ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 13, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου

18 Oct, 2021

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου

Μια μόλις ανάσα δρόμος χωρίζουν την Αθήνα από το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, που φημίζονται για την εκλεκτή γαστρονομία τους με περισσότερες από 110 επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργούν εδώ σε ετήσια βάση, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, ζαχαροπλαστεία με τοπικά παραδοσιακά γλυκά, εργαστήρια παρασκευής ποικίλων εδεσμάτων, όπως λουκούμια, σοκολάτες ή μελοκάρυδο, αλλά και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Η γαστρονομία αποτελεί κεντρικό άξονα της τουριστικής εμπειρίας, που ο επισκέπτης θα αποκομίσει από τον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και το Γαστρονομικό Φεστιβάλ -προάγγελος της πρώτης επίσημης διοργάνωσης, τον Ιούνιο του 2022- αφενός μεν υπήρξε άκρως επιτυχημένο και μας εντυπωσίασε με την ποικιλία των δράσεών του, αφετέρου δε πέτυχε να φέρει σε επαφή το κοινό με την γαστρονομία του προορισμού, μέσα από διαδραστικές δράσεις, δεδομένου ότι η γαστρονομία αποτελεί μία κατεξοχήν βιωματική εμπειρία.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, καθιέρωσης ενός ετήσιου θεσμού τουριστικής προβολής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, που στοχεύει στην προσέλκυση όλο και περισσότερων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών στην περιοχή, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Λουτρακίου, σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού marketing Respond On Demand Ltd, διοργανώνει από τον Ιούνιο του 2022 διήμερο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, υπό την αιγίδα και την αμέριστη συμπαράσταση του οικείου Δήμου και την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης – μελών του Συλλόγου Επισιτιστών «Ο Ξένιος Ζευς».

Η πρόσφατη εκδήλωση – προπομπός, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, περιελάμβανε ποικιλία γαστρονομικών δράσεων από τις ακόλουθες τοπικές επιχειρήσεις εστίασης: Κανάκης, Κολωνάκι, Λιμανάκι, Paladar, Παπαδάκης, Pepe Rosso, Πιπέρι, Ριγάνι, Φραγκιάς, Umami, Woodys, Ypanema.

Οι συμμετέχουσες στη δράση επιχειρήσεις προσέφεραν γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη ημέρα από ένα τοπικό έδεσμα ή μία τοπική συνταγή, με έκπτωση στο κοινό. Όλα τα εδέσματα και οι συνταγές δημιουργήθηκαν προς τιμήν της συγκεκριμένης ημέρας με σκοπό να μυήσουν το κοινό στην τοπική γαστρονομία και παράδοση, ενώ η έκπτωση είχε ως σκοπό να καταστήσει τα εδέσματα προσιτά σε όλους. Μία πραγματική γιορτή της τοπικής γαστρονομίας για τις επιχειρήσεις και το κοινό.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Γαστρονομικού Φεστιβάλ, είχαν προσκληθεί στο Λουτράκι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, στους οποίους παρουσιάστηκε το project, έτσι ώστε το 2022 να είναι έτοιμο προς πώληση και προβολή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τους προσκεκλημένους και με σκοπό να σχηματίσουν μία πρώτη αντιπροσωπευτική εικόνα για την γαστρονομία της περιοχής, πραγματοποιήθηκαν τρία θεματικά events με κεντρικό τους θέμα, αντίστοιχα, το ελαιόλαδο (ελαιογνωσία), το κρασί (οινογνωσία) και τα τοπικά γλυκά.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία λαδιού, πραγματοποιήθηκε με την sommelier ελαιολάδου Μαριάννα Δεβετζόγλου του «Oleosophia», η οποία με βαθιά γνώση του αντικειμένου και έμφυτη μεταδοτικότητα μας μύησε στα μυστικά του λαδιού της ευρύτερης περιοχής. Ο γεωπόνος Νίκος Mπουζινέλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Οινοποιών Π.Ο.Π. Νεμέας, ανέλαβε με τις εξαιρετικές γνώσεις του να μας ξεναγήσει στους υψηλής ποιότητος οίνους της περιοχής, ενώ οι δραστήριες γυναίκες – μέλη του Experience Perachora, που ασχολείται με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, μας μετέφεραν στον γλυκόκοσμο της Περαχώρας και του Λουτρακίου, με όχημα τις παραδοσιακές ντρέδουρες, ονομασία που προέρχεται από την Αρβανίτικη διάλεκτο και σημαίνει στριφτά.

Η Χρυσούλα Παππά και η Κωνσταντίνα Ράπτη μας ξενάγησαν στα μυστικά του θεσπέσιου αυτού γλυκίσματος και αμέσως μετά ακολούθησε τυφλή δοκιμή, προκειμένου να εντοπισθούν τα 12 συνολικά υλικά, που συναποτελούν το εξαίσιο αυτό παραδοσιακό γλυκάκι, με νικήτρια την δημοσιογράφο γαστρονομίας και τουρισμού Κατερίνα Μαρινάκη.

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Λουτρακίου

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον site του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας, διαβάζουμε σχετικά με τις ντρέδουρες: “Το «πρωτόκολλο» λέει ότι πάντα μετά τα Χριστούγεννα ξεκινούσαν να φτιάχνουν τα γλυκά, ώστε να είναι έτοιμα για το καλωσόρισμα της Νέας Χρονιάς. Τα υλικά ταυτίζονται με την τοπική παραγωγή: φρέσκο λάδι, αλεύρι, αμύγδαλα, σταφίδα μαύρη κ.άλ. Η διαδικασία κρατούσε δύο με τρεις μέρες και απαιτούσε πολύ κόπο αλλά και επιδεξιότητα! Την πρώτη μέρα έκαιγαν τους ξυλόφουρνους, έπλαθαν το ζυμάρι, έκοβαν τα υλικά της γέμισης.

Ξεκινούσαν πάντα από την «μάνα», δηλαδή το κέντρο του ταψιού και στην συνέχεια γέμιζαν από 5 έως 10 χάλκινα ταψιά. Τα γλυκά, αφού ψήνονταν, έμεναν όλη τη νύχτα να κρυώσουν και το επόμενο πρωί τα μέλωναν με σιρόπι από φρέσκο θυμαρίσιο μέλι. Στην συνέχεια έπρεπε να μείνουν άλλο ένα βράδυ στο σιρόπι να «ποτιστούν». Με τα ίδια ακριβώς υλικά φτιάχνεται και η Περαχωρίτικη Βασιλόπιτα «Βασίβα», με το μόνο που αλλάζει να είναι η τοποθέτηση των φύλλων, το ένα πάνω στο άλλο με σύνολο τα 15-17 περίπου”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού – Τουρισμού Αθανάσιος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου «Ο Ξένιος Ζευς» Γιάννης Κόντης και Γραμματέας επίσης του Οργανισμού Τουρισμού Visit Loutraki, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας και των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Κορινθίων Δημήτρης Μπίτζιος.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This