EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Διεθνές βραβείο sciacca

Διεθνές Βραβείο Sciacca για τη Μουσική – Τιμή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

22 Mar, 2022

Σε μια άκρως λιτή και συγκινητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα «Πολυχώρος» του Συλλόγου ‘Oι Φίλοι της Μουσικής’ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Foundation Sciacca και τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca με έδρα εκδηλώσεων το Βατικανό, υπό την αιγίδα των Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’ απένειμαν το Διεθνές Βραβείο Μουσικής Sciacca «Ad Memoriam» στον σπουδαίο Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για το ασύνορο μουσικό και πολιτισμικό του έργο και τη συμβολή του στη φιλία των λαών. Το βραβείο αυτό είχαν την τιμή απέδωσαν στην Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής, Στεφανία Μεράκου και στην Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Βάλια Βράκα, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, οι βραβευθέντες από τα Βραβεία Sciacca Τόνια Μοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, παρουσία της Γ.Γ. Sciacca Βίκυς Μπαφατάκη.  

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca, Δρ. Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία φανερά συγκινημένη δήλωσε πως «Είναι μεγάλη τιμή να αποτιμήσουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και ανθρωπιστή. Η πληθωρική του προσωπικότητα, η ασύνορη μουσική του και το πάθος και η αγάπη του για την Ελλάδα εντυπώθηκαν για πάντα στην σύγχρονη ιστορία. Ήταν προσωπικό μου χρέος να αποδοθεί το παγκόσμιο βραβείο στον μεγάλο «Έλληνα» που από εκεί ψηλά διευθύνει την ορχήστρα του και μας μηνύει να κλείσουμε βαθιά την Ελλάδα στην καρδιά μας για να έρθει η πρόοδος και η ευτυχία του λαού μας»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέδειξε το επίκαιρο του μεγάλου καλλιτεχνικού έργου και του ταγμένου πνεύματός του στην ειρήνη, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αν ζούσε θα ύψωνε το πνευματικό του κύρος για την ειρήνη. Αυτός ήταν ο Μίκης, ο ενεργός, παρεμβατικός διανοούμενος».

Και πρόσθεσε: «Επρόκειτο για ένα από τα σημεία αναφοράς της ελληνικής ζωής έξω και πέρα από τις πολιτικές προσεγγίσεις, ένα κραταιό πολιτισμικό σύμβολο με διεθνή ακτινοβολία. Ο Μίκης ήταν το ηθικό σημείο συνάντησης του ρομαντισμού, του πατριωτισμού και μιας δικής του ιδέας για την αριστερά. Η σκέψη του ήταν πάντα αυτή της νίκης και του θριάμβου του ανθρώπου και της αυτοδιάθεσης των εθνών».

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος πάντα στον Μίκη Θεοδωράκη, κατέληξε: «Κατάφερε να εμπνεύσει όσο κανένας καλλιτέχνης, να διεθνοποιήσει ως πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτικής ταυτόχρονα, να παιδαγωγήσει την ελληνική ψυχή, να εκλαϊκεύσει τη μεγάλη ποίηση».

Η Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια ΕΜΠ σκιαγράφησε τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, εξήρε την προσφορά του για την Ενότητα του Ελληνισμού και ανέφερε:

«Τραγουδούσαμε τη Ρωμιοσύνη στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του ’73, τον Επιτάφιο, τα Επιφάνια, το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού…. Το Άξιον Εστί το τραγουδούσαμε σε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, όταν χτίζαμε το νόημά της και εγειρόταν η ψυχή προς το όραμα του Αύριο. Τον Μίκη λοιπόν τον ζούμε κάθε μέρα.

 

Στο πρόσωπο του Μίκη συναντάμε ταυτόχρονα τον μεγάλο συνθέτη, τον δημιουργό του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, τον αγωνιστή, τον πολιτικό. Γι’ αυτό και τα τραγούδια του έδωσαν πνοή στους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Προκοπή.

Σήμερα στην Εκδήλωση τιμής που γίνεται από τα Διεθνή Βραβεία Sciacca στη μνήμη του Μεγάλου Μίκη, σκύβουμε όλοι μαζί το γόνυ και υπογράφουμε με δέος και σεβασμό αυτήν την τελευταία του επιθυμία και βλέπουμε μαζί του μέσα από τη ζωή και το έργο του το Αύριο Οικουμενικά».

Ο Γιάννης Σμαραγδής, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνος Θεάτρου και Κινηματογράφου των Διεθνών Βραβείων Sciacca αναφέρθηκε στη μεγάλη φιλία του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι… στη μουσική του, στη μελωδία του σύμπαντος και τόνισε ότι ο Θεοδωράκης υπηρέτησε το ‘θείο’ αφού εισήχθη στην ομορφιά του σύμπαντος, κατανοώντας τις μουσικές των ουρανίων σφαιρών, την αρμονία του σύμπαντος, το όλον και για αυτό του είμαστε ευγνώμονες.

Ο Αυξέντιος Καλαγκός, Καθηγητής Παιδοκαρδιοχειρουργικής ανέφερε σε ηχητικό μήνυμα που απέστειλε «Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν άνθρωπος της δράσης, άνθρωπος που οι κίνδυνοι και οι αντιξοότητες δεν τον πτοούσαν. Είχε το μοναδικό χάρισμα να μπαίνει βαθιά μέσα στις ψυχές όλων όσων υπέφεραν, όλων όσων αγωνιζόταν και να δημιουργεί μουσικές που κατάφερναν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στο πώς βλέπουμε τους άλλους που μπόρεσαν να δείξουν έναν άλλο δρόμο, ένα δρόμο προς την ειρήνη και την ενσυναίσθηση. Αυτό το δρόμο που σήμερα βλέπουμε ότι τον έχουμε ακόμα ανάγκη και μάλιστα όσο ποτέ άλλοτε».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης,  Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ανέφερε:

«Είναι μεγάλη μου τιμή που με καλέσατε να παρευρεθώ στη σημερινή εκδήλωση για τον μεγάλο Έλληνα και παγκόσμιο συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκης, που αποτέλεσε συνώνυμο με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ένας συνθέτης που ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη με τη μουσική και τον λόγο του. Οι μεγάλες του ιδέες σκιαγράφησαν τη μεγάλη διαδρομή του – όμως ήταν τεράστιος και εκτός των συνόρων αφού πάντα αγωνιζόταν για το δίκιο. «Να κάνετε ότι μπορείτε να κατακτήσετε το αδύνατο», μας έλεγε».

Ο ίδιος, τον γνώριζε όπως περιέγραψε: «Είχα προσωπική επαφή μαζί του και ο ίδιος είχε τεράστιο ενδιαφέρον για τη ρομποτική χειρουργική  και με ρώταγε συνέχεια για τις δυνατότητές της, ενώ μου ζητούσε συχνά να έρθει να παρακολουθήσει ένα χειρουργείο. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία να γράψει τον ύμνο της ρομποτικής χειρουργικής, που θα έπαιζε σε διεθνή συνέδρια. Το στίγμα του θα μείνει αιώνια».

Η Καθηγήτρια και τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, αναφέρθηκε στις φανερές και αθέατες μουσικές διαδρομές του Μίκη Θεοδωράκη και στην τεράστια διεθνή του καταξίωση. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις κλασικές σπουδές του στη μουσική και στο κλασικό συμφωνητικό του έργο και στις όπερες με διεθνή βραβεία, όπου είχε ενσωματώσει στοιχεία της ελληνικής και βυζαντινής μουσικής. Επισήμανε ότι ήταν οραματιστής πολιτικός, όταν πρότεινε ως Υπουργός της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να δοθεί σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη ένα κομμάτι γης από τους Δελφούς έως τη Νότιο Ελλάδα, ώστε κάθε Κράτος να δημιουργήσει μια πολιτιστική εστία, ένα σύνολο πολιτιστικών εστιών με κέντρο τους Δελφούς…».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών ΔΠΘ Δημήτρης Δημητρίου και μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε στον κόσμο των επιχειρήσεων το “National Branding” ο οποίος συνέδεσε το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις με τη μουσική του, στην εθνικοποιημένη τότε Ολυμπιακή που ακουγόταν οι μελωδίες στη δεκαετία του ’70, παλαιότερα στο μετρό και σήμερα  στους αρχαιολογικούς χώρους. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνδέεται με την εθνική ταυτότητα μέσω της μουσικής του και με την εθνική επιχειρηματικότητα…  

Η Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Στεφανία Μεράκου αναφέρθηκε στη μοναδική του προσωπικότητα, στη συνεργασία τους και το τεράστιο μουσικό έργο που κληροδότησε στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής.

Η Ψυχολόγος – συγγραφέας, ομογενής από την Ελβετία, Εκπρόσωπος των Sciacca στην Ελβετία Wanda Πιτσιλαδή Chuard αναφέρθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας ότι για τους έλληνες της διασποράς η μουσική του μεγάλου συνθέτη αποτέλεσε έμπνευση, συγκίνηση και παρέα στις δύσκολες ώρες της μοναξιάς μακριά από την πατρίδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η Υπεύθυνη Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, η Καθηγήτρια Πειραματικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., η Ομότιμος Καθηγήτρια Φιλολογίας, Ισαβέλλα Τσαβαρή, η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Sciacca Κατερίνα Νίκου, η Υπεύθυνη Εθιμοτυπίας Θεανώ Καρατσιουμπάνη, ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Μαθάς, η υπεύθυνης νέων Ελλάδας Νικόλ Δελή και ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δελής.

 

Διεθνές βραβείο Sciacca

52bd80b6 a917 11ec 8a08 76f835da85f1 52c08ffe a917 11ec a016 8e17cd0352bb 52c79cf4 a917 11ec adde 4e8159c9eff9 529f89a8 a917 11ec 8118 d6ede2b0876b

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This