Με την καταμέτρηση να έχει αγγίξει το 99,59% το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, φαίνεται ότι ο χάρτης που χαρακτηρίζει τις εθνικές εκλογές 2023 και το αποτέλεσμά τους, διαμορφώνεται κάπως έτσι…
Μια αδιαμφισβήτητη και σαρωτική, θα έλεγε κανείς, τάση, φέρνει την Νέα Δημοκρατία να ξεχωρίζει με περισσότερες από 20 μονάδες από το δεύτερο κόμμα, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται παρ’ όλα αυτά να οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, παρ’ όλο που η δυνατότητα δημιουργίας αυτοδυναμίας από την Νέα Δημοκρατία ήταν προφανής.
Το αποτέλεσμα, είναι ότι οι 58 από τις 59 Περιφέρειες της Ελλάδας, έφεραν την Νέα Δημοκρατία σε πρώτη θέση.
Την μεγαλύτερη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ την σημείωσε στην Λακωνία, στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τον Πειραιά (Α), την Χίο, Ευρυτανία, Σέρρες, Φωκίδα, Καστοριά, Καρδίτσα… Παρ’ όλα αυτά έχουμε και την μοναδική Περιφέρεια που έκανε την διαφορά, και ανέδειξε πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, και είναι η Περιφέρεια Ροδόπης (33,19%). Οι αμέσως επόμενες περιοχές στις οποίες αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (αν και δεύτερο κόμμα), ήταν η Άρτα, η Ξάνθη, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Κεφαλλονιά, η Φλώρινα…
Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ από την άλλη φαίνεται να ενισχύεται, όπως και το ΚΚΕ. Το πέμπτο κόμμα που όπως φαίνεται μπαίνει αυτή την φορά στην -πεντακομματική- Βουλή, είναι η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜΕΡΑ25 μένει εκτός.
Τρία είναι τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε μετά από την χθεσινή ιδιαίτερη ημέρα:
Πρώτον, η σαρωτική έγκριση της Νέας Δημοκρατίας από την κάλπη. Δεύτερον, η ήττα του δεύτερου κόμματος και Τρίτον, το μεγάλο ποσοστό της αποχής, το οποίο είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να αγονηθεί.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εχθές το βράδυ «η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», σε δηλώσεις που έκανε όταν είχε ήδη γίνει γνωστή η μεγάλη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Οι πρώτες δηλώσεις βέβαια του Κ. Μητσοτάκη αφορούσαν καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερη δημόσια υγεία, λιγότερες ανισότητες, ισχυρή Ελλάδα. Αυτά τα συνθήματα ήταν η πρώτη γιορτή της νίκης, όμως η Ελλάδα δια στόματος Κ. Μητσοτάκη οδηγείται ξανά στις κάλπες την 25η Ιουνίου, σε συνέχεια του «πολιτικού σεισμού» – όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα από την άλλη ήταν η αναμενόμενη: «Οι αγώνες έχουν νίκες και ήττες». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την νίκη του, αναγνωρίζοντας στις δηλώσεις του ότι «το αποτέλσμα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό που αναμένεται να γίνει στους κόλπους της αντιπολίτευσης τώρα, και εν όψει της νέας μάχης της 25ης Ιουνίου, είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος, ώστε να οδηγηθεί με νέες δυνάμεις το κόμμα στις νέες εκλογές. Αν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές θα πρέπει να γίνουν τώρα, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής.
Και φτάνουμε στην αποχή. Περίπου το 40 % του λαού αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη του στο «σύστημα της εκλογικής διαδικασίας», γεγονός το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης, αδιαφορία, πολιτική κούραση… Το ζήτημα είναι ότι η αποχή διαμορφώνει το αποτέλεσμα, όπως και η συμμετοχή. Η Φλώρινα, η Κεφαλλονιά, η Λακωνία, η Ευρυτανία, η Λέσβος, η Αρκαδία και η Σάμος ήρθαν στις πρώτες θέσεις της κλίμακας αποχής (από 62,47% μέχρι 50,12%).
Και απ’ ό,τι φαίνεται, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πρέπει να πασχίσει να πείσει περισσότερο τους αδρανείς Έλληνες να λάβουν αποφάσεις, παρά τους συμμετέχοντες να ξανα-αποφασίσουν. Κανείς δεν μπορεί να υποθέσει αυτή την στιγμή ποιό θα ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα, σε περίπτωση που το 40% των ψηφοφόρων που απείχαν, αποφάσιζαν να συμμετέχουν στις εκλογές, και κανείς δεν γνωρίζει ποιό θα είναι επίσης αυτό το ποσοστό στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου.
Για την ώρα αυτό που έχει αφήσει τους περισσότερους άφωνους, ήταν η -παρά τις δημοσκοπήσεις- έμφαση του γαλάζιου στον χάρτη της Ελλάδας, μια μέρα μετά τις εκλογές.
Πώς ψήφισαν οι Ομογενείς
Η αποχή στους Έλληνες της Ομογένειας, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου, έφτασε το 20%, και τα αποτελέσματα που κατά μέσο όρο έφερε η συμμετοχή, είναι τα εξής: ΝΔ 44,22% – ΣΥΡΙΖΑ 18,47% – ΚΚΕ 10,56% – ΜΕΡΑ25 10,25%, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ 6,66%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σαουδική Αραβία, η Σιγκαπούρη, και τα Η.Α.Ε. έδωσαν 70% στην ΝΔ, το Κατάρ έδωσε 61,39%, όπως πρωτιά πήρε και σε πολλές άλλες χώρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στην Σουηδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Να τονίσουμε ότι “η απόσταση” από το εκάστοτε εκλογικό τμήμα ήταν η συχνότερη δικαιολογία για την αποχή, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ήταν μια “απλή δικαιολογία”, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που οι ομογενείς έπρεπε να διανύσουν έως και 100 χλμ για να ψηφίσουν, ή -στην περίπτωση του Ισραήλ- να αλλάξουν και χώρα (και να ψηφίσουν στην Αίγυπτο)! Ομογενείς της Βενεζουέλας έπρεπε να ψηφίσουν στο Τέξας, ενώ οι ομογενείς που ζουν στην Κίνα και την Ιαπωνία έπρεπε να ψηφίσουν στην Σεούλ!
Ένας άλλος λόγος για την αποχή ήταν και οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες άφησαν εκτός κριτηρίων αποδοχής μεγάλο αριθμό ομογενών, οδηγώντας αριθμό Ελλήνων να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία ανήμερα του Σαββάτου για το θέμα των περιοριστικών ρυθμίσεων (Βερολίνο).
Το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε εν πάση περιπτώσει συνολικά τα αποτελέσματα της Ομογένειας και επί συνόλου 22.857 μόλις εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού τα εξής: ψήφισαν 18.203, απείχαν 4.654, επομένως το ποσοστό συμμετοχής ήταν 79,6%.
Μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το μέλλον της Ελλάδας θα το μεταφράζουμε σε νούμερα και ποσοστά, εκ των πραγμάτων, αφού η κάθε πλευρά, η κάθε παράταξη, το κάθε κόμμα, αναμένεται να κάνει σοβαρή ενδοσκόπηση.
Το ζήτημα είναι εάν το 40% των αδρανών Ελλήνων θα καταφέρει να κάνει την απαιτούμενη ενδοσκόπηση, ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, που -αν μη τί άλλο- δεν θα μας αφήσει με το ερώτημα “τι θα γινόταν εάν…”;
photo: https://in.gr