EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Εορταστική εκδήλωση

Εορταστική εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Λογοτεχνικού Κύκλου Βιβλιοφίλων Γενεύης

19 May, 2022

Με μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση ο Κύκλος Βιβλιοφίλων γιόρτασε τα 25 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας του! Τα μέλη του Κύκλου συναντήθηκαν στην προξενική κατοικία, την οποία έθεσαν γενναιόδωρα στην διάθεση του Κύκλου ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς και η σύζυγός του Βάσια.

Η Πρόεδρος του Κύκλου κ. Βάντα Πιτσιλαδή άνοιξε την εκδήλωση με μια εκτεταμένη αναδρομή στο ιστορικό του Κύκλου, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αρχική ομάδα μελών, που συνεχίζουν να συμμετέχουν ενεργά και να απολαμβάνουν, εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ενδιαφέροντα λογοτεχνικά πρωινά.

Έκανε αναφορά στη μεγάλη ποικιλία (και ποσότητα) των βιβλίων που έχουν παρουσιαστεί από τον Κύκλο, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι, πέρα από τις παρουσιάσεις, ο Κύκλος έχει προσκαλέσει πολλές φορές τους ίδιους τους συγγραφείς (Φιλομήλα Λαπατά, Ισίδωρος Ζουργός, Γιάννης Καλπούζος, Μάνος Κοντολέων, Σπύρος Πετρουλάκης κ.ά) να έρθουν και να παρουσιάσουν το έργο τους, γεγονός που συμβάλλει τα μέγιστα στην ποιότητα του έργου που επιτελεί ο Κύκλος. Εξάλλου, το γεγονός ότι λειτουργεί ανεξάρτητα, παρέχει την απαραίτητη ευελιξία και αυτονομία, ώστε τα ίδια τα μέλη να αποφασίζουν για τις παρουσιάσεις και το περιεχόμενό τους.

Η Πρόεδρος κ. Πιτσιλαδή ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη του Κύκλου για την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία την περιβάλλουν, ώστε να μπορεί να επιτελεί το δύσκολο – αλλά τόσο σημαντικό – έργο του συντονισμού όλων των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απηύθυνε συγχαρητήρια στον Λογοτεχνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων Γενεύης για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, υπό τον ικανό συντονισμό  της συγγραφέως Βάντας Πιτσιλαδή-Chuard, ευχόμενος στα μέλη του όπως συνεχίσουν το δημιουργικό τους έργο και τα επόμενα 25 χρόνια. 

Εν συνεχεία, ανέπτυξε το θέμα “Διπλωματία και συγγραφικό έργο” και, υπογραμμίζοντας την ευρύτητα της εν λόγω θεματικής, εστίασε σε τρεις σημαντικές προσωπικότητες, επιχειρώντας ένα περίγραμμα του πως οι δύο κόσμοι -διπλωματία και συγγραφή- τέμνονται και συναντιούνται δημιουργικά. Τόνισε ότι ο διπλωμάτης έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε ένα ιδανικό σημείο παρατήρησης, συχνά κοντά στην Ιστορία, ενώ η γεωγραφική απόσταση που τον χωρίζει από την πατρίδα του, δίνει τον χώρο και την απόσταση για χρήσιμους αναστοχασμούς, συνθέσεις, αποδομήσεις και πνευματικές κατασκευές. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην διπλωματική σταδιοδρομία και το συγγραφικό έργο των Γιώργου Σεφέρη, Βύρωνα Θεοδωρόπουλου και τον Αγγελου Βλάχου. 

Μεταξύ άλλων, ανέπτυξε τη μελαγχολική αντίληψη του διπλωμάτη-ποιητή Σεφέρη για την μεταπολεμική πολύπαθη Ελλάδα, τονίζοντας ότι η ποίηση του Σεφέρη μας μετaφέρει τον «καημό της ρωμιοσύνης», όπως έλεγε ο ίδιος ο Νομπελίστας ποιητής. Η προσμονή του νόστου σε μια Πατρίδα ταλαιπωρημένη από τον πόλεμο και τη φτώχεια επέδρασε ως συστατικό στην ποίηση του Σεφέρη. Στο έργο του δεσπόζουσα θέση είχε πάντοτε η Κύπρος. Εκεί, για τον Σεφέρη, ο Ελληνισμός, καίτοι αλύτρωτος, παρέμενε ατόφιος. Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα τη Μεγαλόνησο ως τον τόπο όπου «το θαύμα λειτουργούσε ακόμα». Στην ποίησή του, αναζητά διαρκώς το φως, το οποίο βρίσκει στην Κύπρο. 

Για τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, τον επονομαζόμενο Νέστωρα της Ελληνικής, χαρακτήρισε τη γραφή του ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα ακρίβειας του λόγου που πρέπει να έχει ένας διπλωμάτης, αφού καλείται να αναδείξει το αθέατο και να κάνει διαπιστώσεις που θα αντέξουν στον χρόνο. Στο βιβλίο του “Οι Τούρκοι και Εμείς”, ο Πρέσβυς Θεοδωρόπουλος αναλύει το ιστορικό βάθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιχειρώντας, επιτυχώς, να αποκωδικοποιήσει τις διαχρονικές σταθερές αλλά και μεταβλητές παραμέτρους που καθορίζουν τις διακυμάνσεις των σχέσεων αυτών. 

Τέλος, ο Γενικός Πρόξενος στάθηκε ιδιαίτερα στον διπλωμάτη και ακαδημαϊκό Άγγελο Βλάχο, του οποίου ο λόγος είναι μεν ακριβής και άμεσος, αλλά υφαίνεται με συναίσθημα. Είχε ιδιαίτερη ενασχόληση με την Ιστορία, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό έργο του είναι η 6-τομη διήγηση της διπλωματικής του πορείας «Μια φορά και έναν καιρό ένας διπλωμάτης». Στο μακρύ διπλωματικό του οδοιπορικό, ο Βλάχος παραθέτει πληθώρα λεπτομερειών για την προσωπική του ζωή και καριέρα, σε συνδυασμό με αναφορές στο πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου βρισκόταν στις διάφορες στάσεις της πορείας του. Ιδιαίτερη θέση στο αφήγημα αυτό κατέχουν ασφαλώς το Κυπριακό και η Μεταπολίτευση, μεταξύ άλλων. 

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε ότι σταθερά σε κάθε συγγραφικό εγχείρημα ενός διπλωμάτη είναι ο έμφυτος πατριωτισμός και η φιλοπατρία που τον καθοδηγούν καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Βεβαίως, τούτο δεν συνιστά πάντα τέχνη. Αλλά ίσως το ζητούμενο να είναι αλλού και συγκεκριμένα στην ενίοτε, αλάξευτη έστω, καταγραφή γεγονότων που αποκτούν θέση στην Ιστορία του τόπου μας.

Ακολούθησαν ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές:

Η Πρόεδρος κ. Πιτσιλαδή μάς συγκίνησε όλους, καθώς είχε ετοιμάσει και απένειμε σε όλα τα μέλη αναμνηστική κονκάρδα και τιμητικό βραβείο. Προσκάλεσε ονομαστικά ένα -ένα τα μέλη και έκανε την απονομή, τονίζοντας την ιδιαίτερη συνεισφορά κάθε μέλους στις δραστηριότητες του Κύκλου και δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε μέλος να πει λίγα λόγια για την προσωπική του εμπειρία. Στη συνέχεια, ο κ. Γεννηματάς, εκ μέρους των μελών του Κύκλου, προσέφερε ανθοδέσμη και αναμνηστική πλακέτα στην Πρόεδρο κ. Πιτσιλαδή, η οποία τα δέχτηκε εμφανώς συγκινημένη και ευχαρίστησε θερμά.

Η συνάντηση έκλεισε με την κοπή της επετειακής τούρτας και τη δεξίωση που είχε ετοιμάσει η Πρόεδρος. Η ατμόφαιρα ήταν θερμή και συγκινητική, με τι φιλίες και το δέσιμο των μελών μέσω της λογοτεχνίας να τονίζονται και να δημιουργούν προοπτικές για το μέλλον!

Κλείσαμε ευχαριστώντας θερμά τους οικοδεσπότες μας και με την ευχή να είμαστε όλοι καλά για να γιορτάσουμε με ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα την επόμενη επέτειο!

 

image2 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This