EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η ΑΠΟΙΚΙΑ

9 Jul, 2024
Η ΑΠΟΙΚΙΑ

Η ΑΠΟΙΚΙΑ

Η ΑΠΟΙΚΙΑ

-ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους-

Είναι μεγάλη μάνα που την λένε η πουτάνα η θάλασσα. Πιο βαθιά και πιο σπλαχνική απ’ τη γη.

Ένα σούρουπο με μπουνάτσα ένα γλαράκι κυνηγημένο κι απορριγμένο απ’ τους συντρόφους του ξεβράστηκε  λιπόθυμο σ’ ένα ξεχασμένο περιγιάλι. Σακάτικο ήτανε, του’ χε φάει μια προπέλα το δεξί και δεν προλάβαινε τους άλλους, μπουκιά δεν απόμενε να βάλει στο στόμα του, του στερούσανε και τ’ αποφάγια. Κάλμα τα νερά λοιπόν κι αφέθηκε να χαθεί προς την στεριά κι όπου το βγάλει. Κάλιο η μοναξιά, είπε, παρά η περιφρόνηση κι ευχαρίστησε τον θεό των θαλασσοπουλιών που του φύλαγε τέτοια τύχη. Γιατί μόλις άραξε στην ακτή και συνήλθε, πρώτα σκάλισε με το μοναδικό του πόδι και το ράμφος του την αμμουδιά και του φανερώθηκαν ένα σωρό σκουλήκια, ξέρασε και το κύμα κάμποσες σαρδέλες, απ’ την βαλούτα που πετάνε στον αφρό τα ψαροκάικα και χόρτασε φαί. Ύστερα ατένισε πέρα τον ορίζοντα και σκάλωσε η ματιά του σ’ ένα βράχο χαμηλό που στη μέση του σχηματιζόταν μια κουφάλα, βαθιά και πλατιά. Περπάτησε στ’ ακροθαλάσσι κούτσα κούτσα, έβαλε τα δυνατά του, έριξε μια γρήγορη σαλταπήδα και φώλιασε στη φιλόξενη σπηλιά. Μάζεψε στοίβες από φύκια κι έφτιαξε φωλιά για το ραχάτι του. Έζησε για κάμποσο καιρό ήρεμος, χωρίς ενοχλήσεις και νταλαβέρια μ’ άλλα πουλιά, πήρε τα πάνω του μα τον έτρωγε σιγά σιγά η μαγκούφα η μοναξιά.

Μια χαραυγή ένα πουνεντογάρμπι του ’στειλε πεσκέσι στο γιαλό μια γριά γλαρίνα. Τσουρομαδημένη, μισόκουφη και μισότυφλη, τον είδε σαν σωτήρα, κι εκείνος την περιέθαλψε με στοργή, της βρήκε τροφή κι αφού την γιατροπόρεψε την βοήθησε ν’ ανέβει στο παλατάκι του και της έφτιαξε μια φωλίτσα στο βάθος να μη την δέρνει το ανεμοβρόχι.

Περνούσαν η μέρες, καλή η παρεΐτσα τους, έλα όμως που σαν νιός διψούσε ακόμη να δει και να μάθει, να ζήσει και να πάθει κι όλο ευχόταν μέσα του να βρεθεί μια συντροφιά πιο ταιριαστή για την περίπτωσή του.

Λίγον καιρό κατόπι μ’ ένα φιγουράτο πέταγμα άραξε στην αμμουδιά ένα γλάρος, μα τι γλάρος, πελώριος αρσενικός, με φτερούγες τεράστιες και νύχια κοφτερά σαν του όρνιου, θαρρείς και ήταν διασταύρωση γλάρου και γυπαετού. Τούτο τον είχαν αποδιώξει απ’ το κοπάδι του, ενώ ήταν αρχηγός, κάνοντας ανταρσία όλοι οι άλλοι, γιατί τους έτρωγε  το φαί επειδή ήταν αχόρταγος μα από ζήλεια κιόλας για το ξεχωριστό του μεγαλείο και την απίστευτη ρώμη του.

Πλησίασε περήφανα και θαρρετά τους άλλους δυο, τον καλοδέχτηκαν και μπήκε κι αυτός στην οικογένεια. Πήραν τα πάνω τους με τον νέο τους σύντροφο. Εμ τους προστάτευε, εμ εύρισκε και παραπανίσια τροφή γα όλους. Τους κρατούσε γερούς η μάνα τους η θάλασσα. Είχαν ήδη σχηματίσει μια μικρή αποικία.

Ήρθαν οι αλκυονίδες κι άρχισαν να δέχονται επισκέψεις στο μικρό τους βασίλειο. Κοπαδιαστά οι γλάροι κατέβαιναν και λιάζονταν στην ακτογραμμή. Με τα κρωξίματά τους έδιναν κάθε τόσο μικρές συναυλίες. Έκαναν κοντινές πτήσεις προς το νερό, βουτούσαν κανένα αφρόψαρο και ξαναγύριζαν. Ο γλαραετός  έκοβε βόλτες και παρατηρούσε τις κινήσεις τους, μελετούσε τα τερτίπια τους. Είχαν περάσει δυο τρεις μέρες και σ’ ένα περίπατό του άκουσε πίσω του ελαφριά βήματα. Γυρίζει και τι να δει!

Μια ολόλευκη γλαροπούλα, σαν τα κρύα τα νερά, μοστράρισε τα κάλλη της και μόλις την πλησίασε εκείνος σάστισε και τον θωρούσε μαγεμένη. Άρχισαν τα φιλιά και τα παιχνίδια κι άναψε η φλόγα του έρωτα που τους ζευγάρωσε.

Την επομένη άλλαξε ο καιρός, έπιασε καταιγίδα, το κοπάδι των γλάρων πέταξε γι’ άλλα μέρη, πιο ασφαλή. Όμως άφησε πίσω του ένα τραυματία. Πανέμορφο, κομψό, λυγιστό, χαδιάρη. Άμα τον πλησίασε το ζευγάρι, είδε από κοντά τις πληγές και τα τσουρομαδήματά του. Πάνω κάτω τους εξήγησε πως τον παράτησαν εκεί, ήταν ανεπιθύμητος απ’ τους περισσότερους, κάθε τόσο του ορμούσαν, τον τσιμπούσαν και τον έβριζαν ή πήγαιναν να τον βατέψουν με το ζόρι.

Πλήθυνε η αποικία, είχε τώρα πέντε μέλη. Έκαναν καλή συντροφιά μα όλους τους έτρωγε ο πόθος για αλλαγή.

Σε λίγο η γριά γλαρίνα τους άφησε χρόνους. Έσκαψαν στην αμμουδιά και την έθαψαν κι έσπρωξαν από πάνω πέτρες κι έφτιαξαν ένα μνημούρι, σημάδι ότι εδώ θάφτηκε ο πρώτος νεκρός του αποικιακού χωριού τους.

 Ύστερα από λίγο καιρό το πεντάμορφο ζευγάρι του αετίσιου γλάρου και της χιονάτης γλαρίνας, αφού τους αποχαιρέτησε όλους πέταξε για μέρη αλαργινά να βρει να φωλιάσει, να γεννήσει η μικρομάνα τ’ αυγά της, να τα κλωσήσει, να φέρει στον κόσμο νέα γλαράκια.   

    Λιγόστεψε η αποικία, έμειναν τώρα μόνοι τους, ο χωλός γλάρος και ο ευαίσθητος γλαράκος. Περπατώντας στο ακροθαλάσσι ένα απόγεμα, είχαν μακρύνει απ’ τη φωλιά τους και ξάφνου έπιασε μπόρα και χαλάζι. Πού να κρυφτούν να σωθούν, βρέθηκε μπροστά τους μια παροπλισμένη βάρκα, χώθηκαν από κάτω της, φυλάχτηκαν απ’ το κακό. Εκείνη τη νύχτα του μονοπόδαρου του πλημμύρισε ο έρωτας τα φυλλοκάρδια. Αγκάλιασε με τα φτερά του τ’ ομορφόπαιδο πάνω στον ύπνο. Ο μικρός ανταποκρίθηκε με πάθος, είχε βρει μια καρδιά να μοιράζεται τα αισθήματά του κι ένα κορμί να φιλοξενεί τους πόθους του. Το άλλο πρωί, λάδι τα νερά, πέταξαν πάνω σε μια φαρδιά σανίδα από παλιό ναυάγιο και άφησαν το κύμα να τους πάει κι όπου βγει.

Τα πήρε κι αυτά να τα ταξιδέψει η μεγάλη μάνα που την λένε η πουτάνα η θάλασσα.

 

 

 

photo dimitrisvetsikas1969 / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This