ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 13, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Η Γενοκτονία στη διδακτική ύλη

Σουηδοί βουλευτές: “Η Γενοκτονία στη διδακτική ύλη” – Έλληνας έκανε πράξη την αναγνώριση το 2010

19 Oct, 2021

Η Γενοκτονία στη διδακτική ύλη.

Τέσσερις βουλευτές από διαφορετικά κόμματα στην Σουηδική βουλή τρεις εκ των οποίων του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών με πρόταση τους στην βουλή θέτουν το θέμα να εισαχθεί η Γενοκτονία στη διδακτική ύλη

Αρχικά οι Σοσιαλιστές βουλευτές Abraham Halef, Ingela Nylund Watz και Denis Begic γράφουν τα πιο κάτω:

“Μεταξύ 1915 και 1918, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων Σύρων, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Αρμενίων και Ελλήνων Ποντίων, δολοφονήθηκαν στη σημερινή Τουρκία. Ο σκοπός αυτής της γενοκτονίας ήταν να δημιουργήσει μια ομοιογενή χώρα με γλώσσα και θρησκεία και ως εκ τούτου δεν υπήρχε χώρος για τους χριστιανούς αυτόχθονες.

Πολλά έχουν γραφτεί για αυτά τα γεγονότα και το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος για αρκετούς ερευνητές. Η γενοκτονία μπορεί να συνέβη πριν από εκατό χρόνια, αλλά οι ιστορίες που αφηγούνται αυτόπτες μάρτυρες ζουν από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, η Τουρκία εξακολουθεί να επιλέγει να μην αναγνωρίσει ούτε να ασχοληθεί με το παρελθόν. Η Σουηδική βουλή αποφάσισε την αναγνώριση του Seyfo το 2010 (τριάδα γενοκτονιών), όπως και αρκετές άλλες χώρες.

Τα εγγόνια και οι απόγονοι της πληγείσας γενιάς περιμένουν ακόμη την αποκατάσταση και την αναγνώριση. Μια τέτοια αποκατάσταση θα ήταν ότι η γενοκτονία Seyfo θα γίνει ένα φυσικό μέρος της διδασκαλίας, κάτι που καθίσταται εφικτό εάν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών.

Κατά την επίσκεψή της στο Södertälje 2018, η τότε υπουργός Εξωτερικών Margot Wallström είπε τα ακόλουθα στους απογόνους της γενοκτονίας:

“Πρέπει – σήμερα – να λάβουμε έναν μακρύ κατάλογο μέτρων – για παράδειγμα, να αναθέσουμε στο Φόρουμ Ιστορίας να κάνει μια περιοδεύουσα έκθεση για τη γενοκτονία του 1915”.

Η τότε Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε επίσης άλλες πρωτοβουλίες, όπως εκπαιδευτικό υλικό για το θέμα στα σχολεία της χώρας και συνέδριο για τη Σύμβαση της Γενοκτονίας.

Αυτό το ζήτημα είναι σημαντικό για τους απογόνους που έχουν πληγεί αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό θα είναι επίσης μια υπενθύμιση ενόψει του μέλλοντος”.

Εξάλλου και ο Ασσύριος βουλευτής των Φιλελευθέρων Σουηδίας ξαναφέρνει το θέμα στην επιφάνεια τονίζοντας την σημασία της ύπαρξης του θέματος γενοκτονία στην διδακτική ύλη.

Ο Robert Hannah γράφει συγκεκριμένα:

“Πριν από την εισβολή στην Πολωνία, ο Χίτλερ λέγεται ότι είπε: Ποιος θυμάται τη γενοκτονία των Αρμενίων; Η αυξημένη γνώση για το seyfo δεν περιγράφει μόνο τα θύματα, αλλά πώς οι μέθοδοι των δραστών κληρονομήθηκαν από ναζί και ισλαμιστές. Επιπλέον, η γνώση του seyfo είναι κεντρική για την κατανόηση του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του νέου χάρτη της Μέσης Ανατολής, με τα σύνορα να είναι πλέον θολά.

Εξίσου σημαντικό με το Ολοκαύτωμα για την κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης, το ίδιο είναι και το seyfo για τη σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Παρέχει υπόβαθρο για την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά των εθνικών μειονοτήτων της χώρας. Και τη σημασία της αντιμετώπισης της αιματηρής ιστορίας προκειμένου να συμφιλιωθούμε με τα θύματα και να αναπτύξουμε τη δημοκρατία.

Η τουρκική άρνηση έχει προκαλέσει τεράστια βάσανα στους επιζώντες. Όσοι επέζησαν είναι νεκροί, αλλά είπαν στα παιδιά τους για τη φρίκη και τα εγγόνια τους όπου και συνεχίζουν να την λένε. Στη διδακτορική του διατριβή ο A Minority Odyssey, ο Fuat Deniz έγραψε για τον κληρονομικό πόνο και για το πώς το seyfo είναι μέρος της ασσυριακής ταυτότητας. Η ευαισθητοποίηση για το seyfo έχει αυξηθεί μέσω της έρευνας, αλλά η άρνηση της Τουρκίας κάνει τους επιζώντες της γενοκτονίας να τρομοκρατούνται από τη λήθη. Επομένως, το seyfo πρέπει να γίνει μέρος της διδασκαλίας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνθρωπος που έκανε πράξη την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Σουηδική βουλή το 2010 είναι ο πρώην Έλληνας βουλευτής στην Σουηδική βουλή Νίκος Παπαδόπουλος όπου σε ξεχωριστό ένθετο θα παρουσιάσουμε το πλήρες έργο του στην Σουηδική βουλή.

Ο κύριος Παπαδόπουλος με δική του πρόταση το 2008 έγινε πραγματικότητα η αναγνώριση τον Μάρτιο του 2010 με ένα ψήφο διαφορά. Επίσης ο κύριος Παπαδόπουλος ήταν αυτός που πίεσε βουλευτές από όλα τα κόμματα να αγκαλιάσουν την ανάγκη αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Περήφανοι!

Photo: Janwikifoto, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This