EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εθνικό έγκλημα

Δεν “καίγονται τα δάση”. Καταστρέφεται η Ελλάδα. Εθνικό έγκλημα.

23 Jul, 2023

Παρά τις εκάστοτε συλλήψεις εμπρηστών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια κατά διαστήματα, δεν έχουμε ακούσει ποτέ να υπάρχει συνέχεια στα κατηγορητήρια. Τα ερωτήματα οπότε παραμένουν: ένας τυχαίος ηλικιωμένος (μέσος όρος των προφίλ των εμπρηστών που συλλαμβάνονται), μελετά μέρες πριν το δελτίο ανέμων και αποφασίζει να πάει σε δύσβατη περιοχή ώστε να εκκινήσει μια καταστροφική πυρκαγιά, κατά λάθος; Ή ένας “ψυχικά διαταραγμένος” τυχαίος εμπρηστής που καταφέρνει να καταστρέψει το ελληνικό οικοσύστημα, έχει ποτέ αποκατασταθεί “ψυχικά” μετά την σύλληψή του, ή έχει εγκλειστεί; Πόσο θα πρέπει να καταστραφεί η γη μας στο όνομα της “κλιματικής αλλαγής” που απαιτεί “πράσινη βιομηχανική αποκατάσταση”; Οικοσύστημα, δάση, ζώα, ψυχές, περιουσίες, (για να μην μιλήσουμε για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με βάση το φυσικό περιβάλλον), δεν είναι θύματα; Πώς μπορούν οι τηλεοπτικοί αστέρες των ΜΜΕ να λένε ελαφρά τη καρδία “δεν υπάρχουν θύματα”; Εμείς, οι Έλληνες, δεν είμαστε τα θύματα; Τί περισσότερο συμβαίνει κατά την διάρκεια ενός πολέμου; Ερωτήματα… Όταν το μετεωρολογικό δελτίο ανακοινώνει ανέμους, όλοι γνωρίζουμε. Και περιμένουμε. Όλοι, εκτός από την κρατική μηχανή.

 

Η Ρόδος σε κατάσταση πολιορκίας

Οικοσύστημα, περιβάλλον, ζώα, περιουσίες, σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, έπεσαν στον βωμό της φωτιάς. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε σήμερα για το μέγεθος της καταστροφής βέβαια. Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής είχε συστήσει να βρίσκονται οι κάτοικοι του νησιού σε επιφυλακή όλη τη νύχτα, ενώ πλήθος είχε μαζευτεί στην παραλία όπου είχε στηθεί σωστική γραμμή δια θαλάσσης. Η ανακοίνωσή του, το απόγευμα του Σαββάτου 22 Ιουλίου:  «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση. Απευθύνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Στις 22:00 απεστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα μήνυμα εκκένωσης των οικισμών και Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλημμύρι, δηλαδή πιο δυτικά… Φαντάζομαι ότι και στα Θέρμα αλλά και στον Απόλλωνα και στο Ασκληπιείο δημιουργούνται αυτές οι θερμές μάζες οι οποίες φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα και δημιουργούν νέα ενεργά μέτωπα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πρώτος γνώμονας και σημαντικότερος όλων ήταν η ασφάλεια των συμπολιτών οι οποίοι βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές… Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μεταφέρονται άνθρωποι και από θαλάσσης, όπου υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη τα όποια έχουν κάνει μεταφορές, πάνω από 2.000 κόσμο. Υπάρχουν λεωφορεία τα οποία έχει μισθώσει η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου, ο ομώνυμος Δήμος… Δύο C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταφέρουν ομάδες μας, κομάντος, πεζοπόρα τμήματα, τα οποία σπεύδουν στο νησί. Επίσης οκτώ μηχανές ΔΙΑΣ είναι και αυτές μέσα σε αυτό το στάδιο σε C-130 μαζί με δύο τζιπ, με στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τα οποία θα συνδράμουν. Και αύριο (Κυριακή 23 Ιουλίου) ακτοπλοϊκώς θα μεταβούν δέκα πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα μαζί με ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών… Αύριο η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου είναι σε «κόκκινο συναγερμό» με δείκτη επικινδυνότητας 5. Υψηλές θερμοκρασίες, πάρα πολύ μεγάλες ριπές ανέμων, οι οποίες θα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης… Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας πρέπει οι συμπολίτες μας, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να είναι σε συναγερμό ούτως ώστε εάν λάβουν κάποιο μήνυμα να είναι έτοιμοι να πάνε σε κάποιο ασφαλές μέρος».

Για τους τουρίστες ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να απομακρυνθούν από το νησί, ενώ οι αναζωπυρώσεις δεν σταματούν να δίνουν εστίες. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κος Ταρσαλίας, στο νησί υπήρχαν περί τους 200.000 τουρίστες, ενώ οι 8.000 βρίσκονταν στην περιοχή που πλήγηκε περισσότερο και χρειάστηκαν μεταφορά.

Η πορεία της φωτιάς ξεγέλασε τις δυνάμεις που επιχείρησαν να την οδηγήσουν προς την λίμνη, και κατέληξε σε τουριστική περιοχή για να οδηγηθεί στα παρθένα δάση του νησιού. Οι κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν οδηγήθηκαν με πλωτά σκάφη προς την Λίνδο.

Στο Γεννάδι υπήρξε επιχείρηση διάσωσης επίσης γιατί η δίοδος έκλεισε, εγκλωβίζοντας την έξοδο όσων επιθυμούσαν να διαφύγουν (εχθές Σάββατο).

Τρία επιβατηγά πλοία χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορά των κατοίκων. 

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην πραγματικότητα, και όχι σε ταινία, και αφορούν ζωές ανθρώπων και ζώων, ψυχών και περιουσιών, η Πολιτική Προστασία μας καθησύχασε όλους μέσα στο Twitter, αναφέροντας πως “ό,τι συνέβη στην Ρόδο δεν επηρεάζει παρά λιγότερο και από το 10% της τουριστικής δύναμης του νησιού”. Να λέμε και “ευτυχώς” δηλαδή. Βέβαια αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έκκληση του αντιδημάρχου: “προσευχηθείτε για εμάς γιατί περνάμε δύσκολα”… Ο κος Γιώργος Χατζημάρκος, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, δηλώνει “ζούμε τραγικές στιγμές, είναι πρωτοφανής η καταστροφή στο νησί”. Η συνεργάτις του Περιφερειάρχη κα Νατάσα Κουλούρου σε εμφάνισή της στα ΜΜΕ, δήλωσε “πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα”.

Το βράδυ του Σαββάτου, μετά τις 22.00 νέα μηνύματα 112 έλαβαν οι κάτοικοι για να εκκενώσουν κι άλλες περιοχές: Γεννάδι, Κιοτάρι, Λάρδο, Λάερμα… Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία περιμένοντας βοήθεια. 

Οι tour operators που διακινούν τον τουρισμό στο νησί, δίνοντας δουλειά στους κατοίκους του νησιού, ακυρώνουν πτήσεις και φυσικά κρατήσεις, οπότε στην απάντηση του “αν υπάρχουν θύματα”, θα πρέπει να αρχίσουμε να μεγαλώνουν την λίστα… Ειδικά όταν -συνολικά- εκκενώθηκαν 11 οικισμοί, και μετακινήθηκαν πάνω από 19.000 άνθρωποι. Περισσότερα από 50.000 στρέμματα κάηκαν. Τα στρέμματα φιλοξενούσαν δάση, φύση, ζώα… Το περιβάλλον των ανθρώπων δηλαδή.

Σε αυτό το πλαίσιο μας ήρθε η άκρως ενδιαφέρουσα ανακοίνωση ότι η αυριανή εκδήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αναβάλλεται. Λόγω των πυρκαγιών. Πιθανόν πραγματικά η Ελλάδα να χρειάζεται τόσους πολλούς αστυνομικούς, και τόσο λίγους πυροσβέστες. Κάποιοι ξέρουν καλύτερα (τί ξέρουν, είναι άλλο θέμα).

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Και όχι μόνο της πυρκαγιάς.

Τελευταία νέα: Δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στέλνει η Τουρκία στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές.

Άλλες εστίες πυρκαγιάς στην Ελλάδα – Τελευταία νέα

Κάρυστος Εύβοιας. Επιχειρούν εναέριες και επίγειες δυνάμεις.

Καραούλι Μάνδρας. Η κυκλοφορία σε τμήμα της οδού που οδηγεί από την Ελευσίνα ως την Θήβα έχει διακοπεί.

 

 

source/photo https://protothema.gr 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This