ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

19 Aug, 2021

Πριν την Άλωση

Ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας αναμφίβολα αποτελεί η πολιορκία και στη συνέχεια η άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η αντίστροφη πορεία και η παρακμή του Βυζάντιου είχαν αρχίσει από τα μέσα του 11ου αιώνα, με κομβικό σημείο την ήττα των Βυζαντινών από τους Σελτζούκους Τούρκους στο Μαντζικέρτ (1071). Η Άλωση του 1204 από τους σταυροφόρους που επακολούθησε, κλόνισε ακόμη περισσότερο τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η επανάκτηση της Πόλης το 1261 δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη φθορά. Οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες που συγκλόνιζαν τη χώρα, η αδυναμία βοήθειας από τη Δύση, η επικράτηση του φεουδαρχισμού, η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ κραταιά Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της και οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωσή της.
Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, έσφιξε περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα το 1373 το Βυζάντιο να καταστεί φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο. Οι συγκρούσεις, που εξακολούθησαν να υφίστανται, ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, προεξοφλώντας, ως αναπόφευκτη, την πολιορκία και την πτώση της Πόλης.
Στις 31 Οκτωβρίου 1448, πέθανε ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος και καθώς δεν είχε παιδιά, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος ο Δραγάτζης (το οικογενειακό επώνυμο της μητέρας του), ο οποίος ως τότε ήταν Δεσπότης (ηγέτης) στην Πελοπόννησο. Η στέψη του νέου αυτοκράτορα έγινε στον Μυστρά στις 6 Ιανουαρίου 1449 και δυο μήνες αργότερα έγινε η υποδοχή του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ στο διάστημα της ηγεμονίας του στην Πελοπόννησο, είχε αναπτύξει σημαντική δράση. Βασική του επιδίωξη ήταν ο προσεταιρισμός των βαλκανικών δυνάμεων. Ήδη είχε αποκαταστήσει καλές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Ραγούζας (σημ. Ντουμπρόβνικ) και με τη Βενετία. Πίστευε ότι οι Οθωμανοί μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, η εποχή που ανέβηκε στον θρόνο του Βυζαντίου, ήταν δύσκολη και κρίσιμη.
Στο μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 1451, πέθανε ο σουλτάνος Μουράτ Β΄ και τον διαδέχθηκε ο γιος του Μωάμεθ Β΄ που ήταν μόλις 19 ετών. Αρχικά, ο Μωάμεθ έδειξε σημάδια υποχωρητικότητας και διαλλακτικότητας με το Βυζάντιο και τις χριστιανικές χώρες. Άστοχες, όμως, ενέργειες των Βυζαντινών τον οδήγησαν στην αλλαγή της πολιτικής του απέναντι στους Βυζαντινούς, καταστρώνοντας νυχθημερόν σχέδια για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.
Πρώτη του ενέργεια ήταν η οικοδόμηση ενός μεγάλου κάστρου στο Βόσπορο (Ρούμελη Χισάρ) στην ευρωπαϊκή ακτή, για να εμποδίσει τον εφοδιασμό της πόλης και να εξαντλήσει τους υπερασπιστές. Η οικοδόμηση του κάστρου άρχισε τον Μάρτιο του 1452 χρησιμοποιώντας χιλιάδες χτίστες και υλικά που μεταφέρθηκαν από την Ανατολή.
Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης κατάλαβαν ότι ο κλοιός έσφιγγε απελπιστικά γύρω απ’ αυτούς. Επιχείρησαν να εμποδίσουν την οικοδόμηση του κάστρου χωρίς επιτυχία, ενώ πρεσβεία που έστειλε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος για να διαπραγματευτεί με τους Τούρκους, επέστρεψε άπρακτη. Τα γεγονότα οδήγησαν τον αυτοκράτορα να κλείσει τις πύλες της πόλης.
Στο τέλος Αυγούστου το χτίσιμο του κάστρου είχε ολοκληρωθεί. Ο Μωάμεθ τοποθέτησε σ’ αυτό φρουρά από 400 άνδρες και κανόνια (πετροβόλους μηχανάς) εξασφαλίζοντας, έτσι, τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας και την απομόνωση της Κωνσταντινούπολη από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, απ’ όπου προμηθευόταν τα απαραίτητα για τον επισιτισμό των κατοίκων της.
Στη συνέχεια, προχώρησε στην υπογραφή συνθήκης με τον Ούγγρο ηγεμόνα Ουννάδη, ο οποίος εξακολουθούσε, παρά τις ήττες που είχε υποστεί, να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος. Προκειμένου δε, να εμποδίσει τα αδέλφια του Κωνσταντίνου, Δημήτριο και Θωμά, δεσπότες της Πελοποννήσου, να στείλουν βοήθεια στην Πόλη, έστειλε εναντίον τους τον στρατηγό Τουραχάν με χιλιάδες άνδρες, οι οποίοι κατέστρεψαν και λεηλάτησαν τα εδάφη του Δεσποτάτου.

Η καταφυγή προσφύγων από τα περίχωρα εντός των τειχών και η επιδείνωση του επισιτιστικού, τα άδεια ταμεία του κράτους, η συμφωνία με τον Ουννάδη, οι διαμάχες στο εσωτερικό της Βασιλεύουσας κατέστησαν την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη απελπιστική. Η μόνη ελπίδα πλέον, ήταν η βοήθεια της Καθολικής Ευρώπης. Ο Κωνσταντίνος έστειλε πρεσβεία στον Πάπα Νικόλαο Ε΄, ο οποίος έθεσε ως όρο την ένωση των δυο Εκκλησιών. Η διαλλακτική στάση του αυτοκράτορα προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση του λαού και του κλήρου. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Έτσι, ζήτησε από τον Πάπα να στείλει ιερείς ικανούς και πειστικούς, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην πραγματοποίηση της ένωσης, κάμπτοντας τις αντιστάσεις των Ανθενωτικών. Τον Νοέμβριο του 1452 έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη ο καρδινάλιος Ισίδωρος (του Κιέβου) και ο Λατίνος αρχιεπίσκοπος Λέσβου Λεονάρδος, με συνοδεία 200 πολεμιστών.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1452 ο καρδινάλιος λειτούργησε στην Αγιά Σοφιά και κατόπιν κηρύχθηκε η ένωση που είχε ψηφίσει η Σύνοδος της Φλωρεντίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και μίσους των ανθενωτικών κατά των Λατίνων. To σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν: «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία». (Δεν έχουμε ανάγκη τη βοήθεια και ένωση με τους Λατίνους. Μακριά από εμάς η λατρεία με άζυμο άρτο). Δεν ήταν, όμως, μόνο δογματικοί οι λόγοι του μίσους προς τους Λατίνους. Ο λαός δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην πρώτη Άλωση της Πόλης το 1204, ενώ, παράλληλα, αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Από την άλλη μεριά, η κατοχή υψηλών θέσεων στην οθωμανική διοίκηση και στο στράτευμα από πολλούς χριστιανούς, η κυριαρχία στο εμπόριο, η καταβολή προς τους Τούρκους λιγότερων φόρων από τους φτωχούς είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μίας μερίδας που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν». (Καλύτερα να δούμε μέσα στην Πόλη σαρίκι τούρκικο παρά τιάρα παπική).

Από την πλευρά τους οι Δυτικοί, λόγω της αντιπαλότητας Βενετών και Γενουατών, της έντασης των σχέσεών τους με τον Πάπα και των εμπορικών συναλλαγών που είχαν με τους Οθωμανούς δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για βοήθεια του Βυζαντίου. Μόνο ο Αλφόνσος, βασιλιάς της Νεάπολης, με συμφέροντα και διεκδικήσεις στην Ελλάδα και τους Καταλανούς υπηκόους του να εμπορεύονται στην Κωνσταντινούπολη κινήθηκε έμπρακτα και έστειλε, με βασικό χρηματοδότη τον Πάπα, ένα στολίσκο στο Αιγαίο, τον οποίο, όμως, απέσυρε αργότερα.

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ

Στις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξονες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1.000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 6 Απριλίου άρχισε τους κανονιοβολισμούς, που θα γίνονταν καθημερινοί από τις 12 Απριλίου.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκουμένων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός Γενοβέζου μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Στις 27 Μαΐου άρχισε σφοδρός βομβαρδισμός. Δυο μέρες αργότερα ξεκίνησε η τελική έφοδος των Οθωμανών σε πολλά μέρη των τειχών, αλλά με επίκεντρο την Πύλη του Αγίου Ρωμανού, διότι εκεί το τείχος είχε σχεδόν καταπέσει.
Στην τρίτη τουρκική έφοδο, μια βολίδα μπομπάρδας (κανονιού), χτύπησε τον Ιουστινιάνη, ο οποίος ήταν Γενουάτης στρατιωτικός, πρωτοστράτωρ της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και επικεφαλής ενόπλου τμήματος 700 Γενουατών, διαπερνώντας τον θώρακά του. Αιμορραγώντας ασταμάτητα, μέσα σε αφόρητους πόνους, ο Γενουάτης ζήτησε από τον Παλαιολόγο να φύγει. Παρά τις προσπάθειες του αυτοκράτορα δεν μεταπείστηκε, με αποτέλεσμα να τον ακολουθήσουν και οι άντρες του. Η αποχώρησή του έφερε σύγχυση στους αμυνόμενους και οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη. Σύντομα ακολούθησαν κι άλλοι που εκμεταλλεύτηκαν την ανοικτή Κερκόπορτα. Ο αυτοκράτορας, έδειξε ότι δεν ήθελε να ζήσει περισσότερο από την Πόλη. Νωρίτερα, στην πρόταση του Μωάμεθ να παραδώσει την πόλη, είχε δώσει απάντηση ανάλογη του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. «Το την πόλιν σοι δούναι, ουτ εμόν εστίν ούτ άλλου των κατοικούντων ενταύθα. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν, μη φειδόμενοι της ζωής ημών». (Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της· γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας). Αφαιρώντας τα αυτοκρατορικά εμβλήματα, με τον εξάδελφό του Θεόφιλο, τον γενναίο Ισπανό απ’ το Τολέδο δον Φρανσίσκο και τον ηρωικό συμπολεμιστή Ιωάννη Δαλμάτη, όρμησαν προς τους εχθρούς. Κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος σαν απλός στρατιώτης.
Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες καθιστάμενη έρμαιο της μανίας των Τούρκων οι οποίοι άρχισαν μαζικές λεηλασίες. Η πολιορκία κράτησε σχεδόν 2 μήνες και η Πόλη υπέκυψε, τελικά, στον συντριπτικά πολυπληθέστερο στρατό του Μωάμεθ την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 (αποφράς ημέρα).
Ένα μεγάλο πλήθος πολιτών κατέφυγε στην Αγία Σοφία, ελπίζοντας να βρει εκεί ασφάλεια. Οι Τούρκοι, αφού διέρρηξαν την κεντρική πύλη, όρμησαν μέσα στην εκκλησία και κατέσφαξαν το πλήθος. Στους δρόμους άρπαζαν και αιχμαλώτιζαν όσους έβρισκαν μπροστά τους. Όσοι επιχειρούσαν να αντισταθούν θανατώνονταν χωρίς έλεος. Σε ορισμένα μέρη δε διακρινόταν η γη από τα πολλά πτώματα που ήταν πεσμένα κάτω. Το θέαμα ήταν φρικτό. Παντού ακούγονταν θρήνοι, παντού γίνονταν αρπαγές γυναικών όλων των ηλικιών. Αρχόντισσες, νέες κοπέλες και καλόγριες σέρνονταν από τα μαλλιά έξω από τις εκκλησίες όπου είχαν καταφύγει. Οι Τούρκοι βεβήλωναν τις εκκλησίες, άρπαζαν τα ιερά σκεύη, ποδοπατούσαν τις άγιες εικόνες, στόλιζαν τα άλογα τους με τα χρυσοΰφαντα μεταξωτά άμφια των ιερέων, καταπατούσαν τα ιερά λείψανα των αγίων.
Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ, «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής. Η Πόλις εάλω!
Η 29η Μαΐου 1453 σηματοδοτεί ένα σημείο-καμπή στην παγκόσμια ιστορία, το τέλος της ιστορίας του Βυζαντινού πολιτισμού. Η Άλωση τραυμάτισε αρχικά την περηφάνεια των Ελλήνων που θρήνησαν τη μεγάλη συμφορά σε όλους τους τόνους. Ωστόσο, σύντομα άρχισε να διαμορφώνεται η ελπίδα της Ανάστασης του Γένους. Το πνεύμα του Βυζαντίου μεταφέρθηκε από τους λογίους του στη Δύση. Οι Οθωμανοί έκλεισαν τους δρόμους της Ανατολής, ωθώντας τους Ευρωπαίους στις μεγάλες γεωγραφικές ανακαλύψεις.
Η ιστορία των Ελλήνων κάτω από τον οθωμανικό ζυγό είναι «μη εποικοδομητική και μελαγχολική» γράφει ο ιστορικός Σ. Ράνσιμαν. Ωστόσο, ο Ελληνισμός επιβίωσε και δεν πέθανε. Και όσο κι αν θέλουν και προσπαθούν μερικοί για το αντίθετο, ελπίζουμε κι ευχόμαστε να μην πεθάνει ποτέ…

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.