο μακροσκοπικά και οραματικά, παρά μικροσκοπικά και γραφειοκρατικά και κυρίως με όρους εθνικής συναίνεσης.

 

Ο Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΣΜΕ  Μπαλτζώης Ιωάννης  Αντιστράτηγος ε.α

Ο Γενικός Γραμματέας Κατσαρός Παναγιώτης Αντιπτέραρχος ε.α.

photo https://slpress.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This