EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΟΗΕ

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

20 Nov, 2023

      Επιγραμματικά, η ιστορία του ΟΗΕ αρχίζει στο Λονδίνο στις 12 Ιουνίου 1941 όταν οι αντιπρόσωποι της Μ.Β., του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτιοαφρικανικής Ενωσης και των εξόριστων τότε κυβερνήσεων Βελγίου, Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας, Λουξεμβούργου, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας και ο Στρατηγός Ντε Γκολ υπέγραψαν τη Διασυμμαχική Διακήρυξη υπογραμμίζοντας ότι «η πραγματική βάση διατήρησης της ειρήνης είναι η πρόθυμη συνεργασία των ελεύθερων λαών σ’ έναν κόσμο στον οποίον όλοι, απαλλαγμένοι από την απειλή απρόκλητης επίθεσης, να μπορούν ν’ απολαμβάνουν οικονομική και κοινωνική ασφάλεια».

        Τον ίδιο χρόνο, στις 14 Αυγούστου, ο Ρούζβελτ (που είναι και ο νουνός του ΟΗΕ με τις περίφημες 4 Ελευθερίες: 1) Ελευθερία  ομιλίας και έκφρασης, 2) Ελευθερία λατρείας, 3) Ελευθερία από ανάγκη και 4) Ελευθερία από φόβο) και ο Τσώρτσιλ  υπογράφουν το Χάρτη του Ατλαντικού (με μυστικό κωδικό “ΑRCADIA”) όπου τονίζουν ότι «μετά την τελική συντριβή της ναζιστικής τυραννίας ελπίζουν να δουν τη δημιουργία μιας ειρήνης που να προσφέρει σε όλα τα έθνη τις προϋποθέσεις να ζουν σε ασφάλεια μέσα στα σύνορά τους, σε ελευθερία από φόβο και ανάγκη».

         Την 1η Ιανουαρίου 1942 οι αντιπρόσωποι 26 κρατών που αγωνίστηκαν εναντίον του ναζισμού, υπέγραψαν τη Διακήρυξη των Ενωμένων Εθνών όπου διακηρύσσουν την απόφασή τους «ν’ αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον των βάρβαρων και κτηνωδών δυνάμεων που επιδιώκουν να υποδουλώσουν τον κόσμο».

        Ακολούθησε η Διάσκεψη της Μόσχας στις 30 Οκτωβρίου 1943 όπου αναγνωρίζεται η ανάγκη ίδρυσης διεθνούς οργανισμού, και η Διάσκεψη της Τεχεράνης την 1η Δεκεμβρίου  του ιδίου έτους όπου υπογραμμίζεται «η ευθύνη των Ενωμένων Εθνών για την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης». Το πρώτο αντίγραφο των Ενωμένων Εθνών ετοιμάστηκε στο Ντάμπαρτον Οκς της Ουάσιγκτον το 1944.

         Στη Διάσκεψη της Γιάλτας  4-11 Φεβρουαρίου 1945 οι Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ και Στάλιν διακήρυξαν την απόφασή τους να ιδρύσουν διεθνή οργανισμό για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφαλείας.

         Τέλος, ακολούθησε η Διάσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου το 1945 (25 Απριλίου-26 Ιουνίου) όπου αντιπρόσωποι 50 κρατών συμφώνησαν για το Χάρτη του ΟΗΕ ο οποίος εγκρίθηκε και υπογράφηκε από όλους και τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου 1945 όταν οι πέντε Μεγάλες Δυνάμεις και η πλειοψηφία των παραπάνω κρατών τον επικύρωσαν. Ο Χάρτης αρχίζει με τη φράση «Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών», και τελειώνει με τη φράση «Εμείς οι κυβερνήσεις». Σέβονται όλες οι κυβερνήσεις το Χάρτη του ΟΗΕ; Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη σύνταξη και ολοκλήρωση του Χάρτη χρειάστηκαν  78  τόνοι χαρτιού!

           Για όσους ενδεχομένως δεν έχουν διαβάσει το Χάρτη του ΟΗΕ, ο ακρογωνιαίος λίθος του Οργανισμού είναι η αρχή της κυρίαρχης ισότητας όλων των Μελών του. Επίσης, η αρχή της Συλλογικής Ασφαλείας (Collective Security). Σημειωτέον, έως τον Ψυχρό Πόλεμο, για να γίνει μια χώρα μέλος του ΟΗΕ όφειλε να είναι φιλειρηνική! Αργότερα, επικράτησαν πολιτικές σκοπιμότητες και το  σχετικό άρθρο στην ουσία καταργήθηκε! Ένα άλλο σημείο που πρέπει να διευκρινισθεί είναι ότι ο Χάρτης αναφέρεται σε απειλή εναντίον της διεθνούς ειρήνης, δηλαδή όταν η απειλή περνάει τα σύνορα κάποιας χώρας, και όχι εναντίον της παγκόσμιας ειρήνης.  Δυστυχώς, ορισμένοι το αγνοούν ή το αντιπαρέρχονται σκόπιμα. Και ειρήνη δεν σημαίνει απλά την απουσία πολέμων, αλλά την απουσία των αιτίων που προκαλούν πολέμους.

Τα κύρια Οργανα του ΟΗΕ είναι 6: (Το 6 έχει ιδιαίτερη θέση)

1)  Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή έχει 193 Κράτη -Μέλη, τα οποία μπορούν να έχουν έως 5 Αντιπροσώπους.  Κύριο μέλημά της είναι η διατήρηση και παγίωση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας, η προαγωγή του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι αρχές που διέπουν τον αφοπλισμό και τον έλεγχο των εξοπλισμών. Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η ΓΣ εκλέγει τα 10 Μη Μόνιμα μέλη του ΣΑ. Εκτακτες  συνεδριάσεις μπορούν να συγκληθούν από το ΓΓ ύστερα από αίτηση του ΣΑ ή της πλειοψηφίας των Κρατών-Μελών του Οργανισμού. Το πιο σημαντικό ριζοσπαστικά «δημοκρατικό», στοιχείο, είναι ότι όλα τα Κράτη-Μέλη της ΓΣ, ασχέτως πληθυσμού κ.λπ., έχουν την ίδια ισχύ ψήφου! Και μια, ίσως, άγνωστη λεπτομέρεια: Υπάρχει διαφορά μεταξύ των όρων Resolution και Decision (απόφαση (ή ψήφισμα) σημαίνουν και οι δυο). Η πρώτη εννοεί τις αποφάσεις για σοβαρά πολιτικά κ.λπ. προβλήματα, και η άλλη για διαδικαστικά θέματα.

2) Συμβούλιο Ασφαλείας. Απαρτίζεται από 15 Μέλη, 5 μόνιμα, Γαλλία, Η.Β., ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, τα οποία διαθέτουν το περιβόητο Δικαίωμα της Αρνησικυρίας -το γνωστό ΒΕΤΟ- και 10 έκτακτα που εκλέγονται από τη ΓΣ για δυο χρόνια με κριτήριο τη συμβολή τους στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας και στους άλλους στόχους του Οργανισμού, καθώς τη «δίκαιη» (equitable) κατανομή από γεωγραφική άποψη. Είναι το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο για θέματα διεθνούς ασφαλείας. Μια εξαίρεση υπήρξε στην ιστορία του, το πρόβλημα της Κορέας, όπου μετά το αδιέξοδο (impasse) στο ΣΑ, οι ΗΠΑ παρέπεμψαν το ζήτημα στη ΓΣ και πάρθηκε η γνωστή απόφαση: Η Απόφαση που Ενώνει για την Ειρήνη (Uniting for Peace Resolution).

3) Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο. Απαρτίζεται από 54 Μέλη που εκλέγονται από τη ΓΣ και ασχολείται με αυτά που ο τίτλος του εκφράζει.

4) Το Συμβούλιο Κηδεμονιών. Μετά το τέλος  της αποικιοκρατίας έχει στην ουσία καταργηθεί και  δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε στην παρούσα συζήτηση.

5)Το Διεθνές Δικαστήριο (το Δικαστήριο της Χάγης). Απαρτίζεται από 15 Δικαστές διαφόρων εθνικοτήτων, που εκλέγονται από τη ΓΣ και το ΣΑ για θητεία 9 χρόνων με γνώμονα το νομικό τους κύρος από κατάλογο που διαθέτει το διακυβερνητικό Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο (Χάγη- έχει θέση παρατηρητή στη ΓΣ του ΟΗΕ). 6) Η Γενική Γραμματεία. Απαρτίζεται από το ΓΓ που διορίζεται από τη ΓΣ ύστερα από πρόταση του ΣΑ για πέντε χρόνια, και πλαισιώνεται από διάφορα Στελέχη σύμφωνα με τους κανόνες της ΓΣ. Δεν ζητεί ούτε δέχεται οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή άλλη αρχή στη εκτέλεση των καθηκόντων του. Όμως, στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί το αντίθετο για ορισμένους γγ. Η τραγική ιστορία του αείμνηστου Dag Hammarskjold, που υπήρξε πιστός θεματοφύλακας του Χάρτη, είναι γνωστή και παιδευτική! Και ένα σημαντικό γεγονός, που δυστυχώς, αγνοούν κυβερνήσεις, ίσως και γγ και Στελέχη του ΟΗΕ, είναι η Διακήρυξη της ΓΣ το 1988 για την Πρόληψη και Απομάκρυνση Διενέξεων και Καταστάσεων που Μπορεί να Απειλούν τη Διεθνή Ειρήνη και Ασφάλεια, και για το Ρόλο του ΓΓ ΟΗΕ στον τομέα αυτόν, η οποία, μεταξύ άλλων ενισχύει το ρόλο του ΓΓ, αλλάζοντας το «μπορεί» (may) σε «πρέπει» (should)! Αραγε, έχουν όλες οι κυβερνήσεις αξιοποιήσει αυτό το νέο  αμυντικό «όπλο»; 

 

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ, αγγλικάInternational Criminal CourtγαλλικάCour Pénale internationaleακρωνύμιοICC ή ICCt) είναι μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη ατόμων τα οποία διέπραξαν  εγκλήματα  γενοκτονίας και εναντίον της ανθρωπότητας και το έγκλημα της επίθεσης, μολονότι δεν μπορεί ακόμη να επεκτείνει τη δικαιοδοσία του στο έγκλημα αυτό, αν και  ψηφίστηκε καταρχάς η θεσμοθέτησή του στο Συνέδριο των κρατών-μελών στην Καμπάλα το 2010 μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση (UN SC Resolution 827- ICC was established για την τ.Γιουγκοσλαβία Μάϊο 1993).

Το Δικαστήριο ιδρύθηκε το 1998 με το Διάταγμα της Ρώμης και λειτούργησε την 1 Ιουλίου 2002  ημερομηνία κατά την οποία η ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τέθηκε σε ισχύ[4] – και μπορεί να διώξει ποινικά εγκλήματα τα οποία τελέστηκαν από αυτή την ημερομηνία και έπειτα[5]. Η έδρα του δικαστηρίου βρίσκεται στη Χάγη της Ολλανδίας, όμως οι συνεδριάσεις του μπορούν να λάβουν χώρα οπουδήποτε[6]. Εχει 18 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των κρατών-μελών για 9 χρόνια.

Εως σήμερα 124 κράτη-μεταξύ τους και η Ελλάδα- είναι μέλη του Δικαστηρίου[7][8][9] και άλλα 38 έχουν υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης[7]. Η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό ενώ η Ρωσία παρόλο που το υπέγραψε δεν το έχει επικυρώσει, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι αποσύρει ακόμη και την υπογραφή της.[7] [10] Μεταξύ των 35 κρατών που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης αλλά  δεν το έχουν επικυρώσει συνολικά είναι το Ισραήλ, το Σουδάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που απέσυραν την υπογραφή τους και δεν συμμετέχουν. Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Κλίντον υπέγραψε το Καταστατικό της Ρώμης το 2000 αλλά η κυβέρνηση Μπους απέσυρε την υπο υπογραφή[11] ούτως ώστε να μην μπορούν να διωχθούν ποινικά τα στρατεύματα τους. Η Ουκρανία δεν το επικύρωσε.

 

Συνεχίζεται

 

photo Clker-Free-Vector-Images / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This