EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου

Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου: Φώτα στη διαπασών – ποίηση

29 May, 2023

Φώτα στη διαπασών, είναι το τελευταίο βιβλίο συλλογής ποιημάτων της Ελένης Αρτεμίου – Φωτιάδου. Η συλλογή ξεκινάει με μότο του William Shakespeare: Όλα είναι μια παράσταση, σαν να μας προδιαθέτει για τη θεατρικότητα των ποιημάτων της που πρόκειται να διαβάσουμε σε μια πλούσια από κάθε άποψη συλλογή με 88 ποιήματα γεμάτα πλούτο ιδεών και επινοήσεων.

Η ποιητική ωριμότητα της διαφαίνεται από τον πρώτο μόλις στίχο καθώς μέσα από τον εκφραστικό πλούτο της που είναι ποικιλόμορφος και απεριόριστος και καταφέρνει να αγκαλιάζει όλα τα είδη γραφής από ρεαλιστική, επική, δραματική, λυρική. Μπορεί και χρησιμοποιεί με άνεση και ιδιαίτερη λεκτική ικανότητα τις δυνατότητες που δίνει το μικτό είδος του ποιητικού της λόγου δημιουργώντας με επιτυχία εκφραστικούς συνδυασμούς. Ευέλικτη γραφή, εύκολα μεταπηδάει από τον γλαφυρό και λυρικό λόγο στην εκφραστικότητα του ρεαλισμού, ενώ με σπάνια απεικόνιση ενώνει άρρηκτα το δραματικό με το ρεαλιστικό στοιχείο.

 

Από το ποίημα: Αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας

Κάποιος προσπαθεί να σώσει το χρόνο απ’ τους θεούς

Κάτω από τα μάρμαρα ξεψυχάει ακόμα ο Οιδίπους τύραννος

και πιο κάτω από το ίδιο ποίημα:

Η Αγία Τηλλυρία περιφερόταν σαν σκήνωμα Αγίου

Φιλούσαν με τα μάτια και τα αυτιά οι ακόλουθοι

ένα σκήνωμα που κρυφά προετοιμαζόταν για το πένθος

ενώ κάπου πιο πέρα ένα θαλάσσιο κήτος

μετρούσε χρόνους που απόμεναν να μας καταβροχθίσει.

Τα ποιήματα της αποδεικνύουν πως είναι εκ φύσεως ιδεαλίστρια και ευαίσθητο άτομο και αντιμετωπίζει την τέχνη ως το μέσο με το οποίο οι άνθρωποι απελευθερώνονται με σύμμαχο τους το Λόγο να κυριαρχεί στις αισθήσεις και να τις θέτουν υπό τον έλεγχό τους.

Εκφορά λόγου να εγγίζει τη φιλοσοφική θεωρία στο βασικό πρόβλημα της φιλοσοφίας, δηλαδή τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και εξωτερικού κόσμου, μεταξύ συνείδησης και ύλης, παίρνοντας έτσι θέση υπέρ της πρωταρχικής σημασίας του πνεύματος της Συνείδησης.

 

 

Από το ποίημα: Η κωμωδία των τραγικών

Νεκρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μιλήσουν

Ανείπωτες οι λέξεις έμειναν στο κενό

Σαν κωμωδία παρεξηγήσεων

Η τραγωδία των σιωπηλών

Η αίσθηση της καταφυγής εξανεμίζεται μπροστά στην ενεργό δύναμη της τραγικότητας των ανθρώπινων αισθήσεων και καταστάσεων, θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία του νου να πραγματοποιεί την υπέρβαση μέσα από τον ανθρώπινο λόγο.

Ποιήματα γραμμένα με θεατρική μορφή, όπως το Θεατρικό αναλόγιο

ΕΚΕΙΝΗ: Μια θάλασσα ξανά ζητώ… Πες μου πως θα δοκιμάσουμε, σε μια χημική έστω ένωση των αναμνήσεων μας.

Σε κάθε στίχο σε κάθε ποίημα, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι φαντασιώσεις, οι επινοήσεις, είναι ορατά μέσα από την αλληλουχία των λέξεων. Λέξεις σωστά τοποθετημένες, έτσι που οι ρίζες τους δίνουν απόλυτα νοήματα λειτουργώντας με σαφήνεια μέσα απ’ το ανθρώπινο συναίσθημα. Χαρακτηριστικά γραμματικά στοιχεία τα οποία μέσα από την εκφορά λόγου προσεγγίζουν το υπέρτατο όραμα, αυτό ακριβώς που χρειάζεται η αδιάψευστη ποίηση.

Οι ελπίδες, οι φιλοδοξίες, οι φόβοι, οι αμφιβολίες, οι αβεβαιότητες, οι ανασφάλειες και όλα μαζί τα προαισθήματα. Οι έλξεις, οι επιθυμίες, οι αντιπάθειες, οι αγάπες και τα μίση ανήκουν στον εσωτερικό αισθητό κόσμο του είναι. Κι αυτόν εκφράζει με πλήρη κατανοητό τρόπο δίχως παρεκκλίσεις από κανόνες της γραμματικής, του συντακτικού ή της μετρικής που εξυπηρετεί το λογοτεχνικό κείμενο και την εκφραστικότητά του χωρίς λεκτικές παρομοιώσεις ή πομπώδεις εκφράσεις.

Μια ποίηση με ένα καθ’ όλα προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος που ανιχνεύει πολλά θέματα και αξιολογεί τις αιτίες και τα αιτιατά της ανθρώπινης νόησης. Γραφή ξεκάθαρα ευνόητη, απλή και κατανοητή που δίνει το νόημα της πραγματικής εκφραστικότητας πότε με αίσθημα αισιοδοξίας κι άλλοτε με ένα αίσθημα μελαγχολίας να μοιράζεται η ποιήτρια με του αναγνώστες της τους όποιους συλλογισμούς της.

Έτσι καταφέρνει να φωτίσει μέσα από τις επείγουσες προθέσεις της την προσέγγιση κάποιων αισθήσεων που ασφυκτιούν μέσα στις συμβατικότητες της πνευματικής τυποποίησης. Στην ποικιλότροπη γραφή της κατορθώνει να δώσει νόημα και πνοή στη μοναδικότητα των στιγμών. Με λεκτική ευχέρεια καταγράφει ότι σαν σκέψη περνάει απ’ το μυαλό της.

 

Απόσπασμα από το ποίημα: Η Ιοκάστη στη σκηνή της κάθαρσης

Αγαπητοί θεατές

μπορείτε να ακούσετε αλλά μη δείτε

Απαρνηθείτε το ρόλο σας

Αγκαλιάστε με κατανόηση τον δικό μου

Η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, αγγίζει έντεχνα και άμεσα με την ποίηση της το ουσιαστικό στοιχείο μιας ασίγαστης εξομολογητικής ζωτικότητας. Η ψυχική έκφραση του πνεύματος της ποιήτριας εξακοντίζεται με στίχους που εμπεριέχουν όλα τα νοήματα και που μπορούν να υπάρξουν άτρωτοι στο χρόνο και φυσικά σαν επακόλουθο επίκαιροι στο μέλλον, γιατί παρουσιάζονται αυτούσιοι και δυνατοί σύμφωνα πάντα με τη δυναμική της.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This