ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 21, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Γιάννης Μόραλης

Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα

25 Dec, 2021

Ο μεγάλος εικαστικός Γιάννης Μόραλης «επιστρέφει» στην ιδιαίτερη πατρίδα του με την έκθεση «Γιάννης Μόραλης – Στη γενέτειρα», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας, η οποία φέρει το όνομά του.

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του αιώνα που πέρασε, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην Νεοελληνική τέχνη με την ιδιότυπη γλώσσα με την οποία μετέφρασε είτε την παράδοση, είτε την Νεωτερικότητα και την Αφαίρεση.

Η έκθεση με χρονολογική αφήγηση, αλλά και θεματικό πλουραλισμό βιογραφεί τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Γιάννη Μόραλη μέσα από 120 αντιπροσωπευτικά έργα, ιστορικές φωτογραφίες, οικογενειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό και προσωπικά του αντικείμενα ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά και ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη.

«Στην Άρτα πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια, αλλά θυμούμαι ακόμα πολλά πράγματα. Οι βυζαντινές εκκλησίες, η Παρηγορήτισσα, η Αγία Θεοδώρα, οι τοιχογραφίες, οι εικόνες, η ατμόσφαιρα, μου προκαλούσαν δέος και με μάγευαν… Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν τα πράγματα που βγαίνουν κάποτε στη ζωγραφική μου, έρχονται από τις παιδικές μνήμες…» (Γ. Μόραλης, 1988, «Συνομιλίες του Γιάννη Μόραλη με τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, από τον κατάλογο της έκθεσης)

Στην είσοδο της έκθεσης κυριαρχεί το υλικό σύμπαν του ζωγράφου, εικόνες και αντικείμενα από τον τόπο της δημιουργίας -το εργαστήριό του- και ακολουθούν οι καταβολές της οικογενείας του, η Ήπειρος, ο παιδικός ζωγραφικός του κόσμος, οι νεανικές του αναζητήσεις στην Τέχνη. Ξεδιπλώνεται το έργο του σε όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας, αλλά και σε όλες τις εκφράσεις του ως ζωγράφου, γλύπτη, σκηνογράφου και χαράκτη. Εξώφυλλα δίσκων, εικονογραφήσεις, γραμματόσημα, σκηνογραφίες, κεραμικές και ανάγλυφες διακοσμήσεις για αρχιτεκτονικά τοπόσημα, όπως το Χίλτον και το Μοντ Παρνές, ταπισερί, μπρούτζινα και κεραμικά γλυπτά ανασυνθέτουν τη μεταπολεμική Ελλάδα και αναδεικνύουν τον ζωγράφο ως έναν από τους πρωτοποριακούς δημιουργούς της εικόνας της. Βίντεο και ψηφιακή τεχνολογία εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη. Προσωπογραφίες και ολόσωμες απεικονίσεις της οικογένειας Μόραλη εκτίθενται ως σύνολο σε οριζόντια διάταξη παραπέμποντας στις μνημειακές ζωφόρους του καλλιτέχνη, ως σιωπηλή αποθέωση του βίου του. Η βιογραφική του απεικόνιση εμπλουτίζεται με «μαρτυρίες» τρίτων: την προτομή του που φιλοτέχνησε η δεύτερη σύζυγός του Αγλαΐα Λυμπεράκη και ο φίλος του, γλύπτης Γιάννης Παππάς.

Η μυστική αρετή όμως της έκθεσης είναι πως στη σύνθεσή της αντανακλά τις φόρμες και το πνεύμα των έργων του Γιάννη Μόραλη: δωρική, αφαιρετική στα μέσα, καθώς χρησιμοποιεί τα άκρως απαραίτητα εκθέματα και κείμενα, επιμελώς ελλειπτική, αλλά ταυτόχρονα ισορροπημένη και άρτια.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου 2022 , ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.