EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η δύναμή μας είναι στα χέρια μας

Η δύναμή μας είναι στα χέρια μας – Συνέντευξη με τους Juan & Ivan Nunez del Prado

22 Mar, 2022

Το 2013 για πρώτη φορά επισκέφθηκαν την Ελλάδα δύο από τους πιο γνωστούς επιστήμονες, και δασκάλους της παράδοσης των Άνδεων, οι Περουβιανοί Juan Nuñez del Prado, Ανθρωπολόγος και Αρχαιολόγος, και ο Ivan Nuñez del Prado, Μηχανολόγος Μηχανικός. Ήρθαν για να διδάξουν και στην Ελλάδα, αυτό που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό, με έκπληξη:

Η αρχαία παράδοση του Περού, είναι επίκαιρη, είναι χρήσιμη, είναι θεραπευτική, είναι ενδιαφέρουσα, και μας αφορά όλους!

Γεννημένοι στο Κούσκο του Περού, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, κουβαλούν το χρώμα του σύγχρονου δυτικού Περού, της πολύχρωμης σύγχρονης κουλτούρας, και το άρωμα των αυτόχθονων, πλάϊ στους οποίους μαθήτευσαν. Κάνοντας την ακαδημαϊκή έρευνά του, ο Juan, συνάντησε τους μεγαλύτερους δασκάλους της παράδοσης. Θα μπορούσε να έχει μαγευτεί από το χρώμα, την ατμόσφαιρα, την ιδιαιτερότητα: ήταν άλλωστε Ανθρωπολόγος που έκανε μια ακαδημαϊκή έρευνα. Αυτό όμως που στ’ αλήθεια είδε να ξεπροβάλει ήταν ακόμη πιο μαγευτικό: Η Προσωπική του Δύναμη. Αυτό που κάνει τον άνθρωπο δυνατό, ισορροπημένο, αυτάρκη.

<<…Μας ενδιαφέρει η κατανόηση του ανθρώπου. Αυτή η κατανόηση μας φέρνει εκπληκτικά πράγματα: πρώτον είμαστε πολύ ιδιαίτερο κομμάτι της φύσης. Είμαστε οι μόνοι που μπορούν να καθοδηγούν τις ενέργειες, γιατί έχουμε την ελεύθερη βούληση… Ακόμα ένα καλό νέο, μέσα μας υπάρχει ο σπόρος του απόλυτου δυναμικού. Αν τον βρείτε και τον αγγίξετε, τότε θα έχετε την αντίληψη ενός μεγάλου σημαντικού πράγματος. Θα δείτε πόσο όμορφοι είστε μέσα σας. Και θα ερωτευτείτε τον εαυτό σας. Αλλά αυτό θα σας αναποδογυρίσει όλη την οπτική του κόσμου. Θα σας αναπτύξει μια εκπληκτική αυτοεκτίμηση, γιατί θα δείτε πως είστε φορείς ενός εκπληκτικού παράγοντα και είναι αρετή αυτό, ο Εαυτός σας»…

Από το 2013 μέχρι σήμερα, δηλώνω περιχαρής «μαθήτρια» αυτών των δύο δασκάλων, αλλά και της παράδοσης των Άνδεων, συμμετέχοντας στις πολύ ενδιαφέρουσες διοργανώσεις τους στο Περού, ρουφώντας σαν σφουγγάρι τα λόγια τους κάθε φορά που επισκέπτονται την Αθήνα, οπότε μια συνέντευξη μαζί τους είναι σαν παράδοξο. Μοιάζει με χειρουργική επέμβαση, σαν εξίσωση, σαν σκιτσάρισμα μιας κάτοψης.  Εφέτος, τον Σεπτέμβριο του 2022 διοργανώνεται και πάλι στο Περού ένα γεγονός που έχει να μας πει πολλά, γιατί σκοπεύει να μας φέρει ένα δώρο στα χέρια μας: την συνειδητοποίηση της δύναμής μας.

 

Η δύναμή μας είναι στα χέρια μας

 

Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε την παράδοση των Άνδεων με λίγα λόγια, τι θα λέγαμε; Τι είναι πέρα από ένα ιστορικό ενδιαφέρον θέμα;

Φυσικά είναι ένα ιστορικά ενδιαφέρον θέμα καθώς είναι η πλήρης επιβίωση μιας μορφής πνευματικότητας που προέρχεται από την Αμερική, μετά από σχεδόν 500 χρόνια δυτικής αποικιακής πίεσης.

Είναι επίσης επίκαιρο, καθώς είναι ένα από τα πολλά πιθανά συστήματα για την ανάπτυξη της ανθρώπινης συνείδησης, που είναι το θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από τον εκκολαπτόμενο παγκόσμιο πολιτισμό.

 

Πόσο επίκαιρη μπορεί να είναι αυτή η αρχαία παράδοση; Πόσα κοινά έχουμε σήμερα, με τους ανθρώπους που το δημιούργησαν, ή που το συστηματοποίησαν; Βρίσκουμε στην παράδοση απαντήσεις στις επείγουσες ανάγκες μας;

Οι πνευματικές ή μυστικιστικές τέχνες είναι το πιο σημαντικό πολιτιστικό όργανο προσαρμογής στο εσωτερικό μας περιβάλλον. Η κατάθλιψη, το άγχος και η νεύρωση είναι σοβαρά συμπτώματα κακής προσαρμογής στο εσωτερικό μας περιβάλλον. Το «Mindfullness» (η εκκοσμίκευση του βουδιστικού διαλογισμού), οι ινδουιστικοί, ταοϊστικοί ή βουδιστικοί διαλογισμοί, οι πνευματικές ασκήσεις του Αγίου Ιγνατίου της Loyola ή η ενεργή φαντασία του Carl G. Jung έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά εργαλεία για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους ή νεύρωσης; Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η πνευματική τέχνη των Άνδεων είναι επίσης πνευματική.

Έχουμε κοινά στοιχεία με τους ανθρώπους που το δημιούργησαν, το θεμελιώδες γεγονός της «κοινής ανθρωπότητας». Δηλαδή έχουμε κάθε τί κοινό μαζί τους.

Στην παράδοση, βρίσκουμε απαντήσεις, στην επείγουσα ανάγκη μας για ψυχική ευεξία.

 

Τι έχει να προσφέρει η παράδοση των Άνδεων, το 2022, για τις ανθρώπινες κοινωνίες που φτάνουν να αμφισβητούν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αρχές; Υπάρχει κάποια πρόταση;

Πρώτον, η ψυχική σταθερότητα, ακολουθούμενη από την ανάπτυξη της συνείδησης, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας «χαρισματικής προσωπικότητας», η οποία σύμφωνα με τον Γερμανό κοινωνιολόγο Max Weber, είναι το κλειδί για την υπέρβαση της πολιτισμικής παρακμής, η οποία χαρακτηρίζεται από την αμφισβήτηση κάθε  παραδοσιακής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αρχής.

 

Οι προσπάθειες κάποιων ομάδων να δημιουργήσουν κοινότητες εκτός της δυτικής δομής της κοινωνίας μοιάζουν με την κοινωνία των Άνδεων, των ανθρώπων που ζούσαν με τη συγκεκριμένη κοσμοθεωρία;

Οι άνθρωποι που ζουν στις κοινότητες των Άνδεων που φέρουν αυτή την κοσμοθεωρία είναι μέσα σε αυτήν, αλλά δεν είναι από αυτήν – τη δυτική κοινωνία. Με άλλα λόγια, μπορεί να διατηρηθεί μια υψηλότερη ποιότητα ζωής, χωρίς να χρειάζεται να απομονωθεί κανείς από την κοινωνία στην οποία ζει, αντίθετα, δημιουργώντας μια υψηλότερη ποιότητα ζωής μέσα σε αυτήν, και χωρίς την απόρριψη της ευρύτερης κοινωνίας – είναι ίσως το καλύτερο μέσο αλλαγής της εν λόγω κοινωνίας.

 

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα;

Μια νέα ιερή κοσμοθεωρία και την ανάδυση ενός ατόμου, ανώτερων επιπέδων συνείδησης.

 

Βοηθάει ή παραπλανά η γενική τάση των ανθρώπων να αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες, εναλλακτικά μέσα κ.λπ.; Υπάρχει κάποιο όριο ή σημάδι «προσοχής»;

Όταν τα πράγματα είναι άσχημα, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να εξερευνηθούν εναλλακτικά μέσα, στα οποία μπορούν τελικά να βρεθούν θετικά στοιχεία. Ωστόσο, είναι λάθος να ακολουθεί κανείς δογματικά την εναλλακτική και να απορρίπτει τη δική του γραμμή. Είναι σαν αυτό που λένε στην Αμερική «Λούζεις το μωρό και μετά το πετάς μαζί με το βρώμικο νερό». Κάθε εναλλακτικός παράγοντας μοιάζει επίσης και με τον παράγοντα που δεν μας ικανοποιεί στον πολιτισμό μας, είναι απλά ένα ανθρώπινο δημιούργημα και άρα όχι τέλειο. Η λύση μάλλον βρίσκεται στην πραγματοποίηση μιας σύνθεσης μεταξύ του εναλλακτικού παράγοντα και του δικού μας.

 

Θυμάστε την ταινία Karate Kid ; Είμαι πεπεισμένη ότι αγαπάμε αυτή την ταινία λόγω του Master Miyagi, ο οποίος ήταν οδηγός, γκουρού. Βρίσκουμε αυτόν τον τύπο γκουρού στην Παράδοση των Άνδεων;

Αν θέλετε να το δείτε έτσι, θα μπορούσαν να είναι έτσι οι Paqo, με την έννοια ότι διαθέτουν μια τεχνική η οποία είναι από έναν μη δυτικό πολιτισμό.

 

Ο Inca Pachakuti είναι μια σπουδαία μορφή στην παράδοση και την ιστορία των Άνδεων. Γιατί δεν μιλάμε πολύ για αυτόν;

Γιατί πολύ απλά δεν το γνωρίζαμε ή δεν του δώσαμε τη δέουσα σημασία.Με τον Pachakuti σήμερα αυτό που συμβαίνει πριν από δύο γενιές, συνέβη με τον Βούδδα, έναν άλλο φωτισμένο χαρισματικό ηγέτη.

 

Θα γενικεύσω την προηγούμενη ερώτηση. Γιατί δεν μιλάμε για τους «μεγάλους» του παρελθόντος; Για παράδειγμα, στην Ελλάδα το όνομα του Αλέξανδρου δεν είναι ευχάριστο. Φοβάται ο σύγχρονος άνθρωπος τη δύναμη ή την επιτυχία; Ή μήπως η καθημερινότητα έχει γίνει τόσο ισχυρή προτεραιότητα στη ζωή;

Αυτή είναι απλώς μια ελληνική προκατάληψη. Στη δυτική κλασική ή ελληνιστική εκπαίδευση, ο Αλέξανδρος θεωρούνταν πάντα πολύ σημαντικός χαρακτήρας.

Ωστόσο, μόλις πρόσφατα (πιθανότατα από τη δεκαετία του 1970) εισήχθη στη Δύση ο παράλογος εξισωτισμός, ο οποίος είναι μέρος μιας αντίθετης κουλτούρας μετριότητας.

 

Είναι εντυπωσιακό το πόσο κοντά είναι η Παράδοση των Άνδεων στην έρευνα του Δρ Carl Jung. Ο Γιουνγκ μίλησε αναλυτικά για την ατομική ύπαρξη, αλλά και για τη συλλογική ύπαρξη, αναφερόμενος στη συμμετοχή του καθενός μας σε συλλογικές εκδηλώσεις. Τι λέει η παράδοση των Άνδεων για αυτό; Μπορεί η αθώα καθημερινότητά μου να επηρεάσει κάτι γενικά;

Αυτό εννοούμε, όταν λέμε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με «το εναλλακτικό». Για έναν Δυτικό θα ήταν παράλογο να εγκαταλείψει τα κριτήρια της δυτικής επιστήμης. Από την άποψή μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η πνευματική παράδοση των Άνδεων συμπίπτει τόσο αξιοθαύμαστα με την επιστημονική ψυχολογία του Γιουνγκ.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω την ψυχική και πνευματική μου γαλήνη, μέσα από την κοσμοθεωρία της παράδοσης των Άνδεων;

Αυτό που θα σας βοηθήσει δεν είναι «η κοσμοθεωρία των Άνδεων», αλλά η πρακτική των ασκήσεων πνευματικής τέχνης των Άνδεων. Ακριβώς όπως η βεδική φιλοσοφία δεν βοηθά πολύ στην επίτευξη ψυχικής ή πνευματικής γαλήνης, αυτό που βοηθάει είναι να εξασκούμε τις αζάνα ή τα Μάντρα της γιόγκα.

 

Υπάρχει τρόπος να βγάλουμε ένα αισιόδοξο συμπέρασμα από την πανδημία των τελευταίων δύο ετών; Υπάρχει κάτι καλό σε όλο αυτό;

Πρόκειται για μια παγκόσμια φυσική καταστροφή, επομένως κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί γι’ αυτήν. Αυτό μας εμποδίζει να κάνουμε μια σειρά αρνητικών προβολών για τους ανθρώπινους γείτονές μας. Μας επιβεβαιώνει επίσης την αδιαμφισβήτητη αξία της δυτικής επιστήμης, αφού η μοριακή βιολογία και η μικροσκοπική βιοτεχνολογία είναι αυτές που έχουν προσφέρει τις μόνες βιώσιμες αλλά περιορισμένες λύσεις μέχρι τώρα (τα εμβόλια).

 

Έχω την εντύπωση ότι «ο κόσμος της ενέργειας» προκαλεί την επιθυμία, σε όσους τον ακολουθούν, να δουν θαύματα για να πειστούν. «Δες αυτό που δεν φαίνεται, μετακίνησε το αντικείμενο» κ.λπ. Υπάρχουν «σημάδια επιτυχίας»; Ή μήπως ένα απλό μυαλό σε ειρήνη είναι ήδη ένα σημάδι;

Το γαλήνιο μυαλό είναι από μόνο του ένα μεγάλο σημάδι και προς το παρόν είναι το μόνο που προσφέρει η παράδοση ως σίγουρο αποτέλεσμα, μέσα από την άσκηση της πνευματικής της τέχνης. Θαυματουργά γεγονότα συμβαίνουν τυχαία σε οποιαδήποτε παράδοση. Η παράδοση των Άνδεων θεωρεί την ανάκτηση της δύναμης για άσκηση πνευματικής θεραπείας κατά βούληση και χωρίς αποτυχία, ως ένδειξη ενός νέου επιπέδου συνείδησης, πιθανή στο εγγύς μέλλον.

 

Οι άνθρωποι αναφέρονται στις Προφητείες της Νότιας Αμερικής ως ιστορία. Είναι ιστορία;

Η ιστορία, όπως τη θεωρεί ο Γιουνγκ, είναι το σύνολο των γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν και καταγράφηκαν στο συλλογικό ασυνείδητο. Η προφητεία είναι μια μορφή διαισθητικής τελεολογίας, η πρόβλεψη είναι μια μορφή ορθολογικής τελεολογίας.

 

Ξέρω ότι υποδέχεστε ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο Περού, για να τους δείξετε «μια άλλη πλευρά» του Περού, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα μυστικιστικού ταξιδιού. Τι θα γίνει φέτος;

Μάλλον θα ξαναρχίσουμε τα μυστικιστικά μας ταξίδια στο Περού, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, εάν οι συνθήκες υγιεινής για το ταξίδι το επιτρέπουν.

 

Έχω δει ανθρώπους να αλλάζουν πολύ στη ζωή τους μετά από μια επίσκεψη σε αυτό το «μυστικό Περού». Εγώ η ίδια είχα τέτοιες εμπειρίες. Ήταν σαν να ήταν πιο εύκολο να απομακρύνεις τα εμπόδια από το μονοπάτι. Πώς γίνεται αυτό?

Αυτό είναι ένα πιθανό και συχνό αποτέλεσμα της χρήσης κάποιων από τις σπουδαίες πνευματικές πρακτικές. Αυτό που αποκαλώ μεγάλες πνευματικές πρακτικές είναι αυτές που συνδέονται με τις λεγόμενες «Ανώτερες Θρησκείες», οι οποίες είναι θρησκείες που έχουν ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλη την ανθρωπότητα.

 

Ακούω συχνά τη φράση ότι «το επόμενο βήμα της επιστήμης είναι να συναντήσει το πνεύμα». Ωστόσο, δεν έχω γνωρίσει επιστήμονες που να χαίρονται όταν το ακούνε αυτό. Η γνώμη σας.

Ο Αϊνστάιν όταν ερωτήθηκε αν πίστευε στον Θεό, απάντησε: Ναι, πιστεύω στον Θεό του Σπινόζα. Αντιμέτωπος με την ίδια ερώτηση ο Carl G. Jung απαντησε «Είμαι επιστήμονας και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ούτε σταματούν να πιστεύουν, οι επιστήμονες είτε ξέρουν είτε δεν ξέρουν. Αλλά όσο για τον Θεό ξέρω». Από τα έργα του Abraham Maslow, υπάρχουν επιστήμονες που μιλούν για «Την Κορυφαία Εμπειρία» ή «την Ωκεάνεια Εμπειρία», δηλαδή, ότι αυτό που παραδοσιακά ονομαζόταν Θεός είναι δυνατό να βιωθεί. Κατά τη γνώμη μου βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης από τη θρησκεία στον μυστικισμό και ο μυστικισμός είναι «μια πειραματική θρησκεία».

 

Περισσότερες πληροφορίες για την δραστηριότητα των δασκάλων στην Ελλάδα και στο Περού, μπορείτε να ζητήσετε μέσω του email μας konrodi@greekradiofl.com

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This