EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μπάιντεν

Ανώτερος οικονομολόγος της FreedomWorks διαφωνεί με τον Μπάιντεν για την αιτία του αυξανόμενου πληθωρισμού

31 Jan, 2022

Ο Stephen Moore, επικεφαλής οικονομολόγος σε μια ομάδα υπεράσπισης της ελεύθερης αγοράς, είπε ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες -ή αυτό που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε μονοπώλια- δεν είναι η αιτία του πληθωρισμού, αλλά μάλλον οι ανεξέλεγκτες ομοσπονδιακές δαπάνες.

Ο Μουρ είπε στον οικοδεσπότη της «Capitol Report» του NTD, Steve Lance, ότι υπάρχουν δύο κύριες αιτίες του πληθωρισμού: «Η μία είναι η Fed, η οποία ήταν πολύ πίσω από την καμπύλη όσον αφορά αυτήν την πολιτική μηδενικών επιτοκίων και πλημμύρισε την οικονομία με φθηνά δολάρια. Και το δεύτερο είναι οι τεράστιες δαπάνες και ο δανεισμός πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν είπε ότι ο πληθωρισμός προκαλείται από μεγάλες εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο στην αγορά και ότι «συμβαίνει εδώ και μια δεκαετία».

«Αλλά με την πάροδο του χρόνου, μείωσε τον ανταγωνισμό. Αποστράγγισε τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους. και αύξησε την τιμή για τους καταναλωτές», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου στον Λευκό Οίκο. «Καταλήγουμε σε μια βιομηχανία όπως η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος όπου τέσσερις μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν στις αγορές».

Όμως, ο Μουρ υποστήριξε, «Αν είναι το πρόβλημα μιας δεκαετίας, τότε γιατί για πολλές δεκαετίες δεν είχαμε σχεδόν κανένα πληθωρισμό;»

Ο Μουρ είπε ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell θα έπρεπε να είχε δράσει πολύ νωρίτερα για να βοηθήσει στην άμβλυνση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

«Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν, να αγοράζουν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία… βάζουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία. Αλλά το πιο σημαντικό, πρέπει να σταματήσουμε την υπερφαγία δαπανών στην Ουάσιγκτον», είπε ο Μουρ.

«Τον αποκαλώ [τον πληθωρισμό] τον πιο σκληρό φόρο από όλους γιατί αυτό που κάνει είναι ότι συρρικνώνει τους μισθούς των Αμερικανών εργαζομένων. Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πέρυσι, οι μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά περίπου 4,5 τοις εκατό, που είναι ένας πολύ καλός αριθμός σε κανονικές εποχές – η αύξηση των μισθών 4,5 τοις εκατό είναι πραγματικά καλή. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7%. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων με τα χρήματα που βγάζουν στη δουλειά συρρικνώνεται στην πραγματικότητα», συνέχισε ο Μουρ.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί δυσκολίες για τους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά επεσήμανε και πάλι το ζήτημα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πανδημία που προκαλεί υψηλή ζήτηση με ανεπαρκή προσφορά.

«Λοιπόν, εννοώ ότι [ο πληθωρισμός] είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι ότι αυτό έχει να κάνει και με την αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι δεν ψάχνουν όλοι για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, αλλά αυτοί που είναι, πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή είναι λιγότερες λόγω του COVID και του τι εξαντλήθηκε και άλλα παρόμοια», είπε ο Μπάιντεν.

Ενώ ο Μπάιντεν κατηγορεί τη φυσική αύξηση της ζήτησης, καθώς η πανδημία υποχωρεί, ο Μουρ είπε ότι τα κεφάλαια για τον COVID που εισήγαγε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην αγορά το 2021 αύξησαν τη ζήτηση με τις δαπάνες των καταναλωτών, αυξάνοντας τις τιμές.

«Αν κάποιος ζει με σταθερό εισόδημα ή με εισόδημα 40.000–50.000 $ ετησίως, αυτή η αύξηση του κόστους είναι πραγματική δυσκολία για τις οικογένειες με το χαμηλότερο εισόδημα», είπε ο Μουρ.

Photo: theepochtimes.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This