EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Επιδότηση ρεύματος

Επιδότηση ρεύματος

22 Apr, 2022

Στην εξεύρεση του απαιτούμενου ποσού που θα «στηρίξει» το πακέτο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών στο ρεύμα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο, εν αναμονή και της ευρωπαϊκής «αντίδρασης», εφόσον υπάρξει, εντός του Μαΐου.

Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει τελικά, η Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου. Μια τέτοια κίνηση, όμως, συνεπάγεται ένα υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο μόνο για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο ενεργειακό σκέλος μπορεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, να φτάσει έως τα 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Το ακριβές ποσό ουσιαστικά θα εξαρτηθεί κι από την πορεία της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου. 
 

Οι βασικοί άξονες, αλλά και τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης είναι:

  • Η πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους και ιδιαίτερα τον Μάρτιο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα. Από την πορεία των εσόδων θα φανεί και το κατά πόσο τα έσοδα «αντέχουν» για να συνεχίσουν να «καλύπτουν» τα μέτρα στήριξης. 
  • Η θετική επίδραση που θα έχει η καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης το 2021, όπως έχουν δηλώσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια στην κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τη Eurostat την Παρασκευή, οπότε και θα επικυρωθούν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 2021. 
  • Την Παρασκευή επίσης, αναμένεται η έκθεση του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μία θετική αποτίμηση από τον οίκο αξιολόγησης, θα άνοιγε ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα. 
  • Μετά και την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, με τον οποίο προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης το επόμενο χρονικό διάστημα. 
  • Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης για την φορολόγηση των υπερκερδών (εφόσον υπάρχουν) των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 90%. 
  • Στα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο κοντά στο 2% του ΑΕΠ, από 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2022. 

Την εβδομάδα μετά το Πάσχα, στις 29 Απριλίου, αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Eurostat και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο. 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This