EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Δ ε ν ξ ε χ ν ά μ ε

Δ ε ν   ξ ε χ ν ά μ ε

24 Jul, 2023

Τώρα που τελειώνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις, για τα 49 χρόνια αποκατάστασης  της Δημοκρατίας μας, θέλουμε να σας θυμίσουμε και εμείς με τη σειρά μας, κάποιες “μικρές” Θεατρικές Αντιστάσεις, στα δύσκολα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας. Επειδή “ξεχάστηκαν” να αναφερθούν, ως τώρα, στα περισσότερα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Ίσως και να μην τα ξέρει κανένας. Ίσως να μην τα θυμάται κανένας πια, αφού ήταν “μικρές”, αυθόρμητες, αντιστάσεις και όχι κάποιες μεγάλες θυσίες ή μεγάλες ηρωικές πράξεις και εξορίες. Ίσως, ακόμη, επειδή έγιναν, χωρίς μεγάλη δημοσιότητα και “επιβραβεύσεις”, μεταπολιτευτικά.

Όχι μόνο το έργο ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ που απαγορεύτηκε 2 φορές αλλά και το ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ, το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΦΟΡΤΙΟ, το Ω..ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ, Ο ΛΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΦΑΒΑ, το ΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΟΥΖΙΤΑΝΙΑ, Η ΑΥΤΟΨΙΑ, ΟΙ ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ και ΟΙ ΡΟΖΕΜΠΕΡΓΚ που γνώρισαν πολύ καλά το «απαγορεύομεν και διατάσσομεν» της 7χρονης δικτατορίας.. Και άλλα πολλά που δεν τα έμαθε ποτέ κανένας..

Και μια άλλη “μικρή” θεατρική αντίσταση, της σπουδαίας «Εταιρίας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων».(Ε.Μ.Ε.Π). Οργάνωσαν την αντιδικτατορική ομιλία-καταγγελία του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, παρ’ όλες τις απαγορεύσεις.. Ώσπου διέκοψαν όχι μόνο την ομιλία αλλά έκλεισαν το θέατρο, διέλυσαν την Ε.Μ.Ε.Π. και εξόρισαν τους ιδρυτές της, Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Βιργινία Τσουδερού, Σάκη Πεπονή, Άννα Συνοδινού και πολλούς άλλους.

Το Φεστιβάλ Ιθάκης, ήταν μια ακόμη “μικρή” αντιστασιακή πράξη, σε εκείνα τα μαύρα χρόνια. Η πρώτη του εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο νεοελληνικό έργο και είχε στο πρόγραμμά της όλα τα αντιστασιακά έργα της εποχής. ( “Καληνύχτα Μαργαρίτα “, “Το Μεγάλο μας Τσίρκο”, “Ο Αλή Ρέντζο”, “Κι εσύ χτενίζεσαι”, “Ο Αφορεσμένος” )… Τα απαγόρεψαν όλα. Και δεν έγινε το Φεστιβάλ. Ο τότε Δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, προτίμησε να μην πραγματοποιηθεί, παρά να αντικαταστήσει εκείνα τα έργα.

Και το, τότε, ” Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών”. Έπειτα από 2ωρη, εξαντλητική ανάκριση στη Γενική Ασφάλεια, του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Σ.Ε.Η., τους ανακοίνωσαν ότι το θεωρούν “αντεθνικό”, το κλείνουν, παραδίδουν τα γραφεία του στο νέο ” ΕΘΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ” και διαγράφουν τα ονόματά τους από το Λεξικό 1967 του Θ.Κρίτα.

Κρίμα που ποτέ δεν μάθαμε όλους εκείνους που μας έστελναν αποκαλυπτικές ειδήσεις, στα 7 χρόνια δικτατορίας, με απίθανα κόλπα, σε μας, τους τότε αυτοεξόριστους στο Λονδίνο. Με αποτέλεσμα να πληροφορείται υπεύθυνα, όλη η Ευρώπη για τη χούντα της πατρίδας μας.  Όπως το ” Γράμμα από τη φυλακή” ( το Γιώργου Μαγκάκη) που διάβασε ο μεγάλος Ηθοποιός Λόρενς Ολιβιέ, το 1972, στην αντιδικτατορική εκδήλωση που οργανώσαμε στο θέατρο ΟLD VIC του Λονδίνου.

Σε αυτούς οφείλεται και η απόφαση να διαγραφεί  το νεοχουντικό “Εθνικό Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών”, από την Ομοσπονδία Θεατρικών Σωματείων  Ευρώπης.

     Ο σοφός ΛΟΓΟΣ του Νίκου Καζαντζάκη και του Ευάγγελου Παπανούτσου που
ενέπνεε, τότε, όλες τις πράξεις μας, ας εμπνεύσει και τώρα όλους τους ΑΝΗΣΥΧΟΥΣ νέους μας..

“….Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο… “

«[… Μέσα στον εμπαιγμό και την καταισχύνη αυτών των δεινών για το Έθνος μας ημερών, αισθάνεται κανείς την ανάγκη να θέσει στους Πολιτικούς μας άνδρες το ερώτημα:
Έτσι καθώς πολιτεύεστε, γίνεστε πραγματικά διδάσκαλοι αρετής; Τι μας έχετε διδάξει, όχι με όσα λέγετε αλλά με όσα πράττετε; Την υπερηφάνεια του ελεύθερου Δημοκρατικού πολίτη; Την ευλάβεια προς τις ηθικές αρχές και τους νόμους της πολιτείας; Τι θα απαντήσετε; Μήπως ότι ΑΥΤΗ η Πολιτική δεν έχει καμιά σχέση με την Ηθική;»

 

 

ΕΦ.ΣΥΝ – ΝΗΣΙΔΕΣ – 22.7.23
ΘΕΣΕΙΣ / ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
 
 
Photo Nachrichten_muc / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This