EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Πελοπόννησο

Δυο βόλτες στην Πελοπόννησο

17 Feb, 2022

Χειμώνας στην Ελλάδα μεν… αλλά, αφ’ ενός η Πελοπόννησος είναι ένας προορισμός «παντός καιρού», αφ’ ετέρου δεν είναι ποτέ αργά ή νωρίς για να προγραμματίσει κανείς τις διακοπές και τις βόλτες του για το επόμενο καλοκαίρι! Η Ελλάδα είναι η χώρα του Διόνυσου, δεν σε αφήνει ποτέ να ησυχάσεις. Σου υπενθυμίζει πάντα αυτό τον ασταμάτητο έρωτα για ανάσα, για θάλασσα, για αέρα και για φύση. Σας προτείνουμε δύο βόλτες στην όμορφη Πελοπόννησο, για να τις έχετε υπ’ όψιν για τα σχέδιά σας, ή για να τις πραγματοποιήσετε άμεσα (μην ξεχάσετε και στις δύο περιπτώσεις να μας στείλετε φωτογραφίες).

Σαπιέντζα

Οινούσσες στην Μεσσηνία. Ένα μικρό νησάκι, μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Σαπιέντζα, φέρεται να έχει σπάνια χλωρίδα και παράξενη ομορφιά. Διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1986, έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000. Το όνομά του σημαίνει «σοφία» στα ιταλικά, και ενώ δεν την βρίσκεις την σοφία, εδώ, σε ιδρύματα, πανεπιστήμια και σχολεία, την βρίσκεις παρ’ όλα αυτά στην φυσική της μορφή: Στο κέντρο του νησιού, μια κατάφυτη έκταση με πλατύφυλλα που δεν είναι όμως θάμνοι. Εδώ φτάνουν έως και τα 10 μέτρα ύψος. Πρόκειται για μια έκταση 240 στρεμμάτων, που διαμορφώνουν ένα πολύ πυκνό δάσος, μοναδικό σε όλη την Μεσόγειο. Θεωρείται μάλιστα ότι χρειάστηκαν 15.000 χρόνια για να διαμορφωθεί. Στο κέντρο του νησιού, το πορτοκαλοκίτρινο πέτρωμα είναι το αποτέλεσμα εναπόθεσης τεράστιων ποσοτήτων γύρης (η Σπαρτόλακκα), κάτι που ενθουσιάζει τους επιστήμονες, καθώς μεταφέρει πληροφορίες για την χλωρίδα και την πανίδα χιλιάδων χρόνων. Τα ζώα που φιλοξενούνται είναι κρι κρι, κατσίκια, πρόβατα και διάφορα πουλιά.

Στο βόρειο άκρο, μπορεί κανείς να εξερευνήσει στην βόλτα του ναυάγια (το πιο εμφανές είναι αυτό του 1ου αιώνα μΧ, όπου μετέφερε και κολώνες από ναό της Παλαιστίνης). Για όποιον αγαπά την κατάδυση, θα είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Η ιστορική του αναφορά, σημειώνει διεκδίκηση από Ιταλούς (το 1209 ήταν στα χέρια Βενετών), μετά την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή, έγινε ελληνικό, μετά το διεκδίκησαν οι Βρετανοί (για να θεωρηθεί τμήμα των Ιονίων νήσων, με την υπόθεση Πατσίφικο). Κάτι είδαν όλοι αυτοί σε αυτό το κομβικό νησάκι, που αποτελεί ένα σκαλοπάτι μεταξύ Ιταλίας και Μέσης Ανατολής.

Μια βόλτα στην Σαπιέντζα ξεκινάει αφού αγκυροβολήσει κανείς στο Πόρτο Λόγγο, τον όρμο, από όπου ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στον φάρο. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε από Βρετανούς, και είναι περιττό να σχολιάσουμε την θέα που μπορεί κανείς να απολαύσει από την κορυφή του. Η παραλία Άμμος στα βόρεια, έχει εύκολη πρόσβαση.  Είναι μια παραλία απάνεμη, και σίγουρα θα ευχαριστηθεί κάποιος και την ξεκούραση, και την καθαρή θάλασσα, και την αίσθηση του ότι βρίσκεται μόνος, αυτός και η φύση.

Νεμέα

Η Νεμέα, είναι μια περιοχή που θα θέλει να γνωρίσει κάποιος για πολλούς λόγους. Είναι ένας προορισμός ιδανικός για όποιον αγαπά το καλό κρασί, την ιστορία, τα αρχαιολογικά μνημεία, την διασκέδαση…

Η καλλιέργεια του αμπελιού έχει μακρά παράδοση στη Νεμέα. Το κρασί που παράγεται έχει αυτό το βαθύ ρουμπινί χρώμα, και το άρωμα μπαχαρικών. Είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά που παράγει η Πελοπόννησος.  Η ονομασία «Αγιωργίτικο» έρχεται από τον οικισμό που μέχρι πρότινος έφερε το όνομα Άγιος Γεώργιος. Έχει ενδιαφέρον να επισκεφθείτε την τοπική γιορτή κρασιού, γιατί εκεί θα γνωρίσετε από κοντά (και θα δοκιμάσετε βέβαια) τους οινοπαραγωγούς, χορεύοντας και ακούγοντας μουσική.

Το επίσης ενδιαφέρον, για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς λόγους, είναι το γεγονός ότι υπάρχει Γεωργική Σχολή στην Νεμέα, κάτι το οποίο μας εξασφαλίζει ότι το καλό αμπέλι θα συνεχίσει να υπάρχει στην περιοχή, γιατί οι νέοι εκπαιδεύονται σωστά, τόσο γι’ αυτό, όσο και για κάθε είδος σοδειάς.

Για την ιστορία του πράγματος, Νεμέα ονομαζόταν η κόρη του ποταμού Ασωπού (Νύμφη φυσικά). Ως περιοχή, έχει συνεχή κατοίκηση από την προϊστορία. Είναι σίγουρο ότι στην βόλτα σας θα βρείτε σημαντικά μνημεία να επισκεφθείτε. Κάθε χρόνο τα Νέμεα αναβιώνουν τους αγώνες που διοργανώνονταν ανέκαθεν (κάποτε προς τιμήν του γιου του βασιλιά Λυκούργου), με την πρωτοβουλία του αρχαιολόγου Stephen Miller, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο που μας πέρασε, και στον οποίο αισθανόμαστε ότι οφείλουμε την ελάχιστη τιμή να τον αναφέρουμε εδώ. Τα Νέμεα είναι ένας πόλος έλξης για τουρίστες αλλά και ντόπιους ανθρώπους, που λαμβάνουν μέρος ως αθλητές ή θεατές, σε ένα γεγονός που μας συνδέει με τις ρίζες  μας.

Για ακόμη περισσότερα ιστορικά στοιχεία, θα θυμάστε φυσικά το λιοντάρι της Νεμέας, που από την στιγμή που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή, δεν αποχωρίστηκε ποτέ τον λαιμό του και τους ώμους του.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Φλιασία (5 χλμ δυτικά της αρχαίας Νεμέας), όπου βασίλεψε ο γιος του Διονύσου Φλίας, και λέγεται ότι εδώ φυτεύτηκε το πρώτο αμπέλι  και παράχθηκε το πρώτο κρασί (φλιάσιος οίνος). Κατά τα άλλα, ήταν ένα σημαντικό κέντρο πνευματικότητας για την Ελλάδα. Αν κάνετε την βόλτα σας εδώ, θα συναντήσετε τα ιερά της Ήβης, της Δήμητρας, της Περσεφόνης, του Ασκληπιού (τώρα ναός Ζωοδόχου Πηγής), αλλά και απομεινάρια θεάτρου.

Στην βόλτα σας στο όρος Φωκά θα θυμηθείτε ότι εδώ θυσίασε ο Περσέας στον Απεσάντιο Δία (εξ ου και το όνομα Απεσάς που έφερε ο λόφος), αφού φόνευσε την Μέδουσα.

Αν θέλετε ξεκούραση σε πλατάνια και νερά, σταματήστε για καφέ ή για γεύμα παραδοσιακό στο Πετρί ή στα Αηδόνια. Τα Αηδόνια συγκεκριμένα θα σας θυμήσουν τον “θησαυρό των Αηδονιών” που είναι μια σειρά από μυκηναϊκούς τάφους, τα ευρήματα των οποίων επιβεβαίωσαν ότι εδώ κατά τον 16ο αιώνα πΧ υπήρχε ο οικισμός Αραιθυρέα που αναφέρει και ο Όμηρος. Συνεχίζοντας προς τις αρχαίες Κλεωνές, θα δείτε ένα ακόμη γραφικό χωριό (κόρη του Ασωπού και η Κλεώνη), και αν θέλετε να δείτε και άλλα απομεινάρια της αρχαιότητας, προχωρήστε μέχρι το χωριό Κοντόσταβλος. Εκεί θα δείτε ερείπια του ναού του Ηρακλή, της Αθηνάς και μέρος από τείχη.

Η αρχαία Νεμέα έχει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο: το ιερό του Δία, που θεωρείται ακόμη και σήμερα μεγαλόπρεπος, και είναι. Αλλά θα δείτε και βυζαντινά μνημεία (τα ίδια υλικά με τον ναό του Δία θα θαυμάσετε κι εδώ). Έχει ενδιαφέρον και το μουσείο μέσα στον χώρο, όπου ξεδιαλύνει πολλά για την ιστορία του τόπου. Φεύγοντας από την αρχαιότητα, και ταξιδεύοντας στα χριστιανικά χρόνια, έχει επίσης ενδιαφέρον και από άποψη θέας, να δει κανείς την Παναγία του Βράχου, στο λόφο του Πολυφέγγους (2,5 χλμ νοτιοδυτικά της Νεμέας). Αγιογραφίες 14ου αιώνα, αλλά και ένα παράξενο ασκηταριό, σφηνωμένο μέσα σε μια μικρή σπηλιά.

Αν προχώρησε η ώρα και θέλετε ξανά να γευτείτε τα αρώματα από τους αμπελώνες, τότε μπορείτε να μπείτε στο Λεόντιο (παράγει ωραίο Αγιωργίτικο κρασί στα 330μ. υψόμετρο), όπου προσφέρει και λύσεις διαμονής.

Το καλοκαίρι δεν είναι η μόνη εποχή του χρόνου, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Πελοπόννησο. Έχει κάποιος πάντα λόγους, και πάντα ένα Σαββατοκύριακο στην διάθεσή του, για να την δει, να την εξερευνήσει και να την μάθει από την αρχή.

 

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This