EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Αναφιώτικα: Μια άλλη Αθήνα

10 Apr, 2022
Αναφιώτικα

Αναφιώτικα

Αναφιώτικα

Εκεί που γινόταν το αντάμωμα των επιταφίων από τις γύρω εκκλησίες, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό της Αττικής, ανέφελο και γεμάτο αστέρια, με τις μυρωδιές από τα γιασεμιά και τις μπουκαμβίλιες, εκεί, η Αθήνα έσβηνε με ένα σφουγγάρι ό,τι άσχημο και κουρασμένο μπορεί να κουβαλούσε η καθημερινότητα

 

Στα Αναφιώτικα, δεν πηγαίνεις αν βιάζεσαι. Γιατί και αν βιάζεσαι, ακόμη και περάσεις τρέχοντας από τα δρομάκια της, δεν μπορεί παρά να μαγευτείς από το ιδιαίτερο χρώμα μιας άλλης εποχής, που ακόμα βρίσκεται στην περιοχή.

Στα Αναφιώτικα πηγαίνεις για να περπατήσεις, να γεμίσεις ήλιο, να γεμίσεις από αρώματα, την φασαρία των δρόμων, χρώματα, από μια Αθήνα που μοιάζει με κυριακάτικη βόλτα. Είναι γνωστή ως “γειτονιά των θεών”, βρίσκεται κάτω από την Ακρόπολη – ποιά άλλη περιοχή άλλωστε θα διάλεγαν οι θεοί; ή ποιά άλλη γειτονιά θα διάλεγαν οι άνθρωποι για τους θεούς τους; Είναι η περιοχή “πάνω από την Πλάκα”.

Τον 19ο αιώνα, αυτή την περιοχή την έφτιαξαν δύο εργάτες από την Ανάφη, που έφτασαν στην Αθήνα για να δουλέψουν στα ανάκτορα του Όθωνα. Μέσα σε λίγο καιρό έφεραν και τις οικογένειές τους, και έχτισαν μικρά σπιτάκια για να κατοικήσουν. Την μικρή τους γειτονιά, την ονόμασαν Αναφιώτικα, για να τους θυμίζει τον τόπο τους. Το 1922, μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, που έχτισαν κι αυτοί τα δικά τους αυθαίρετα μικρά σπίτια. Από τα σπίτια αυτής της εποχής, σήμερα διασώζονται μόνο 45, καθώς τα περισσότερα κατεδαφίστηκαν το 1950.

Τα δρομάκια ανάμεσα στα σπίτια, στα Αναφιώτικα, είναι πολύ στενά, με σκαλοπάτια ασβεστωμένα, με γλάστρες με λουλούδια και βασιλικά – έτσι που νομίζεις που περπατάς σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Μια εικόνα που γνωρίζουμε από θεατρικές παραστάσεις πια, αλλά που μπορούμε και να την ζήσουμε σε μια βραδινή μας βόλτα.

Τα Αναφιώτηκα άνθισαν κυρίως γύρω από την Αρχαία Αγορά, πάνω από τα ευρήματα που ήρθαν αργότερα στο φως, μέσω ανασκαφών. Είναι βέβαιο ότι η περιοχή είναι γεμάτη αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς είναι ένα σημαντικό κέντρο της ζωής της αρχαίας Αθήνας. Σήμερα, η περιοχή, όπως και η ευρύτερη Πλάκα, “η παλιά Αθήνα” όπως είναι γνωστή, είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες, γιατί όποιος την περπατήσει χάνεται σε μια ζωντανή καρτ-ποστάλ, μπορεί να περπατήσει δίπλα σε διατηρητέα νεοκλασσικά κτήρια, αλλά και σε παλιά αθηναϊκά σπίτια με αυλή, να καθίσει σε πεζούλια κάτω από δέντρα, αλλά και να ψωνίσει σε μικρομάγαζα που πουλούν κάθε είδος σουβενίρ και χειροποίητα αντικείμενα.

Ο καφές ή το φαγητό στα εστιατόρια και τις καφετέριες κάτω από τα δέντρα, ή στα σκαλοπάτια της Πλάκας είναι μια εμπειρία χαλαρωτική. Τα εστιατόρια με εσωτερική αυλή, όπου μπορείς να απολαύσεις ελληνική παραδοσιακή κουζίνα κάτω από κληματαριές, είναι κάτι που ακούγεται όμορφο, όμως εάν το ζήσεις είναι σαν την στιγμή που σου καρφώνεται το βέλος του έρωτα: χαλάρωση, χαμόγελο, ξεκούραση, και μια σιγουριά ότι όλα είναι καλά.

Και φυσικά, πάνω από όλα αυτά, μεγαλόπρεπη αλλά οικεία, η Ακρόπολη. Η δική μας υπενθύμιση μιας ιστορίας, μιας επιβλητικής υπενθύμισης της θεάς, της κουλτούρας και του πολιτισμού: μια υπενθύμιση που την κουβαλάμε οι Αθηναίοι παντού, όπου κι αν βρισκόμαστε.

 

Αναφιώτικα - Πλάκα flea market g21fc4c312 640

Τί αξίζει να δεις στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα

 

Το μνημνείο του Λυσικράτη. Το ξέρουμε και ως “Φανάρι του Διογένη”, και ήταν μια επιβράβευση για την καλύτερη θεατρική παράσταση που είχε δοθεί τότε, στο θέατρο του Διονύσου. Θεωρείται ότι είναι το πρώτο μνημείο που έχει φτιαχτεί με κορινθιακό ρυθμό. Η Μονή των Καπουτσίνων που φτιάχτηκε εδώ τον Μεσαίωνα, ευτυχώς διέσωσε το μνημείο από την ληστρική επίθεση του Έλγιν.

Το πρώτο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην οδού Θόλου, ήταν η οικία Κλεάνθη-Σάουμπερτ και ως πανεπιστήμιο ιδρύθηκε από τον Όθωνα το 1837. Οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ ήταν αυτοί που ανέλαβαν υπό τις εντολές του Ιωάννη Καποδίστρια, να κάνουν την πολεοδομική μελέτη της Αθήνας. Το Πανεπιστήμιο αυτό ονομάστηκε Οθώνειον, αλλά έμεινε γνωστό ως το “Παλιό Πανεπιστήμιο”. Αν περάσετε έξω από το κτήριο, θα δείτε ένα ενδιαφέρον νεοκλασσικό με όμορφο κήπο.

Στην οδό Περιάνδρου 5, βρίσκεται το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος λογοτέχνης μας, Κωστής Παλαμάς. Η σορός του βγήκε από αυτό το σπίτι στις 27 Φεβρουαρίου 1943 με πλήθος Αθηναίων να συρρέουν εδώ. Όσο για τους άλλους ποιητές μας, σε λίγο καιρό στην Διοσκούρων 4 θα δημιουργηθεί το “Σπίτι Οδυσσέα Ελύτη“, ενώ στην Κυδαθηναίων 9 βρίσκεται το σπίτι στο οποίο έμεινε ο Γιώργος Σεφέρης.

Το δημόσιο λουτρό που έγινε χαμάμ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, ήταν παλιότερα το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, ένα ηλιακό ρολόϊ με ανεμοδείκτη. Οι Αθηναίοι τον 19ο αιώνα πίστευαν ότι ήταν ναός του Αιόλου (γιατί εικονίζονται οι “αέρηδες” εδώ), και γι’ αυτό ονόμασαν έτσι και τον δρόμο που ξεκινούσε από αυτό το μνημείο.

Η Αρχαία Αγορά είναι ένας χώρος συγκεντρωμένων ναών, βωμών, ιερών και δημοτικών κτηρίων, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς μια μέρα που θα έχει χρόνο και διάθεση για περπάτημα, αφού μπορεί να συνδυάσει την βόλτα του με έναν καφέ ή φαγητό στα μαγαζιά έξω από τον χώρο. Μέσα στην Αρχαία Αγορά υπάρχουν ιερά που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα, όπως τα απομεινάρια του ναού της Ουράνιας Αφροδίτης, ο Βωμός των 12 Θεών και του Ελέους, και φυσικά ο ναός του Ηφαίστου.

Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι ένας χώρος στον οποίο γίνονταν συναλλαγές και εκδηλώσεις (σήμερα γίνονται όντως εκδηλώσεις), που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Το βράδυ, η γειτονιά της Ακρόπολης και του ιερού βράχου φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.

 

Βρείτε έναν ξεναγό, ή ένα γκρουπ που να πραγματοποιεί την βόλτα του στην Πλάκα και στα Αναφιώτικα. Ή βρείτε χρόνο και περπατήστε με σκοπό να ανακαλύψετε εσείς οι ίδιοι την παλιά Αθήνα. Δεν είναι λόγοι πληροφόρησης και ξενάγησης στην ιστορία. Είναι λόγοι ανάσας μιας άλλης ενέργειας, μιας άλλης ατμόσφαιρας, που περιμένει να την ανακαλύψεις για να σου δώσει. Η παλιά Αθήνα ήταν πολύ φιλόξενη και γενναιόδωρη. Είναι ακόμα, για όποιον γυρίζει σε αυτήν, όπως θα γύριζε μια Κυριακή στο πατρικό του για ένα γεύμα.

 

 

 

 

 photo https://pixabay.com/el/ 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This