EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ελαιόλαδο και Υγεία: Elia Lesvos Confest

Ελαιόλαδο και Υγεία: Elia Lesvos Confest

21 May, 2024

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την πάνδημη συμμετοχή του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για την Ελιά, το 2ο ELIA Lesvos Confest επιστρέφει και φέτος, κατά το διάστημα 23 – 26 Μαΐου 2024, στους εμβληματικούς χώρους του Μουσείου  – Ελαιοτριβείου Βρανά στη Λέσβο. O Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» έχοντας θέσει τα θεμέλια μιας διοργάνωσης, που όχι μόνο τοποθέτησε αλλά και διατηρεί επάξια τη Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών Συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώνταςτην αφετηρία μίας νέας εποχής για την Ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός της, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο.

Με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το φετινό Συνέδριο – Φεστιβάλ, με τίτλο «Ελαιόλαδο και Υγεία», έχει διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την προώθηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

«Ας γίνει η τροφή το φάρμακο μας» είπε ο Ιπποκράτης και δεν είναι λίγες οι σύγχρονες μελέτες, που έχουν αδιάψευστα αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη σημαντική συμβολή του στην ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Δημοσιεύματα του Harvard Health Publishing -Τμήμα Εκδόσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, μιλούν για ένα θαυματουργό τρόφιμο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που αντικαθιστούν τα κορεσμένα λίπη και βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία έχουν αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και είναι γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, ορισμένων μορφών καρκίνου, ακόμη και άνοιας, που διατρέχουν άτομα τα οποία καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες ελαιολάδου, έναντι εκείνων που το χρησιμοποιούν ελάχιστα ή καθόλου.

Στο σημαντικό παγκόσμιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βατικανό από την Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών, με θέμα “Η Τέχνη και η Επιστήμη του Ελαιολάδου: Διατροφή, Ιατρική και Πλανητική Υγεία”, τονίστηκε ότι το ελαιόλαδο συμβάλλει με πολλούς τρόπους στη βέλτιστη υγεία όχι μόνο του ανθρώπου, αλλά και του ίδιου του πλανήτη μας και οι συμμετέχοντες επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων θα είναι ομιλητές και στο Συνέδριό μας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: “O ρόλος της ελιάς για έναν υγιή, βιώσιμο και δίκαιο κόσμο είναι αποφασιστικός”.

Στo επικείμενο Διεθνές Συνέδριο, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο του ελαιολάδου ως βασικής τροφής στην καθημερινή μας ζωή, οι συμμετέχοντες διακεκριμένοι ομιλητές επικεντρώνονται, επίσης, στη θετική συμβολή του σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες, καθώς και στον Ελαιοτουρισμό, που αποτελεί: “The next big thing”, όπως πρόσφατα έγραψαν με πηχυαίους τίτλους οι Financial Times και Olive Oil Times». H τουριστική αξιοποίηση της ελαιοκληρονομιάς της χώρας μας, δεν περιλαμβάνει μόνο τα ασημοπράσινα τοπία ελαιώνων ή τις παλαιές και σύγχρονες βιομηχανικές και προβιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα της καλλιέργειας αυτής, τις γνώσεις τις σχετικές με την ελιά και το ελαιόλαδο, τους  μύθους, τους θρύλους και τα έθιμα που συνδέονται με την ελαιοκαλλιέργεια και βέβαια την κάθε τοπική γαστρονομία, που στηρίζεται στην ελιά και τα παράγωγά της.

«Είναι μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση να διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ELIA Lesvos Confest, αυτή τη μεγάλη συνάντηση ανθρώπων, ιδεών, εμπειριών και δράσεων, με κοινό σημείο αναφοράς την ελιά», σημειώνει η Φωτεινή Τιρπιντήρη, η αεικίνητη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και καταλήγει: «Όλα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου εργάζονται άοκνα και μεθοδικά για να παρουσιάσουμε στο νησί της ελιάς, τη Λέσβο, ένα άρτιο Συνέδριο – Φεστιβάλ, το οποίο για ακόμη μία χρονιά θα έχει την τιμή να φιλοξενεί σπουδαίους εισηγητές απ’ όλο τον κόσμο. Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους σ΄ αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης και εξέλιξης, στο 2ο Elia Lesvos Confest, που θα πραγματοποιηθεί 23 έως και 26 Μαΐου στη Λέσβο, προκειμένου να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να δημιουργήσουμε δεσμούς, γιατί το ελαιόλαδο και η ελιά μας ενώνουν»! Να σημειώσουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος ιδρύθηκε το 2020 με πάγιο όραμά του την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, αλλά και ευρύτερα της χώρας μας, με πρέσβη την ελιά, η οποία περικλείει μέσα της όλη την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.

Οι εργασίες του 2ου ELIA Lesvos Confest θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και εργαστηριακά θέματα σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η τεχνολογία, το marketing, οι καλλιεργητικές πρακτικές και ο πολιτισμός. Ιδιαίτερο, ωστόσο, βάρος θα δοθεί στον Ελαιογαστροτουρισμό και την αξιοποίηση του υψηλού τουριστικού αποτυπώματος της χώρας μας προς όφελος του ελαιoλάδου και το αντίστροφο. Στο επίκεντρο, επίσης, θα βρεθεί η Γαστρονομία και οι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να καταστεί «πρέσβης» του ελαιολάδου και «όχημα» για τη διανομή, την πληροφόρηση και τη γνώση γύρω από αυτό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η αποτελεσματικότερη διείσδυση του ελαιολάδου στην υψηλή γαστρονομία, στα εστιατόρια διακεκριμένων chef και από εκεί στις κουζίνες όλων μας. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά workshops και masterclasses από Έλληνες και διεθνώς καταξιωμένους chef.

Τα πρωινά και τα γεύματα όλες τις ημέρες του Συνεδρίου και των παράλληλων δράσεών του, αποτελούν εμπνεύσεις και δημιουργίες των συμμετεχόντων chef με τοπικά προϊόντα και με την υποστήριξη και συνεργασία των Γυναικείων Συνεταιρισμών του τόπου. Τα απογεύματα θα πραγματοποιηθούν για τους Συνέδρους εκπαιδευτικές βιωματικές εκδρομές – επισκέψεις σε τόπους και επιχειρήσεις, που εξελίσσουν την οικονομία του νησιού με δραστηριότητες συνυφασμένες με την ελιά, αλλά και επισκέψεις σε Μουσεία και τόπους που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και την ομορφιά του νησιού, την τοπική κουζίνα, τα ήθη και έθιμα του. Στόχος είναι τόσο η δημιουργία δικτύων συνεργασίας όσο και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας της Λέσβου. Το Συνέδριο έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι από την χώρα. 

thumbnail IMG 20240517 113726

Το πολυαναμενόμενο 2ο «Elia Lesvos Confest 2024», όπου όλα αυτά θα αναλυθούν διεξοδικά, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 23 έως και 26 Μαΐου και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του έχει προβλεφθεί η δημιουργία -στον ιδιαίτερα φροντισμένο περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Βρανά-, ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων εξωτερικών υποδομών, ικανών να φιλοξενήσουν πλέον των 400 Συνέδρων, προσφέροντάς τους άψογες συνεδριακές – τεχνικές παροχές. Οι ομιλίες και οι δράσεις του Elia Lesvos Confest 2024 με δυνατότητα  ταυτόχρονης διερμηνείας είναι ανοιχτές προς το κοινό, ώστε να τις παρακολουθήσει με ελεύθερη  είσοδο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση μέσω livestreaming. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα συντονίσει η Μάγδα Τσέγκου, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια. Την οργανωτική  υποστήριξη  της δράσης έχει αναλάβει η εξειδικευμένη εταιρεία Cleon Conferences and Communications. Για να είστε βέβαιοι ότι θα μπορέσετε να το παρακολουθήσετε μπείτε στο site του Συνεδρίου και κάντε τώρα την εγγραφή σας: https://elialesvosconfest.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This