ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ζαγόρι

Ζαγόρι (μέρος 1ο)

7 Dec, 2021

Ζαγόρι: 46 χωριά, χιονισμένες κορφές, φαράγγια και ποτάμια, άγρια ζώα και πουλιά, πέτρινα σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια, καλντερίμια και λιθόκτιστα γεφύρια, δημιουργούν ένα μοναδικό στην Ελλάδα αρχιτεκτονικό σύνολο.

Ζαγόρι

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η λέξη «Ζαγόρι» προέρχεται από το σλάβικο «Za» που σημαίνει πίσω και το «gora» που σημαίνει βουνό, δηλαδή περιοχή πίσω από το βουνό. Είναι μετάφραση του αρχαίου ονόματος της περιοχής, «Παρωραία», που σημαίνει «παρά το όρος», από σλαβικά φύλα που κατήλθαν στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα.

ΓΕΩΡΓΑΦΙΑ

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν μια ξεχωριστή οικιστική, ιστορική και πολιτιστική ενότητα, στο βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Τα φυσικά όρια τους καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από το ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Το Ζαγόρι χωρίζεται γεωγραφικά σε τρείς ενότητες: το Κεντρικό (20 χωριά), το Δυτικό (10 χωριά) και το Ανατολικό Ζαγόρι (16 χωριά).

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανιχνεύεται ήδη κατά την ανώτερη παλαιολιθική εποχή (14.000 – 8.000 π.Χ.) και συνεχίζει την ιστορική διαδρομή με δείγματα από όλες τις περιόδους.

Από το 1430, και καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή, το Ζαγόρι τελεί υπό προνομιακό καθεστώς έχοντας εξασφαλίσει αυτονομία, αυτοδιοίκηση και απαλλαγή από φόρους. Οι προνομιακές αυτές συνθήκες, σε συνδυασμό με την οικονομική ευρωστία που προκάλεσε η ανάπτυξη του εμπορίου έδωσε άλλες διαστάσεις στα κοινωνικά και πολιτιστικά μεγέθη του Ζαγορίου. Πολλά χρήματα ξοδεύθηκαν για να χτιστούν σπίτια, σχολεία, γέφυρες, μονοπάτια, βρύσες, εκκλησίες και μια σειρά άλλων αξιόλογων κτισμάτων.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η συμβολή των κατοίκων του Ζαγορίου και ειδικά των γυναικών του Ζαγορίου ήταν ανεκτίμητη. Μέρα και νύχτα μετέφεραν με τα ζώα πυρομαχικά και άλλα εφόδια εκεί όπου οι μάχες μαίνονταν και γύριζαν πίσω μεταφέροντας τραυματίες.

Ζαγόρι

Προς τιμή των ηρωικών γυναικών έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του κεντρικού Ζαγορίου, λίγο πριν το υψίπεδο των Ασπραγγέλων, το μνημείο της Ζαγορίσιας γυναίκας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα τα Ζαγοροχώρια διατηρούν αναλλοίωτη την πολιτιστική τους κληρονομιά, σε μια προσπάθεια να συνεχιστούν τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η παραδοσιακή μουσική, το φυσικό κάλος, η άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων και η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής αποτελούν τα χαρακτηριστικά αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει.

 

Η Σαρακατσάνικη Στάνη, βρίσκεται στη θέση Γυφτόκαμπος, μέσα σε ένα κατάφυτο χώρο από έλατα και πεύκα. Σε αυτή την περιοχή έχει κατασκευάσει μέσα σε αυτή, Αίθουσα Μουσείου, επτά καλύβια – παλαιά σπιτάκια Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων και άλλα καλύβια-οικήματα κι αυτά των κτηνοτρόφων, τα οποία όλα λειτουργούν και ως χώρος Μουσείου.

Ζαγόρι

Περιλαμβάνει κονάκια, μαντρί, στρούγκα, κιόσκι, αργαλειό, τυροκομείο, δασκαλοκάλυβο, εκκλησάκι κ.α. Αναπαριστούν όλα αυτά τον παλαιό τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων.
Οι Σαρακατσαναίοι της Ηπείρου μετακινούνταν από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου στις εύφορες πεδιάδες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, ασκώντας τη νομαδική και την ημινομαδική κτηνοτροφία (στους πρόσφατους χρόνους) και αναπτύσσοντας έναν ιδιαίτερο κτηνοτροφικό, νομαδικό και ορεινό πολιτισμό.

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες στο Ζαγόρι ακολουθούν την δική τους αρχιτεκτονική και είναι κτισμένα με υλικά του τόπου, δηλαδή πέτρα και ξύλο. Τα κτίσματα αυτά μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο παρελθόν, αφού χρονολογικά είναι παλαιότερα από τα κοινά σπίτια ή αρχοντικά που συναντάμε στα χωριά. Χαρακτηριστικό κοινό γνώρισμα των ναών είναι το μεγάλο εξωτερικό υπόστεγο με καμάρες, που αποτελούσε ένα είδος προθαλάμου που προστάτευε τους πιστούς από τα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα. Σε πολλές εκκλησίες μοναστηριών η πόρτα είναι πολύ χαμηλή, κατασκευή που συναντάμε συχνά στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέπονται οι βέβηλοι κατακτητές από το να μπαίνουν στον ιερό χώρο καβάλα στο άλογο τους, όπως το συνήθιζαν.

Μονή Ρογκοβού

Περίπου 2 χλμ πριν από το χωριό Τσεπέλοβο σε μια δασωμένη πλαγιά στην περιοχή Ρογκοβός βρίσκεται ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον Αϊ-Γιάννη τον Πρόδρομο. Χτίστηκε το 1028-1034 από την Πουλχερία την αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ρωμανού Γ΄ του Αργυρού. Σήμερα δεν έχει μοναχούς αλλά διατηρείται σαν ιστορικό μνημείο.

Ζαγόρι

Στο χώρο του μοναστηριού γίνεται πανηγύρι κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου. Στη περιοχή δε του μοναστηριού βρίσκεται το μοναδικό σημείο οπού οι δυο πλευρές της χαράδρας του Βίκου είναι πολύ κοντά.

Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής  (Σκαμνέλι)

Στο χωριό Σκαμνέλι βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής το οποίο χτίστηκε το 1697. Αρχικά ήταν γυναικείο με 80 μοναχές και στη συνέχεια ανδρικό. Είχε μια σπουδαία βιβλιοθήκη με πολύτιμα έγγραφα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική εκκλησία του Σκαμνελίου.


Αγία Παρασκευή Σκαμνελίου 

 

Πανηγύρι στο μοναστήρι γίνεται στις 26 Ιουλίου.

 

Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής Μονοδένδρι

Ο αρχαιότερος ναός της περιοχής με φάση οικοδόμησης στα τέλη του 14ου αιώνα με αρχές 15ου και πρώτη φάση τοιχογραφιών του 1414/15. Κτισμένη στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, προσφέρει εκπληκτική θέα στο φαράγγι.

 

Αγία Παρασκευή Μονοδεντρίου 

Ζαγόρι

Από τη Μονή ξεκινά σύντομο απόκρημνο μονοπάτι που καταλήγει στη φυσική οχυρή θέση ασκηταριό ή αλλιώς σπιτάκια.

 

Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βίκο

Κτίστηκε, μέσα στη χαράδρα του Βίκου.

Ναός Κοίμησης της Θεοτρόκου στις πηγές του Βοϊδομάτη 

Ζαγόρι

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, κτισμένος τον 18ο αιώνα πάνω από τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη. Βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βίκου στις πηγές του Βοϊδομάτηκαι προσεγγίζεται με πεζοπορία από τον Βίκο και το Πάπιγκο.

 

Ναός Αγίου Βλασίου, Μεγάλο Πάπιγκο

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βλασίου, ο οποίος είναι ο πολιούχος του χωριού. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βλάσιο, στον άγιο Δημήτριο και στην αγία Τριάδα.

Άγιος Βλάσιος Πάπιγκο

Στα 1852 ο σημερινός ναός χρονολογείται πήρε την θέση ενός παλαιότερου, για τον οποίο δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με την χρονολόγησή του. Οι τοιχογραφίες ολοκληρώθηκαν το 1878.

 

Ναός Κοίμησης Θεοτόκου, Κουκούλι

Πρόκειται για τον κεντρικό ναό του χωριού. Αρχιτεκτονικά ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και προστώο, όπως οι περισσότεροι ναοί του 18ου αιώνα στην περιοχή.

Κοίμηση Θεοτόκου, Κουκούλι 

Ζαγόρι

Ο ναός χρονολογείται στον 18ο αιώνα, ενώ η παλαιότερη αρχιτεκτονική φάση του ναού χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Ο ναός συνδέεται στα βορειοδυτικά με ένα κτήριο διώροφο, το οποίο έχει τοξοστοιχίες και τρεις βρύσες. Σε μία από αυτές αναγράφεται η χρονολογία 1706. 

 

ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΙΚΟΥ

Το μεγαλείο της φύσης

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness.

Φαράγγι του Βίκου 

Ζαγόρι

 

Είναι η δημοφιλέστερη και πιο γνωστή διαδρομή στο Ζαγόρι που ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος ή το αντίστροφο. Η διαδρομή κινείται σε ευδιάκριτο και πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι  και σε αποζημιώνει με την φυσική της ομορφιά.

Φαράγγι του Βίκου 

Ζαγόρι

Η ηλικία του φαραγγιού είναι 5-6 εκατομμύρια χρόνια και σχηματίστηκε (καταρχήν) από τους παγετώνες και στη συνέχεια από το ποτάμι που το διέσχιζε. Στο φαράγγι συναντούμε την καφέ αρκούδα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, αλεπού, ζαρκάδια, λύκο και λαγούς

Ο Δρυμός χαρακτηρίζεται από τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που συναντάει κανείς στην Ελλάδα, με πέντε σπηλαιοβάραθρα, κάθετα τα περισσότερα, με μεγαλύτερο και δεύτερο στον κόσμο το βάραθρο της Προβατίνας (με βάθος 407 μέτρα).

ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ ΤΥΜΦΗΣ

Σε ένα οροπέδιο της Τύμφης βρίσκεται και η φημισμένη Δρακόλιμνη (μία από τις 6 στην Ήπειρο) σε υψόμετρο 2050 μ. Η δρακόλιμνη της Τύμφης είναι μια αλπική λίμνη η οποία οφείλει την ύπαρξη της στους παγετώνες που υπήρχαν στη περιοχή πριν από 10000 χρόνια και συνεχίζει να «τροφοδοτείται» από τα χιόνια που πέφτουν στην περιοχή.

Δρακόλιμνη Τύμφης 

Ζαγόρι

Ο μύθος αναφέρει πως στα όρη Τύμφη και Σμόλικας ζούσαν  2 μεγάλοι δράκοι με ανθρώπινη μορφή, οι οποίοι είχαν συχνές διαμάχες και πετούσε ο ένας στον άλλο βράχους με αποτέλεσμα να σχηματιστούν οι δρακόλιμνες Τύμφης και Σμόλικα

Δρακόλιμνη Τύμφης 

Ζαγόρι

Το όνομα της προέρχεται από τους αλπικούς Τρίτωνες που ζουν στα νερά της και μοιάζουν με μικρά δρακάκια. Είναι η πιο φημισμένη πεζοπορική ανάβαση στην Ελλάδα και μπορεί να γίνει από τα χωριά Μικρό Πάπιγκο, Βραδέτο και από την Μονή Στομίου

 

Πηγές: Δήμος Ζαγορίου, Epirus Traveller

Φωτογραφίες: Epirus Traveller, Νίκος Δημακόπουλος

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.