ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Χριστούγεννα

Γιατί τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου;

21 Dec, 2022

Mέχρι, τουλάχιστον, τις αρχές του τρίτου μετά Χριστόν αιώνα δεν υπήρχε στον εορτολογικό κύκλο της Εκκλησίας η γέννηση του Χριστού ως καθιερωμένη εορτή. Η εξήγηση οφείλεται, πιθανόν, στην αντίληψη ότι η γενέθλια ημέρα (dies natalis) δεν είχε τόση αξία στους πρωτοχριστιανούς, όσο το μαρτύριο του αγίου που πέθαινε στο όνομα του Σωτήρα Ιησού. Πίστευαν ότι τα γενέθλια σχετίζονταν με την αστρολογία και τη μαντεία, παγανιστικές συνήθειες της εποχής και, ίσως, γιατί ήθελαν να αποστασιοποιηθούν από τις γενέθλιες εορτές των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, αλλά και άλλων θεοτήτων. Γι’ αυτό, πολύ λίγο ενδιαφέρον έδειχναν για την ημέρα των γενεθλίων του Χριστού, ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τις αρχές του τρίτου μ.Χ αιώνα.

Πριν από τη Χριστιανική Εκκλησία, μια ανάλογη θρησκευτική γιορτή είχε και ο προχριστιανικός ειδωλολατρικός κόσμος, ο οποίος γιόρταζε με λατρευτικές εκδηλώσεις διάφορα φυσικά φαινόμενα, ανάμεσα στα οποία και την πρώτη ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου που συνέπιπτε, στην Ανατολή με την 6η Ιανουαρίου. Από την άλλη, στη Ρώμη, η 25η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα που πίστευαν ότι γεννήθηκε ο αήττητος Θεός Ήλιος, ο θεός Μίθρα των Περσών, που νίκησε το σκότος της νύχτας.

Η Γέννηση του Θεού Ήλιου λατρευόταν με μεγαλοπρέπεια στην αρχαία Ρώμη. Είναι γνωστό ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, πριν ασπασθεί τον χριστιανισμό, ήταν ένας πιστός ηλιολάτρης, ο οποίος αργότερα, ως χριστιανός αυτοκράτορας, καθιέρωσε την «ημέρα του Κυρίου» (dies Domini, Κυριακή), σε αντικατάσταση της «Ημέρας του Ηλίου» (dies Solis, βλ.Sunday), γιατί ο Χριστός είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης και θεός λυτρωτής. Δεν είναι, λοιπόν, ανεξήγητο γιατί η χριστιανική Δύση γιόρτασε, επί Πάπα Ιουλίου Α΄ (337-352 μ.Χ), τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ανατολή γιορταζόταν η Γέννηση, ταυτόχρονα, με τη Βάπτιση του Χριστού την 6η Ιανουαρίου.

Οι πατέρες της Εκκλησίας, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία και με τη μέθοδο της υποκατάστασης, όρισαν την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα γέννησης του Χριστού, δηλαδή του νέου Ήλιου που έδιωξε τα σκοτάδια της ειδωλολατρίας από τις ψυχές των ανθρώπων και τις πλημμύρισε με χριστιανικό φως.

Παρά την αρχική αντίδραση, στους αιώνες που ακολούθησαν, (κάποιοι χριστιανοί αρνούνταν να αποδεχτούν τον εορτασμό των Χριστουγένων μέχρι τον 5ο αιώνα) όλες οι χριστιανικές κοινότητες (με εξαίρεση τους Αρμενίους, οι οποίοι εξακολουθούν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου) υιοθέτησαν την εορτή της 25ης Δεκεμβρίου.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η εορτή των Θεοφανίων εισήχθη από την Ανατολή στη Δύση, ενώ η εορτή των Χριστουγέννων από τη Δύση στην Ανατολή, σημειώθηκε, δηλαδή, μια αμφίδρομη πορεία των δύο αυτών εορτών. Κατά μία μαρτυρία του Ιωάννου Χρυσοστόμου, η ειδική εορτή των Χριστουγέννων καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολή περίπου στο 380 μ.Χ. Το πιθανότερο είναι να καθιερώθηκε η αυτοτελής εορτή της του Χριστού Γεννήσεως στην Εκκλησία της Αντιοχείας. Στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως η εορτή των Χριστουγέννων εισήχθη από τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό το έτος 379, στην εκκλησία της Αλεξανδρείας γύρω στο 433, και στα Ιεροσόλυμα, κατά τα τέλη του έκτου αιώνα.

 

 

 

 

photo: https://pixabay.com/el/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This