Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την περιβόητη μορφή της ψυχολογίας, που ονομάζεται ενσυναίσθηση. Ο όρος αυτός δείχνει την συναισθηματική ταύτιση με τον ψυχικό κόσμο ενός άλλου ατόμου. Δηλαδή η κατανόηση της συμπεριφοράς, των κινήτρων, των πράξεων και των αντιδράσεων του. Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται πλήρως τα συναισθήματα κάποιου άλλου.
Η ενσυναίσθηση συγκαταλέγεται στην διάσταση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Emotional Intelligence). Σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με την συμπάθεια. Το αντίθετο, μάλιστα, η ενσυναίσθηση φανερώνεται ακόμη και στα άτομα με τα οποία μπορεί διαφωνούμε. Με λίγα λόγια διαφαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της επικοινωνίας μας με τους άλλους. Στην ουσία πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας μπορούμε να αφουγκραστούμε στο μέγιστο βαθμό τον συνάνθρωπο μας. Επουδενί δεν συνδέεται με την τηλεπάθεια, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Έπειτα, είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι ο όρος στην αγγλική βιβλιογραφία εμφανίζεται ως empathy, συνεπώς στα ελληνικά μεταφράζεται ως εμπάθεια. Ωστόσο, οι δύο αυτές ορολογίες δεν έχουν καμία εννοιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Επομένως, αποτελεί βασική προϋπόθεση η ακριβής κατανόηση του τι ακριβώς ορίζεται ενσυναίσθηση κα τι όχι. Συχνά στη καθημερινή μας ζωή έχουμε την τάση να συγχέουμε την ενσυναίσθηση με την συμπάθεια. Σύμφωνα με τον Ehmann, η συμπάθεια πολλές φορές περικλείει την λύπηση ή τον οίκτο, χαρακτηριστικά που δεν περιλαμβάνονται στην ενσυναίσθηση.
Παραδείγματος χάρη, αν συναντήσουμε κάποιον άρρωστο άνθρωπο και του παράσχουμε μια χείρα βοήθειας, δείχνουμε την συμπάθεια μας προς το συγκεκριμένο άτομο. Αν όμως προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε μαζί του και να ακούσουμε τις σκέψεις, βλέποντας τον κόσμο μέσα από εκείνον και καταλαβαίνοντας τον πόνο, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τότε ναι μπορούμε να μιλάμε για ενσυναίσθηση. Συνεπώς υπάρχουν δύο βασικές πτυχές του όρου αυτού, η γνωστική και η συναισθηματική ενσυναίσθηση. Η γνωστική αναφέρεται στην νοητική κατανόηση της εμπειρίας του άλλου ατόμου. Η συναισθηματική, αντιθέτως, στο βίωμα των συναισθημάτων του συνανθρώπου μας. Τέλος, υπάρχει και μία ακόμη, η επικοινωνιακή ενσυναίσθηση, που αφορά την ακριβή μεταβίβαση στον συναισθηματικού κόσμου του άλλου.
Η ενσυναίσθηση, παρόλα αυτά, δεν αποτελεί ικανότητα όλων. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι ένα ταλέντο. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που την διαθέτουν μπορούν και κατανοούν εύκολα πράγματα, που ίσως και το ίδιο το άτομο να προσπαθεί να μην εκφράσει. Αντιλαμβάνονται το ψέμα, δεν ξεγελιούνται εύκολα, καταλαβαίνουν κάθε κίνηση κι μεταφράζουν κάθε λέξη. Είναι ευλογία να έχεις έναν τέτοιο σύντροφο, φίλο ή συνάδελφο, γιατί έχει καταλάβει την ψυχολογική σου κατάσταση χωρίς να πεις το παραμικρό. Ας προσέχουμε, λοιπόν, να μην τους πληγώσουμε!
ΑΡΕΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ|HEALTH WEB
Photo
johnhain / https://pixabay.com