EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το τέλος μιας Μεγάλης Εποχής

15 Feb, 2024

Το 1980 δημιουργήθηκε η τηλεοπτική σειρά Cosmos, με παρουσιαστή και αφηγητή τον Carl Sagan. Ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έθιξε πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Σήμερα παρουσιάζουμε το επεισόδιο που αναφερόταν στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μιας πόλης που έφτασε στο απόγειο της καλλιέργειας, πνευματικότητας, ευφυΐας και δημιουργικότητας, αποτελώντας ακόμη και σήμερα ένα σύμβολο – ορόσημο για τον δυτικό κόσμο.

Η Αλεξάνδρεια επιλέχθηκε γεωγραφικά από τον Αλέξανδρο, αμέσως μετά τον χρησμό που είχε λάβει στον ναό του Άμμωνα Δία. Αυτό σημαίνει πως δεν επιλέχθηκε για λόγους αισθητικής ή επειδή εξυπηρετούσε, μόνο, η πρόσβασή της προς και από κομβικά κέντρα.  Ο μεγάλος στρατηγός έβλεπε μακρυά, και εδώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αυτό το χαρακτηριστικό του, αφού η Αλεξάνδρεια έγινε το κέντρο στο οποίο ενώθηκε η διανόηση της εποχής.

Ανάμεσα στους Έλληνες, κυρίως, που ανέπτυξαν μεγάλο έργο στην Αλεξάνδρεια, ήταν ο Ερατοσθένης -ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε με στοιχεία την περιφέρεια της Γης, βάζοντας τέλος σε κάθε θεωρία “επίπεδης Γης”, ή άλλων αυθαίρετων θεωριών για τα μεγέθη της –  ο Ίππαρχος που με την βοήθεια του Ερατοσθένη χαρτογράφησε τον νυχτερινό ουρανό ονομάζοντας τους αστερισμούς – ο Ευκλείδης, που έδωσε μεγάλα επιτεύγματα στα μαθηματικά – η Υπατία (δυστυχώς με άσχημο τέλος) που ήταν άλλη μια ιδιοφυΐα των γραμμάτων- ο Αρίσταρχος ο Σάμιος που απέδειξε ότι το σύμπαν δεν είναι γεωκεντρικό αλλά ηλιοκεντρικό, ανεβάζοντας το επίπεδο της σκέψης πολλά βήματα παραπέρα – και τόσοι άλλοι, που με το έργο και την δραστηριότητά τους πήραν από το χέρι όλο τον Δυτικό Κόσμο (τουλάχιστον) και τον οδήγησαν στην ενηλικίωση. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που η επόμενη πνευματική επανάσταση, δεν συνέβη παρά πολλούς αιώνες αργότερα.

Η κομβική λειτουργία της Αλεξάνδρειας εστιάζεται έμπρακτα επομένως στο γεγονός ότι το όραμα του Αλέξανδρου έγινε πράξη: η προσπάθειά του να εξαπλώσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης παντού, εδώ ρίζωσε.

Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας είναι ένα γεγονός που έπληξε σοβαρά τον τότε κόσμο, δυστυχώς όμως συνεχίζει να πλήττει και εμάς σήμερα, αφού σταμάτησε μια λαμπρή επιστημονική πορεία.

Η Αλεξάνδρεια έδωσε την δυνατότητα στους περισσότερους επιστήμονες (η περίπτωση της Υπατίας απαγορεύει την έκφραση «σε όλους») να δημιουργήσουν, να στοχαστούν, και να αποδείξουν την σκέψη τους. Τα έργα της Βιβλιοθήκης δυστυχώς δεν σώθηκαν, αν και εικασίες όλους αυτούς τους αιώνες ξεφυτρώνουν για το ότι θα μπορούσαν κάποιοι πάπυροι να βρίσκονται εδώ ή εκεί. Δυστυχώς, ακόμη κι αν αυτό είναι αλήθεια, οι εικασίες αυτές δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Δείτε την εκπομπή και την αφήγηση του Carl Sagan, εδώ:

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This