EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωκοινοβούλιο – Ελληνικό Κράτος Δικαίου = 1-0

8 Feb, 2024

Ελευθερία στα Μέσα Ενημέρωσης, Σκάνδαλο Υποκλοπών, Αστυνομική Βία, Εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, Αντιμετώπιση των Μεταναστών, Ναυάγιο της Πύλου: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί από κάποιο από αυτά τα παραπτώματα, κατά το Ευροκοινοβούλιο που ψήφισε αξιολογώντας την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ.

Σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωβουλή ανασήκωσε το φρύδι προς την Ελλάδα, καθώς ζήτησε από την Επιτροπή να αναλάβει δράση, αφού βρίσκει το «κράτος δικαίου» να μην ανταποκρίνεται στα ιδεώδη. 330 ψήφοι υπέρ για το ψήφισμα, 254 ψήφοι κατά, 26 αποχές, ενώ οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι «απειλείται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών». Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστερά κατέταξαν την Ελλάδα στην ίδια θέση με την Ουγγαρία και την Πολωνία σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Ο αντίποδας είναι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που αναγνωρίζουν, παρ’ όλα αυτά, την πρόοδο της Ελλάδας και χαιρετίζουν την καλή πορεία της.

Με βάση το ψήφισμα της ευρωβουλής:

Για τον Τύπο και τα ΜΜΕ, υπήρξε έμφαση στην έλλειψη προόδου αναφορικά με την έρευνα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, παρ’ όλο που αναγνωρίστηκε πολυφωνία του Τύπου και των ΜΜΕ. Όπως δήλωσαν, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σωματικές και λεκτικές απειλές, παραβιάζεται η ιδιωτική τους ζωή με κατασκοπευτικό λογισμικό, ακόμη και το λογισμικό που εντοπίζεται στο περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Ανησυχία εκφράστηκε και αναφορικά με την ανεξαρτησία του ΕΣΡ και το ενδεχόμενο της συγκέντρωσης των ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών, και για τον τρόπο κατανομής κρατικών επιδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποκλοπών και του σκανδάλου του Predatorgate, οι όροι «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ακολούθησαν και έγινε λόγος για αναγκαία ενίσχυση δημοκρατικών μηχανισμών, ζητώντας από την Europol να τονώσει την έρευνά της. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να αντιστραφεί η νομοθεσία που φέρει την ΕΥΠ στον έλεγχο του πρωθυπουργού. Έγινε επίσης αναφορά σε ενδεχόμενη πολιτική πίεση και παρενόχληση αξιωματούχων που άρθρωσαν λόγο για το θέμα, ακόμη και για την ανάθεση του θέματος σε διαφορετικό εισαγγελέα κατά την διάρκεια της εξέτασής του.

Η Ευρωβουλή αναγνωρίζει υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση αστυνομικής βίας, χωρίς να ακολουθεί αντίστοιχη έρευνα για τα επακόλουθά της. Αναγνωρίζει επίσης διαφθορά κατά τις δικαστικές διαδικασίες ενώ βλέπει οργανωμένο έγκλημα στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας. Σε αυτό τον τομέα («επίθεση κατά της κοινωνίας των πολιτών») καταλογίζεται επίσης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έγινε εκτενής αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών τον Φεβρουάριο του 2023. Εδώ το ευρωκοινοβούλιο δεν βλέπει πολιτική αμεροληψία, ενώ αντίθετα βλέπει άρνηση από πλευράς κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως είχε ζητηθεί άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το ψήφισμα στο σημείο αυτό κάνει επίσης αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου που στοίχισε την ζωή σε περισσότερα από 600 άτομα, και τονίζει ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην δικαστική έρευνα. Όπως δηλώνεται, η ελληνική κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συναντήσουν εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου.

 Όπως αναφέρει το ψήφισμα, κλονίζονται οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και την χρήση των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο κανονισμού περί κοινών διατάξεων (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), αλλά και ως προς την μη εφαρμογή αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων (Κανονισμός για την αιρεσιμότητα Κράτους Δικαίου).

Δείτε ολόκληρο το ψήφισμα, εδώ: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-9-2024-0098_EL.html 

Σημαντική πληροφορία: Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, δεκαεπτά δημοσιογραφικές οργανώσεις και ΜΚΟ έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας να πάρει θέση κατά του «κράτους δικαίου» στην Ελλάδα, αναφερόμενες και στην έντονη κριτική από την επιτροπή PEGA. Όπως αναφέρουν, η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες “προχώρησε σε ενέργειες για να μειώσει εσκεμμένα τα επίπεδα διαφάνειας και ελέγχου”.

 

 

 

source – https://news247.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This