ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ζαγόρι

Ζαγόρι μέρος 2ο

27 Dec, 2021

Ζαγόρι, 46 χωριά, χιονισμένες κορφές, φαράγγια και ποτάμια, άγρια ζώα και πουλιά, πέτρινα σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια, καλντερίμια και λιθόκτιστα γεφύρια, δημιουργούν ένα μοναδικό στην Ελλάδα αρχιτεκτονικό σύνολο.

 

ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ

Ζαγόρι

ΒΙΚΟΣ

Ο οικισμός του Βίκου διοικητικά ανήκει στην τοπική κοινότητα Αρίστης. Πήρε το όνομα του από το ομώνυμο φαράγγι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 770μ. και απέχει 5χιλ. από την Αρίστη.

 

Χωριό Βίκος

Ζαγόρι

Είναι κτισμένο στην ακραία απόληξη της κορυφής του Καστρακιου (1335μ.), πάνω από τις πηγές του Βοϊδομάτη σε ένα σημείο με καταπληκτική θέα σε όλο το φαράγγι του Βίκου.

Γύρω από τη λιθόστρωτη πλατεία βρίσκεται το παλιό σχολείο και η εκκλησία του Αγίου Τρύφων (1971).

Άγιος Τρύφων (photo_003_vikos_village_agios_tryfon)

Ο Βίκος αποτελεί μια από τις αφετηρίες για την διαδρομή στο φαράγγι του Βίκου.
Σε 45 λεπτά πορείας από τις πηγές του Βοϊδομάτη, υπάρχει η Μονή της Παναγίας Βίκου. Σήμερα σώζεται μόνο το καθολικό της κτισμένο το 1738.

 

ΑΡΙΣΤΗ

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αρτσίστα. Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές των βουνών Κουδουνάτα και Γκραμπάλα, σε υψόμετρο 650 μ. και σε απόσταση 47 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Χωριό Αρίστη

Ζαγόρι

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό κατοικήθηκε από τους κατοίκους του Βόπατη, χωριού απέναντι από την Αρίστη, οι οποίοι επειδή στην περιοχή της έπεφταν βράχοι και σκότωναν ανθρώπους και ζώα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

 

ΒΙΤΣΑ

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής δομής των χωριών της περιοχής με τα αρχοντικά, τα πέτρινα καλντερίμια, τις πολλές εκκλησίες και την πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, αναπόσπαστο στοιχείο όλων των πλατειών της περιοχής.

Χωριό Βίτσα

Ζαγόρι

Το τοπωνύμιο Βίτσα προέρχεται από το σλαβικό «bezati» που σημαίνει τρέχω, ρέω ορμητικά.

Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου στο πιο φημισμένο πανηγύρι του Ζαγορίου

 

ΒΡΑΔΕΤΟ

Από πολλούς το Βραδέτο θεωρείται το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου. Λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1340 μ είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου και έχει απέραντη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μισή ώρα βορειοδυτικά του χωριού είναι η περίφημη περιοχή Μπελόη από όπου η θέα της χαράδρας του Βίκου «κόβει» την ανάσα.¨

Χωριό Βραδέτο

Ζαγόρι

Το Βραδέτο κατοικήθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα (1616) από κτηνοτρόφους. Η σκάλα του Βραδέτου μέχρι το 1973 αποτελούσε τον μοναδικό δρόμο πρόσβασης για το Βραδέτο, πλέον αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς και ορειβατικό μονοπάτι. Το χειμώνα το χωριό ερημώνει λόγω των χιονοπτώσεων που οφείλονται στο μεγάλο υψόμετρο.

 

ΚΑΠΕΣΟΒΟ

Το Καπέσοβο βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση στην άκρη της Μεσαριάς, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα μεγάλα πέτρινα σπίτια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1793).

Χωριό Καπέσοβο

Ζαγόρι

 

Τον 18ο αιώνα οι Καπεσοβίτες αναδείχτηκαν σε σπουδαίους αγιογράφους γνωστοί και ως μπογάδες, οι οποίοι ανέπτυξαν τη δική τους τεχνοτροπία και φιλοτέχνησαν εκκλησίες όχι μόνο στην περιοχή της ηπείρου αλλά και στην Μακεδονία και Αιτωλοακαρνανία.

 

ΚΗΠΟΙ

Οι Κήποι είναι ένα χωριό χτισμένο πάνω σε ένα λόφο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι κήποι του που ανάμεσά του κυλάει ένα ποτάμι στολισμένο με πέτρινα γεφύρια. Το χωριό Κήποι βρίσκεται σε υψόμετρο 750μ.

Χωριό Κήποι

Ζαγόρι

 

Στους Κήπους θα βρείτε λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια, χαγιάτια, το ρολόι και το ψηλό καμπαναριό, την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1779), ΖαγόριΜονή Μπάγιας (1620) καθώς και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με την υπέροχη συλλογή λαογραφικού υλικού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι “οντάδες», χώροι των ανδρών καθώς και πολλά πέτρινα γεφύρια.

Από το γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη αρχίζει ένα μικρό φαράγγι ο μικρός Βίκος ή Βικάκης.

 

ΚΟΥΚΟΥΛΙ

Στο Κουκούλι με τα εντυπωσιακά λιθόκτιστα σπίτια και τη μικρή όμορφη πλατεία, δίπλα στη χαράδρα του Βίκου σε υψόμετρο 850-900, μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη, την εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου (1788), να περιηγηθείτε στα παλιά αρχοντικά εκ των οποίων εκείνα που ξεχωρίζουν είναι το αρχοντικό του Πλακίδα, και το παλιό σχολείο με τις πέντε βρύσες του.

Χωριό Κουκούλι

 

 

ΠΑΠΙΓΚΟ

Το Πάπιγκο είναι χτισμένο στους πρόποδες της Αστράκας. Χωρισμένο σε δυο συνοικισμούς το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, που απέχουν μεταξύ τους δυο χιλιόμετρα. Εντυπωσιακό στοιχείο του τοπίου αποτελούν οι πέντε επιβλητικοί «πύργοι» της Αστράκας που υψώνονται πάνω από τους οικισμούς.

Χωριό Πάπιγκο

Ζαγόρι

Το Μεγάλο Πάπιγκο έχει υψόμετρο 960μ. και το Μικρό Πάπιγκο 1000μ.

Σημαντικά μνημεία είναι ο Ναός του Αγίου Βλασίου (1852 μ.Χ.) κτισμένος πάνω σε ερείπια παλιότερου ναού (912 μ.Χ.), το καμπαναριό (1887 μ.Χ.), το δημοτικό σχολείο (1897) οπού στεγάζεται και πολύτιμη βιβλιοθήκη του Μιχ. Αναγνωστόπουλου, ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (1774 μ.Χ.), ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής που θεωρείται η παλαιότερη του χωριού, η εκκλησία Παναγιάς Παλιουρής (980μ.Χ.). Στο δρόμο από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο υπάρχουν μικρές φυσικές πισίνες που ονομάζονται κολυμπήθρες ή οβίρες.

 

ΣΚΑΜΝΕΛΙ

Το Σκαμνέλι (υψ. 1100 μ.), είναι κτισμένο στις υπώρειες της Τύμφης, στις πλαγιές της Κορυφούλας (υψ. 2157 μ.), και ανάμεσα από τα ρέματα Γκούρας και Λετζέτου.

Χωριό Σκαμνέλι

Ζαγόρι

 

Οι κάτοικοί του, την εποχή της ζαγορίσιας μετανάστευσης ταξίδευαν κατά κύριο λόγο στη Ρωσία και τη Βλαχιά, ενώ από αυτούς διακρίθηκαν πολλοί ευεργέτες και δωρητές.

Στο Σκαμνέλι το ετήσιο πανηγύρι του πραγματοποιείται ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου.

 

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ

Στους πρόποδες του όρους Τύμφης βρίσκεται το Τσεπέλοβο. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του Ζαγορίου με 500 κατοίκους. Το Τσεπέλοβο δημιουργήθηκε στο σημερινό χώρο τον 14ο αιώνα.

Άνθησε πολιτισμικά και οικονομικά τον 18ο και 19ο αιώνα όταν τα ιδιαίτερα προνόμια που κατάφερε να έχει η περιοχή του Ζαγορίου σε συνδυασμό με την μετανάστευση πολλών από τους κατοίκους του σε χώρες όπου ασχολήθηκαν πετυχημένα με το εμπόριο, ανέβασε την οικονομία του χωριού. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την λειτουργεία αρκετών σχολείων με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της παιδείας, καθώς και το κτίσιμο πολλών αρχοντικών σπιτιών, εκκλησιών, γεφυριών κ.α..

Χωριό Τσεπέλοβο

Ζαγόρι

 

Τα πολλά αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα αναδεικνύουν την μοναδική λαϊκή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στο Ζαγόρι. Τα πολλά γεφύρια που βρίσκονται γύρω από το χωριό δείχνουν την μεγάλη αγάπη των Τσεπελοβιτών για τον τόπο τους. Ο δε τρόπος κατασκευής τους σήμερα μπορεί να καταδείξει, πως παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να το αναδείξουν και όχι να το καταστρέψουν

 

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Το χωριό είναι κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά της χαράδρας του Βίκου, σε υψόμετρο 1060 μέτρων, και υπάρχει πρόσβαση σε εκπληκτική θέα του φαραγγιού. Εδώ υπάρχουν δύο από τα τέσσερα φυσικά παρατηρητήρια της χαράδρας του Βίκου: το ένα στη θέση Οξυά και το άλλο στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Ζαγόρι

 

Κατά τον Δημήτριο Σάρρο η ονομασία του χωριού προέρχεται «εκ κολοσσιαίου δένδρου (ελάτης) υψουμένου παρά την άλλοτε Μονήν του Αγίου Μηνά, βληθέντος από κεραυνού και σωζόμενου μέχρι το 1840».

Σημαντικά μνημεία είναι ο Ναός Αγίου Αθανασίου (1804), ο Ναός του Αγίου Μηνά (1620) την Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής η οποία χρονολογείται στον 14ο αιώνα που είναι κτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου. Αξίζει να δει ο επισκέπτης το πέτρινο δάσος έξω από το χωριό και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο

Ναός Αγίου Αθανασίου, Μονοδέντρι Ζαγόρι

 

Πηγές: Δήμος Ζαγορίου, Epirus Traveller

Φωτογραφίες: Epirus Traveller, Νίκος Δημακόπουλος

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.