EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ας μιλήσουμε για την ενσυναίσθηση

Ας μιλήσουμε για την ενσυναίσθηση

6 Jun, 2023

Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την περιβόητη μορφή της ψυχολογίας, που ονομάζεται ενσυναίσθηση. Ο όρος αυτός δείχνει την συναισθηματική ταύτιση με τον ψυχικό κόσμο ενός άλλου ατόμου. Δηλαδή η κατανόηση της συμπεριφοράς, των κινήτρων, των πράξεων και των αντιδράσεων του. Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται πλήρως τα συναισθήματα κάποιου άλλου.

Η ενσυναίσθηση συγκαταλέγεται στην διάσταση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Emotional Intelligence). Σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με την συμπάθεια. Το αντίθετο, μάλιστα, η ενσυναίσθηση φανερώνεται ακόμη και στα άτομα με τα οποία μπορεί διαφωνούμε. Με λίγα λόγια διαφαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της επικοινωνίας μας με τους άλλους. Στην ουσία πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαδικασία, κατά την διάρκεια της οποίας μπορούμε να αφουγκραστούμε στο μέγιστο βαθμό τον συνάνθρωπο μας. Επουδενί δεν συνδέεται με την τηλεπάθεια, όπως πολλοί υποστηρίζουν. Έπειτα, είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι ο όρος στην αγγλική βιβλιογραφία εμφανίζεται ως empathy, συνεπώς στα ελληνικά μεταφράζεται ως εμπάθεια. Ωστόσο, οι δύο αυτές ορολογίες δεν έχουν καμία εννοιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Επομένως, αποτελεί βασική προϋπόθεση η ακριβής κατανόηση του τι ακριβώς ορίζεται ενσυναίσθηση κα τι όχι. Συχνά στη καθημερινή μας ζωή έχουμε την τάση να συγχέουμε την ενσυναίσθηση με την συμπάθεια. Σύμφωνα με τον Ehmann, η συμπάθεια πολλές φορές περικλείει την λύπηση ή τον οίκτο, χαρακτηριστικά που δεν περιλαμβάνονται στην ενσυναίσθηση.

Παραδείγματος χάρη, αν συναντήσουμε κάποιον άρρωστο άνθρωπο και του παράσχουμε μια χείρα βοήθειας, δείχνουμε την συμπάθεια μας προς το συγκεκριμένο άτομο. Αν όμως προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε μαζί του και να ακούσουμε τις σκέψεις, βλέποντας τον κόσμο μέσα από εκείνον και καταλαβαίνοντας τον πόνο, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς, τότε ναι μπορούμε να μιλάμε για ενσυναίσθηση. Συνεπώς υπάρχουν δύο βασικές πτυχές του όρου αυτού, η γνωστική και η συναισθηματική ενσυναίσθηση. Η γνωστική αναφέρεται στην νοητική κατανόηση της εμπειρίας του άλλου ατόμου. Η συναισθηματική, αντιθέτως, στο βίωμα των συναισθημάτων του συνανθρώπου μας. Τέλος, υπάρχει και μία ακόμη, η επικοινωνιακή ενσυναίσθηση, που αφορά την ακριβή μεταβίβαση στον συναισθηματικού κόσμου του άλλου.

Η ενσυναίσθηση, παρόλα αυτά, δεν αποτελεί ικανότητα όλων. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι ένα ταλέντο. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που την διαθέτουν μπορούν και κατανοούν εύκολα πράγματα, που ίσως και το ίδιο το άτομο να προσπαθεί να μην εκφράσει. Αντιλαμβάνονται το ψέμα, δεν ξεγελιούνται εύκολα, καταλαβαίνουν κάθε κίνηση κι μεταφράζουν κάθε λέξη. Είναι ευλογία να έχεις έναν τέτοιο σύντροφο, φίλο ή συνάδελφο, γιατί έχει καταλάβει την ψυχολογική σου κατάσταση χωρίς να πεις το παραμικρό. Ας προσέχουμε, λοιπόν, να μην τους πληγώσουμε!

ΑΡΕΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ|HEALTH WEB

 

 

Photo
johnhain / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This