EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΟΗΕ

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

4 Dec, 2023

Η συνέχεια του άρθρου του Παν. Καραφωτιά

 

Οπωσδήποτε, είναι γεγονός, οι λαοί είναι βαθιά προβληματισμένοι και απογοητευμένοι με την υποκρισία των ισχυρών και την  ανακολουθία λόγων και έργων. Και πιστεύουν ότι οι διεθνείς οργανισμοί τελικά υπηρετούν, κύρια, τα οργανωμένα συμφέροντα των ισχυρότερων αρχίζοντας από την ΚτΕ, που, μετά την τραγωδία του Α’ΠΠ, και ενώ οι λαοί επιθυμούσαν ειρήνη και συνεργασία και όχι ανθρωποθυσίες, το μιλιταριστικό κατεστημένο που είχε ήδη γιγαντωθεί εξαιτίας του Πολέμου και άλλων τοπικών συρράξεων -εμφύλιων κ.λπ.- υπονόμευσε την ΚτΕ και ακολούθησε ο Β΄ΠΠ με τα πιο τραγικά αποτελέσματα. Και ασθμαίνοντας φθάσαμε στον ΟΗΕ, ο οποίος, για πρώτη φορά στην ιστορία, έχει αγγίξει οικουμενικότητα με 193 Κράτη –Μέλη.

        Τηρουμένων δε των αναλογιών, όπως προ-είπαμε, έχει προσφέρει θετικό έργο. Ομως, όπως πολύ σοφά είπε ο τ. ΓΓ ΟΥ ΘΑΝΤ, ο ΟΗΕ είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και αντιπροσωπεύει τα Κράτη-Μέλη του, και όπως επίσης σοφά είπε και ο τ. ΓΓ Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι, ο ΟΗΕ έχει σαν σκοπό να υπηρετεί τα μέλη του, αλλά δεν τα υποκαθιστά. Ο ΟΗΕ είναι ό,τι τα Κράτη- Μέλη του τον θέλουν να είναι, ιδιαίτερα τα ισχυρά. Ο δε Χαμμερτζολντ είπε ότι ο ΟΗΕ δεν δημιουργήθηκε για να πάει το ανθρώπινο γένος στον Παράδεισο, αλλά να σώσει την ανθρωπότητα από την κόλαση. Και ο ΑΓΓ Βράϊαν Ερκχαρτ είπε ότι ο ΟΗΕ παίζει το ρόλο της νοσοκόμας, που προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Και μετά αναλαμβάνουν οι «Αρχοντες των Δαχτυλιδιών» με τα γνωστά αποτελέσματα. Ναι,  τα Κράτη -Μέλη φέρουν την κύρια ευθύνη, ιδιαίτερα τα ισχυρά. Συνεπώς, αν η ανθρωπότητα παρακμάζει και κινδυνεύει ακόμη και ο ίδιος ο πλανήτης Γη να καταστραφεί, δεν φταίει η τρύπα του όζοντος αλλά ή «τρύπα» στη συνείδηση ιδιαίτερα των ισχυρών.  Και αντί να περιμένουν οι λαοί παθητικά από τον ΟΗΕ να επιλύσει τα προβλήματα τους, ας αντισταθούν και κινητοποιηθούν για την ενίσχυσή του, πολιτική, θεσμική, οικονομική για να μπορεί να φέρει σε πέρας την ιερή αποστολή του. Κι αν πραγματικά οι Μεγάλες κ.ά. Δυνάμεις ενδιαφέρονταν για την εδραίωση της διεθνούς ειρήνης κ.λπ., θα έπειθαν όλα τα Κράτη-Μέλη του ΟΗΕ να απαγορεύσουν ρητά και κατηγορηματικά τον πόλεμο, να τον θέσουν εκτός νόμου, όπως προσπάθησαν ανεπιτυχώς οι Υπεξ ΗΠΑ και Γαλλίας Κέλλογκ και Μπριάντ το 1928 στην ΚτΕ. Τα άλλα είναι υπεκφυγές και άλλοθι! Απλά, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να μεταφέρονται από τη μιαν άκρη του κόσμου στην άλλη, σε λίγες ημέρες, ανθρωποκτόνα οπλικά συστήματα, και δεν μπορούν να μεταφέρονται είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της πείνας, της φτώχιας κ.λπ., αλλά και για ανάπτυξη και πρόοδο; Μόνον η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοκρατικά σκεπτόμενων και δρώντων ανθρώπων ατομικά και συλλογικά θα προσφέρει τη λύση. Αυτός είναι και ο άριστος οιωνός.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο, που δεν έχει αναλυθεί σε βάθος και με ειλικρίνεια, είναι οι περιφερειακοί οργανισμοί οι οποίοι ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ με σκοπό να ενισχύουν περιφερειακά το ρόλο του. Π.χ. ΝΑΤΟ και Σύμφωνο Βαρσοβίας (έχει διαλυθεί). Όμως, στην πορεία, με την ισχύ που απέκτησαν και που τους «διέφθειρε», υποκατέστησαν τον ΟΗΕ, αλλά με τρόπο που είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον ίδιο το δημιουργό τους, τον ΟΗΕ. Και είδαμε και βλέπουμε τα αποτελέσματα.   

       Ακόμη, η αδυναμία του Οργανισμού-ιδιαίτερα-της ΠΟΥ- αποδείχτηκε με τον τραγικό αόρατο κορωναϊκό «πόλεμο», με εκατομμύρια θύματα ξέχωρα τις άλλες τραγικές επιπτώσεις. Τελικά, η πρόληψη χωλαίνει σοβαρά και στον ΟΗΕ!

          Οσον αφορά την Ελλάδα, πέραν από τη συμβολή των Γραφείων και Προγραμμάτων του Οργανισμού, που πρόσφεραν σημαντικό έργο (UNRRA, UNDP, Κέντρο Ενημέρωσης), και άλλα που συνεχίζουν να προσφέρουν (Γραφείο Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, Γραφείο Μετανάστευσης, Πρόγραμμα Περιβάλλοντος της Μεσογείου, Γραφείο ΠΟΥ, Γραφείο ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (η Επιτροπή είχε άδοξο τέλος),  οι σχέσεις της με τον ΟΗΕ στο πολιτικό επίπεδο, υπήρξαν ποικιλόμορφες, από άριστες και εποικοδομητικές την περίοδο του Β΄ΠΠ με τις απροσμέτρητες θυσίες της Ελλάδας, που δίχως την ηρωϊκή της Αντίσταση η Αμερική και η Ευρώπη θα ήσαν ίσως υπό ναζιστική κατοχή (μην ξεχνάμε τα εντυπωσιακά εύσημα από ορισμένους ηγέτες- «Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες»- κ.λπ., που, όμως, τα λησμόνησαν αργότερα), συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στον Πόλεμο της Κορέας με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, πολύ καλές αμέσως μετά, αλλά προβληματικές στη συνέχεια λόγω-ιδιαίτερα- του Κυπριακού, που, όπως προ-είπα, με δεκάδες αποφάσεις του να μην εφαρμόζονται και να υπάρχει επί 50 ολόκληρα χρόνια τουρκική στρατιωτική κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ,  κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ, και του Διεθνούς Δικαίου-συν το αμφιλεγόμενο Σχέδιο Αναν, που αγνόησε τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού. Εξι χιλιάδες άμαχοι θύματα, 2000 εκτοπισμένοι, 1500 αγνοούμενοι.  Επίσης, για τις υπόλοιπες παράνομες ενέργειες των Τούρκων όπως στα Βαρώσια κ.ά. Και η επίθεση ΤΚΥΠ στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ! Και η αντίδραση πολύ χλιαρή. Και για τη Γάζα, που έχουν σκοτωθεί 92 υπάλληλοι του ΟΗΕ; Και μόνο γαυτό θάπρεπε ο ΟΗΕ να πάρει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου! Πάντως, ευχάριστη ήταν η πρόσφατη δήλωση του γγ του ΟΗΕ, που καταδικάζει την Τουρκία σχετικά με τα Βαρώσια, αλλά δεν προχωράει και για τις υπόλοιπες παράνομες ενέργειές της εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Το διαπιστώσαμε και στις εκατοντάδες Επιτροπές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για διάφορα ζητήματα, καθώς και στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα το 2017. Δυστυχώς, μπορώ και από την 23ετή θητεία μου στον ΟΗΕ να το επιβεβαιώσω. Και είναι πολύ λυπηρό. Απλά εξυπηρετεί παρασιτικούς θεσμούς.          

        Παρενθετικά, για τις περίπου 80 αποφάσεις του ΟΗΕ, ΓΣ και ΣΑ, αναφέρθηκα αναλυτικά-αξιολογικά, στο βιβλίο μου Επισημάνσεις σε Καίρια Διεθνή και Εθνικά Θέματα, Εκδόσεις Χριστάκη, 1997, στο βιβλίο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου Κυπριακό και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2000, και στο πρόσφατο ΕΛΛΑΔΑ-ΟΗΕ, Εκδόσεις Σάκουλα.              

          Επίσης, στο «Σκοπιανό» με αμφιλεγόμενες-πάλι-πρωτοβουλίες γγ και αντιπροσώπων τους, φαλκιδεύοντας την ιστορία, και αγνοώντας τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, καθώς και των γειτονικών εμπλεκομένων λαών, κατά παράβαση του Χάρτη ο οποίος βασίζεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Ακόμη, τις αντιδημοκρατικές ενέργειες αλβανικών ηγεσιών εναντίον της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, κατά παράβαση της ΟΔΔΑ, κ.λπ.

            Τέλος, το καίριο ζήτημα των τουρκικών νέο-ιμπεριαλιστικών ενεργειών εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραβιάζουν κατάφωρα το Χάρτη, αλλά με την ανοχή εξουσιαστικών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων. Συγκεκριμένα, της αδιαφορίας των «αρμοδίων» του ΟΗΕ σχετικά με την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) που η νέο-ιμπεριαλιστική Τουρκία-πειρατής-αγνοεί και παραβιάζει. Αποτέλεσμα, η Ελλάδα να αναγκάζεται να εξοπλίζεται αμυντικά-διπλωματικά-και πρέπει-αλλά σε βάρος της ευημερίας της! (Παρενθετικά οι αρχαίοι Λατίνοι έλεγαν «Διπλωματία δίχως όπλα είναι σαν ορχήστρα δίχως όργανα», και «όταν η διπλωματία σιγά, μιλούν τα όπλα»).   Πέρα από τις καθημερινά παράνομες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, την εγκληματική εργαλειοποίηση του Προσφυγικού, την κυνικά προκλητική μετατροπή της Αγια Σοφιάς κ.ά. Χριστιανικών Ναών σε τζαμιά κατά παράβαση των προνοιών της ΟΥΝΕΣΚΟ (υπήρξαν κάποιες διαμαρτυρίες από ηγέτες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα). Εκτός των ζητημάτων που αφορούν την ιμπεριαλιστική Τουρκία, είναι οι Γερμανικές Αποζημιώσεις  και η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

           Βέβαια, την ευθύνη για ό,τι αρνητικό φέρνουν κάποιες ισχυρές κ.ά. Δυνάμεις, που όχι μόνον ανέχονται τη νέο-ιμπεριαλιστική πολιτική της Τουρκίας αλλά παρασκηνιακά συνηγορούν, παραβιάζοντας τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, επιβάλλοντας, αποικιοκρατικά, το δικό τους, «το δίκαιο του ισχυρότερου». Και είναι οι ίδιες που ευθύνονται για τη διαιώνιση των πολεμικών συγκρούσεων και των επιπτώσεών τους (γενοκτονίες, αιματοχυσίες, αναπηρίες, πρόσφυγες, πείνα, δυστυχία, ανασφάλεια, φοβοκρατία, τρομοκρατία, ανθρωποφοβία, καταστροφική περιβαλλοντική πολιτική, αμοραλισμό, υλιστική παραφροσύνη), τη μετάλλαξη της ανθρωπότητας σε φρικτό ΑΝΘΡΩΠΟΡΥΧΕΙΟ όπου απάνθρωποι κερδοσκόποι, οι κατά το Δημοσθένη «παραξίαν ευτυχούντες»,  αντί για άνθρακες εξορύσσουν ανθρώπους!

       Όμως, πρέπει να επισημανθεί και υπογραμμισθεί, όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΟΗΕ, ότι δεν είναι μόνον ξένα ανθελληνικά κυκλώματα που ευθύνονται για την μη επίλυση των εθνικών μας ζητημάτων, αλλά και  πολιτικές ηγεσίες της χώρας, που δεν μερίμνησαν από πολύ παλιά για την επιλογή άξιων και κατάλληλων αντιπροσώπων στον ΟΗΕ (και στην ΕΕ) καθώς και στην αξιοκρατική στελέχωση υπηρεσιών του Οργανισμού, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα. Το αιώνιο καταστροφικό «καρκίνωμα» του «κολούειν τα υπερέχοντα» του Τύραννου Περίανδρου, και του ρουσφετιού, που τόσα δεινά έχουν επισωρεύσει. Επίσης, το τραγικό σύμπλεγμα της εθελοδουλίας, που θυμίζει το διαχρονικά επίκαιρο στίχο του Καβάφη «Τι θα γένουμε χωρίς  βαρβάρους»! Οφείλω, όμως, να επισημάνω, και από την προσωπική μου εμπειρία, ότι διαθέτουμε άριστους Διπλωμάτες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων για τις οποίες ευθύνονται πολιτικές ηγεσίες που δρουν με κομματικά ή άλλα αρνητικά κριτήρια!   

          Π.χ. Στο Βορειο-Ηπειρωτικό, ποια υπήρξε η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, που εξαιτίας τής απουσίας ορθής στρατηγικής χάσαμε τη Βόρειο Ηπειρο; Όταν ο αείμνηστος Παπάγος πρότεινε να εγγραφεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη της ΓΣ του ΟΗΕ, «φίλοι» και «σύμμαχοί»  αντέδρασαν με τη δικαιολογία ότι «η Αλβανία θα πήγαινε με τους Σοβιετικούς»! Και η ελληνική κυβέρνηση  υποχώρησε!

          Στο Κυπριακό, βέβαια για την τραγωδία ευθύνεται κύρια η Χούντα, που από ασχετοσύνη, εθελοδουλία ή έσχατη βλακεία, που ισοδυναμεί με προδοσία, προκάλεσε την καταστροφή. Αλλά και πριν στο θέμα της Ενωσης υπήρξε ενότητα και αποτελεσματική στρατηγική; To αντίθετο.  διχασμός, καρκινοβατήματα, παλινωδίες,  συμβιβασμός! Και, βέβαια, δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ανεφάρμοστες 50 χρόνια!

       Αλλά και μετά, στο  Σκοπιανό. Ασχετοσύνη, απουσία διορατικότητας και αποτελεσματικής στρατηγικής. (Θυμάμαι το 1956-7, φίλος μου που υπηρετούσε στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, αργότερα Καθηγητής σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, είδε σε αμερικανικό έντυπο προπαγανδιστικό κείμενο υπέρ των Σκοπίων, το είπε στον «Αρμόδιο» και εκείνος του απάντησε: «Ας τους να γαυγίζουν, κάποτε θα κλείσει ο λαιμός τους»! Ουδέν σχόλιον!)   Και μετά; Τα ίδια σφάλματα, έλλειψη προγραμματισμού, προληπτικής στρατηγικής, ασχετοσύνης αρμοδίων. Ιδιαίτερα ο Ελληνας Αντιπρόσωπος, που συνεργαζόταν με τον αμφιλεγόμενο Αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ,  ο οποίος – πολύ περίεργο- δεν αντιπρότεινε άλλο όνομα για τα Σκόπια πέραν εκείνων, των ανθελληνικών, του δεύτερου! Και η ελληνική κυβέρνηση; Περί άλλα τύρβαζε και μεριμνούσε! Και το τραγικό αποτέλεσμα η επαίσχυντη «συμφωνία των Πρεσπών», που πολλά δεινά επιφυλάσσει αν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση! Κι ύστερα μας φταίνε οι ξένοι! Ωστόσο, αισιόδοξα μηνύματα αποτελούν οι πρόσφατες επιτυχείς συμφωνίες Ελλάδας- Γαλλίας και ΗΠΑ, καθώς και με  Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρεϊν, Σαουδική Αραβία. Οψόμεθα στα αποτελέσματα! Αλλά και ο απόδημος ελληνισμός μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην επίλυση των εθνικών μας ζητημάτων. Γιατί κάποια άλλη μικρή, αλλά ενωμένη και ισχυρή χώρα στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί παράδειγμα;!

 

 

Συνεχίζεται

photo dimitrisvetsikas1969 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This