EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών

13 May, 2024

Η επίσκεψή μας στο Ανάκτορο των Αιγών μας πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω στο 336 π.Χ., όταν ο βασιλιάς Φίλιππος ο Β΄ διοργάνωσε εδώ μια λαμπρή γιορτή για τους γάμους της κόρης του με τον Αλέξανδρο της Ηπείρου δείχνοντας σε όλους την παντοδυναμία του.

Ο χώρος του ανακτόρου άνοιξε για το κοινό τον Ιανουάριο 2024, ενώ οι εργασίες αναστύλωσής του συνεχίζονται. Έσπευσα να τον επισκεφθώ και να δω από κοντά τον μοναδικό αυτό χώρο.

Το ανάκτορο είχε χτιστεί στα χρόνια του Φιλίππου μεταξύ 359 και 336 π.Χ., σε πλάτωμα, στα ριζά του λόφου της Ακρόπολης, πάνω από την Βεργίνα και είναι το μεγαλύτερο και μαζί με τον Παρθενώνα το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας. Απλώνεται σε έκταση 9.250 τ.μ. ενώ μεγάλο τμήμα του κτηρίου ήταν διώροφο, διέθετε ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης και εντυπωσιακά ψηφιδωτά. Το 168 π.Χ., οι Ρωμαίοι, αφού κατέλαβαν το Μακεδονικό Βασίλειο κατέστρεψαν το ανάκτορο και την πόλη των Αιγών. Το 1855 το Ανάκτορο ανακαλύφθηκε από το Γάλλο αρχαιολόγο Λεόν Εζέ.

βασιλειου φιλίππου β

Πλησιάζοντας στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου στεκόμαστε για λίγο να θαυμάσουμε την αιωνόβια βελανιδιά που δεσπόζει στον χώρο. Το μεγάλο ορθογώνιο κτήριο ήταν προσανατολισμένο σύμφωνα με τους γεωγραφικούς άξονες και η είσοδός του βρισκόταν στην ανατολική πλευρά. Η πρόσοψη είχε διαμορφωθεί με πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο με το μνημειακό πρόπυλο στο κέντρο μιας εντυπωσιακής δωρικής κιονοστοιχίας. Ο συνδυασμός του δωρικού και του ιωνικού ρυθμού, (που συναντάμε και στον Παρθενώνα) είναι η αρχιτεκτονική τάση της εποχής στην Μακεδονία.

Η μεγάλη αυλή στο κέντρο αποτελούσε το κέντρο των δραστηριοτήτων και χωρούσε άνετα περισσότερους από 2000 καθήμενους. Στην βόρεια πλευρά βρίσκονται χώροι συμποσίων και ανδρώνες (χώροι μόνον για άντρες), με ψηφιδωτά δάπεδα. Ξεχωρίζει μια μεγάλη βεράντα με πανοραμική θέα προς την πόλη και την πεδιάδα, που αποτελεί μια ακόμη καινοτομία του ανακτόρου.  Στον όροφο που υπήρχε στην ανατολική αλλά και στη δυτική πλευρά θα πρέπει να βρισκόταν, όπως συνήθως, τα διαμερίσματα των γυναικών και οι κοιτώνες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πολυτελής ήταν η κορινθιακού τύπου κεραμοσκεπή.

Λόγω της εποχής, δυστυχώς τα ψηφιδωτά δάπεδα ήταν καλυμμένα με άμμο, για να προστατευτούν από τα καιρικά φαινόμενα. Ελπίζω όμως να τα απολαύσω σε επόμενη επίσκεψή μου στον χώρο, δεδομένου ότι, όπως με πληροφόρησαν, θα αποκαλυφθούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από τα ψηφιδωτά δάπεδα ένα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Όπως διάβασα είναι φτιαγμένο από μικροσκοπικά λευκά, μαύρα, γκρίζα, κίτρινα και κόκκινα βότσαλα και θυμίζει περίτεχνο χαλί με ένα εντυπωσιακό λουλούδι στο κέντρο του, πλαισιωμένο από πολύπλοκα βλαστάρια και λουλούδια. Ξανθές νεράιδες, μισές γυναίκες – μισά λουλούδια, φυτρώνουν στις γωνίες, ποικίλλοντας με μια ευχάριστη νότα ζωντάνιας και χάρης το σύνολο.

Αιγων 3 1 Αιγων 2

Αιγων 1

 

Ο Φίλιππος ο Β’, όπως γνωρίζουμε, αφού εξουδετέρωσε οριστικά τις ληστρικές επιδρομές των βαλκανικών λαών που περιέβαλλαν τη Μακεδονία, δημιούργησε ένα μεγάλο κράτος με σχέσεις συμμαχίας, υποτέλειας ή υποταγής με τους Ιλλυριούς, τους Παίονες, τους Τριβαλλούς, τους Θράκες, τους Γέτες και τους Σκύθες, που περιλάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου από το Ιόνιο μέχρι τον Εύξεινο Πόντο ενώ νότια έφθανε μέχρι την Θεσσαλία. Στη συνέχεια το 338 π.Χ., μετά την μάχη της Χαιρώνειας, ο Φίλιππος με την ίδρυση μιας ομοσπονδίας ελληνικών κρατών, γνωστό ως το Συνέδριο της Κορίνθου, με επικεφαλής τον ίδιο, κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες και ανέλαβε τη διεξαγωγή εκστρατείας κατά της Περσίας.

Έτσι το ανάκτορο του βασιλιά των Μακεδόνων, του ηγεμόνα και αρχιστράτηγου των Πανελλήνων, το μόνο ανάκτορο της κλασικής Ελλάδας που γνωρίζουμε, όντας η έδρα της πολιτικής εξουσίας και συγχρόνως το κέντρο της πνευματικής δημιουργίας, γίνεται ένα αληθινό μνημείο μεγαλοπρέπειας, λειτουργικότητας και μαθηματικής καθαρότητας, δημιουργώντας το πρότυπο της ιδανικής κατοικίας και αποτελώντας το αρχέτυπο του οικοδομήματος με περιστύλιο που θα σφραγίσει την αρχιτεκτονική της ελληνιστικής οικουμένης και θα επαναληφθεί χιλιάδες φορές σε ολόκληρο τον ελληνιστικό κόσμο.

Μετά την κατάκτηση του Βασιλείου της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., το ανάκτορο καταστράφηκε, όπως και ολόκληρη η πόλη των Αιγών και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ. Οι Αιγές εξαφανίζονται και ξεχνιούνται, ωστόσο η ανάμνηση του βασιλικού οίκου εξακολουθεί να ζει στο βυζαντινό όνομα Παλατίτσια, όπως ονομάζεται και το χωριό δίπλα στην Βεργίνα.

Μετά την επίσκεψη στο ανάκτορο δεν θα μπορούσα να μην επισκεφθώ για μια ακόμη φορά το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών στην Βεργίνα. Ένα μουσείο που χτίστηκε γύρω από τους βασιλικούς τάφους, που εξωτερικά έχει την μορφή χωμάτινου τύμβου. Εκεί εκτίθενται από το 1997 οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους. Με την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών από τον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο και την ανασκαφική του ομάδα το 1977, άρχισε αμέσως η συντήρηση των περίφημων τοιχογραφιών που τους διακοσμούσαν. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που εγκιβώτισε τα αρχαία μνημεία για να τα προστατεύσει, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για την διάσωση των τοιχογραφιών.

Κατεβαίνουμε τις σκάλες που οδηγούν στην είσοδο του τάφου του Φιλίππου Β’ και μένουμε έκθαμβοι από την ομορφιά της τοιχογραφίας με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης και τα εντυπωσιακά, ζωντανά μέχρι σήμερα χρώματά της. Οι προσωπογραφίες των δύο βασιλέων, του Φιλίππου και του Αλέξανδρου, αποτυπώνονται στη ζωγραφισμένη σκηνή του ιερού κυνηγιού στην πρόσοψη του τάφου και στη χρυσελεφάντινη κλίνη του θαλάμου.

Στο σκοτεινό χώρο του μουσείου προβάλλονται εντυπωσιακά οι θησαυροί των Μακεδόνων μέσα σε γυάλινες προθήκες. Η χρυσή λάρνακα, τα χρυσά περίτεχνα στεφάνια, τα υπέροχα κοσμήματα αλλά και πολλά άλλα εντυπωσιακά ευρήματα μας θαμπώνουν με την λάμψη και την ομορφιά τους. Η υποβλητική ατμόσφαιρα του χώρου δημιουργεί μια υπερφυσική σύνδεση με τους Μακεδόνες προγόνους μας.

02 τάφου 1

 Φιλίππου βασίλισας

Δέσποινας των Αιγων Φιλίππου

γυναικειας ενδυσης βασιλικών τάφων

Διαβάζω ότι η χρυσή λάρνακα ζυγίζει 11 κιλά. Είναι διακοσμημένη στο κάλυμμά της με το μακεδονικό αστέρι και στις πλευρές της με φυτικά κοσμήματα και ρόδακες. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια και ζυγίζει 714 γραμμάρια.

Ένα ακόμη μουσείο έμενε να επισκεφθούμε: το Κεντρικό Μουσείο των Αιγών εγκαινιάστηκε τον χειμώνα του 2022. Σε ένα απλό, λευκό και απέριττο περιβάλλον το Μουσείο χτίζει με τα εκθέματά του μια ζωντανή αφήγηση της ζωής των Μακεδόνων βασιλέων του 6ου – 4ου αιώνα π.Χ. Ξεκινάμε την περιήγησή μας από τον χώρο που φιλοξενεί τα εκθέματα από τον κόσμο των ανδρών Μακεδόνων, από τότε που το κυνήγι του κάπρου σημάδευε την τελετή ενηλικίωσης κάθε νεαρού, που για να θεωρηθεί άντρας σωστός έπρεπε να σκοτώσει ένα αγριογούρουνο. Θαυμάζουμε πλήθος από χρυσά και ασημένια νομίσματα όλου του τότε γνωστού κόσμου, μαρμάρινα αγάλματα, σιδερένιες αιχμές δοράτων, μελανόμορφους κρατήρες από τα πολυτελή συμπόσια των Μακεδόνων, ελαιοδοχεία και  στλεγγίδες (ιδιόμορφες ξύστρες, με τις οποίες καθαρίζονταν οι άντρες από το λάδι, τον ιδρώτα και τη σκόνη μετά την άσκηση), μικρά σιδερένια μαχαίρια (που χρησιμοποιούνταν και ως ξυράφια), περόνες συγκράτησης των ενδυμάτων, απλά ανδρικά δαχτυλίδια- σφραγίδες και όπλα.

Στον χώρο των γυναικών παρουσιάζονται κοσμήματα και πήλινα θήλαστρα (τα μπιμπερό της εποχής, στις “θηλές” των οποίων διακρίνονται ίχνη από δαγκωματιές), μυροδοχεία, μέχρι και τσιμπίδες για τα φρύδια. Περίτεχνα κοσμήματα, χρυσά και ασημένια σκουλαρίκια στολισμένα με κεφάλια φιδιών (που συνδέονται με την λατρεία του Διονύσου) ή μπουμπούκια λωτού, κολιέ με χάντρες από χρυσό, κεχριμπάρι, γυαλί, ελεφαντόδοντο και χαλκό, βραχιόλια, χάλκινες τριχολαβίδες, χάλκινα καλύμματα πυξίδων που χρησιμοποιούνταν σαν πουδριέρες ή κοσμηματοθήκες, χάλκινες τοξωτές πόρπες, ζωντανεύουν την ζωή της γυναίκας στην Μακεδονία, η οποία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Κοτταρίδη, «στην αρχαιότροπη Μακεδονία που βρίσκεται κοντά στα ήθη του ομηρικού έπους, μπορεί, περισσότερο από ό,τι στη δημοκρατική Αθήνα, να είναι βασίλισσα στον κόσμο της». Βασικό υλικό για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών ήταν το λάδι της ελιάς. Αρώματα, αρωματικά έλαια, αλοιφές, έφταναν στην Μακεδονία από όλον τον αρχαίο κόσμο (Κόρινθο, Ιωνία, Ρόδο, Αίγυπτο και Φοινίκη), μέσα σε περίτεχνα μυροδοχεία.

Φτάνοντας στην τελευταία αίθουσα με τα ταφικά ευρήματα, που σώθηκαν από τα υπολείμματα των πυρών βασιλισσών και βασιλιάδων, την προσοχή κλέβουν τα χρυσά κοσμήματα της “Δέσποινας των Αιγών” και τα μυστηριώδη πήλινα κεφάλια δαιμόνων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα συνδέονταν με κάποιου είδους τελετουργικό. Φυσικά και φωτογράφισα όλον αυτόν τον πλούτο που αποτελεί χάρμα οφθαλμών.

Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’, η νεκρόπολη και η ταφική συστάδα των Τημενιδών, που απλώνεται σε έκταση σχεδόν 550 στρεμμάτων, ο επισκέψιμος δενδροφυτεμένος χώρος αρχαιολογικής και φυσιολατρικής περιήγησης, το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων, το αρχαίο θέατρο, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, και το Κεντρικό Μουσείο, συγκροτούν το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.

Πώς να περιγράψω το δέος που καταλαμβάνει τον επισκέπτη στους χώρους αυτούς !… Μόνο επισκεπτόμενοι οι ίδιοι τον χώρο μπορούμε να αντιληφθούμε το μεγαλείο των Μακεδόνων και των επιτευγμάτων τους.

Μην αργήσετε να επισκεφθείτε την Βεργίνα και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους των ένδοξων Αιγών! Η περιοχή έχει τόσα πολλά να δείξει, ακόμη περισσότερα απ΄ όσα μπόρεσα με λέξεις και φωτογραφίες να σας παρουσιάσω.

 

 

 

Κείμενο και φωτογραφίες: Μαγδαληνή Απ. Πούγγουρα
Εικαστικός – Φωτογράφος – Δημοσιογράφος Τουρισμού & Πολιτισμού

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This