EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
αυξήσεις των διαγνωσμένων καρκίνων

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για τις αυξήσεις των διαγνωσμένων καρκίνων στις ΗΠΑ

25 Jan, 2024

Οι νεότεροι σε ηλικία Αμερικανοί φαίνεται ότι έρχονται αντιμέτωποι με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καθώς αναμένεται μέσα στο 2024 να αυξηθούν σημαντικά οι αριθμοί των διαγνωσμένων καρκίνων, σε αυτές τις ηλικίες. Μάλιστα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ., κάτι πρωτοφανές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό ανακοίνωσε με στοιχεία της η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και προκαλεί σκέψεις, καθώς οι ολοένα και νεότεροι ασθενείς της σοβαρής αυτής νόσου, προέρχονται από μια κοινωνία με βελτιωμένες συνθήκες στην διαβίωσή τους. Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, οι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι ο παράγοντας Ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και η καθημερινότητα με οικονομικές δυσκολίες οι οποίες επηρεάζουν και το σώμα – κάτι που κατ’ εξοχήν αφορά περισσότερο πλέον τις νεότερες ηλικίες, δηλαδή κάτω από την ηλικία των 50.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αφ’ ενός οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί, αφ’ ετέρου έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας οι οποίοι δεν έχουν σταθερή εργασία και ασφάλιση, κάτι που φυσικά αυξάνει σταθερά τα επίπεδα άγχους.

Ο Ρόμπιν Μέντελσον, διευθυντής του Young Onset Colourectal and Gastrointestinal Cancers του Memorial Sloan Kettering, δήλωσε πως οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια διάγνωση αισθάνονται να γκρεμίζονται όλα όσα πίστευαν. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι βάσει ηλικίας δεν θα έρχονταν ποτέ αντιμέτωποι με το πρόβλημα, αυτοί ή οι γνωστοί τους. Όμως, τα τελευταία τριάντα χρόνια, το ποσοστό των ανθρώπων από 65 ετών και περισσότερο που πάσχουν από καρκίνο, έχει μειωθεί σε 58% (από 61%). Αύξηση, αντίθετα, παρουσίασε το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται κάτω των 50 χρόνων.

Όπως είναι φυσικό, διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν οι βασικές αιτίες αυτού του ιατρικού και κοινωνικού φαινομένου.

Φαίνεται ότι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες κάτω από 50 ετών, είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ενώ η ίδια νόσος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Και ενώ η πάθηση αυτή έχει μειωθεί για την ομάδα των 65 και άνω, έχει αυξηθεί κατά 2% για την ηλικία ατόμων κάτω από 55, από το 1990 μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στις γενικές συνήθειες του πληθυσμού αναζητούνται τα πιθανά αίτια γι’ αυτό, όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφών, η χρήση φαρμάκων και βιταμινών, η παχυσαρκία κ.ά. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Ρόμπιν Μέντελσον, θα πρέπει η αιτία να αναζητηθεί έως και δεκαετίες πριν, αφού ο καρκίνος χρειάζεται χρόνο για να εκδηλωθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο προληπτικός έλεγχος, ο οποίος έχει βελτιωθεί, η αυξανόμενη μείωση του καπνίσματος και οι εξελιγμένες θεραπείες, έχουν βελτιώσει την εικόνα, αφού το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο μέσα σε τρεις δεκαετίες, στις ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου δείχνουν αυξανόμενη τάση, και μάλιστα διαφοροποιούνται ανάλογα με το έθνος και την φυλή σε σχέση με την θνησιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του προστάτη, ήπατος, νεφρών, στόματος και μελανώματος σημειώνουν αύξηση έως και 3% από το 2015 μέχρι το 2019. Μορφές καρκίνου μαστού, παγκρέατος και μήτρας αυξήθηκαν μέχρι και 1% ετησίως, την ίδια αυτή περίοδο. Οι άνθρωποι μαύρου χρώματος παρουσίασαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, στομάχου και ενδομητρίου σε σύγκριση με τους λευκούς, ενώ ποσοστά θνησιμότητας έως και διπλάσια παρουσίασαν οι ιθαγενείς αναφορικά με τον καρκίνο ήπατος, στομάχου και νεφρών.

Οι μελέτες σε αυτές τις έρευνες σταματούν το 2019 λόγω της πανδημίας που αραίωσε αισθητά τις προληπτικές εξετάσεις, από το 2020 όμως παρουσιάζεται μείωση κατά 16% στο μελάνωμα σε άνδρες και 18% μείωση του καρκίνου θυρεοειδούς στις γυναίκες.

Οι νέες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας, αλλά και η προληπτική εξέταση, έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ, από το 1991 έως σήμερα. Υπολογίζονται έως και 4 εκατ. λιγότεροι θάνατοι. Η ίδια μελέτη όμως αναμένει 612.000 θανάτους για το 2024, ενώ το 2023 είχαν σημειωθεί 609.820.

Είναι σημαντική η προληπτική εξέταση και αυτό αποδεικνύεται και με τους αριθμούς, κυρίως σε ό,τι αφορά άτομα με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό.

 

 

 

 

πηγή https://kathimerini.gr / photo marijana1 / https://pixabay.com 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This