ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 22, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Συγγραφέα

Η Ευθύνη του Συγγραφέα

10 Dec, 2021

Για ποιο λόγο, άραγε, δεν γράφονται πια μεγάλα έργα; Ιδιαίτερα Θεατρικά έργα. Κι αναρωτιόμαστε όλοι: Τι έπαθαν οι θεατρικοί συγγραφείς, σε όλο τον κόσμο;

Πολλά από τα νέα έργα που διαβάζουμε, ελληνικά και ξένα, έχουν ενδιαφέρον, μερικά μάλιστα έχουν και φρεσκάδα. Δεν έχουν όμως τη δύναμη, το πάθος, το μεγάλο θέμα, το ζωντανό διάλογο και, προπάντων, δεν έχουν τον αέρα εκείνον που θα προβληματίσει, θα ξεσηκώσει, θα ερεθίσει και θα ξαναφέρει στο θέατρο το πλατύ κοινό.

Άλλα εξαντλούνται σε προσωπικές ή περιθωριακές θεματολογίες. Άλλα μοιάζουν με απελπισμένες κραυγές. Άλλα εκμεταλλεύονται όλα τα μελοδραματικά ή σεξουαλικά απωθημένα μας και, τα περισσότερα δυστυχώς, στοχεύουν, με κάθε τρόπο στο ταμείο.

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό σε όλο τον κόσμο; Και γιατί συμβαίνει τα τελευταία 50 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που άρχισε η τηλεόραση να κυβερνάει, τον κόσμο; Μήπως αυτή είναι η κυριότερη αιτία.

Το 1965, ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους συγγραφείς, ο Πήτερ Σάφερ, δελεάστηκε από τις λίρες της Λονδρέζικης τηλεόρασης και αφοσιώθηκε σε αυτήν. Όταν το 1970 “συνήλθε” και προσπάθησε να ξαναβρεί το γνήσιο εαυτό του, ήταν αργά. Είχε χάσει πια το “δρόμο” του. Τον εξόντωσε και η “κριτική” του κατεστημένου!!

Μετά το 1985, έγινε το ίδιο και στην πατρίδα μας. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, συγγραφείς, έγιναν σύμβουλοι ή σεναριογράφοι στην τηλεόραση. Και όσοι προσπαθούν ακόμη να παραμείνουν ζωντανοί, παλεύουν όσο αντέχουν. Ώσπου να τους εξαφανίσουν αυτοί που κρατάνε, παγκοσμίως, τα νήματα της εμπορευματοποίησης των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αυτοί που μπάζουν τους πάντες και τα πάντα, στο παιχνίδι τους. Από τον “καλύτερο” Υπουργό Πολιτισμού μέχρι και τον πλουσιότερο “Χορηγό.. Στο “πνεύμα” της σύγχρονης χρηματιστηριακής αντίληψης της παγκόσμιας αγοράς.

Μας τα λέει καθαρά ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Σαραζάκ: “Οι παραγωγοί μας, οι καναλάρχες μας, οι δημόσιες σχέσεις μας, όλοι και όλα, μας “κοινωνούν”, πλέον, στο τζόγο της εμπορικής επιτυχίας, της μεγάλης ακροαματικότητας και της γενικευμένης εμπορευματοποίησης του πολιτισμού.

Μια άλλη ουσιαστική αιτία της αλλοτρίωσης, δηλαδή της αποξένωσης των νέων θεατρικών μας συγγραφέων, με αποτέλεσμα την εκποίηση του ταλέντου τους και των ανησυχιών τους, είναι η ανεύθυνη, ανερμάτιστη και περιστασιακή πολιτιστική πολιτική όλων, σχεδόν, των κρατικών και
δημοτικών μας θεάτρων. Όπως σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς.

Στην Αγγλία γίνεται κάτι χειρότερο, όπως λέει ο Μ.Μπίλιγκτον.

“Τα κρατικά θέατρα <σπρώχνουν> τους νέους συγγραφείς για να γράψουν έργα διαμαρτυρίας και αντίστασης. Όχι όμως αποκαλύπτοντας τις βαθιές ρίζες της κοινωνικής εξαθλίωσης αλλά τις… βάρβαρες αντιδράσεις των εξαθλιωμένων..!!”

Υπάρχει και μια τρίτη και χειρότερη αιτία αλλοτρίωσης και ευτελισμού των νέων συγγραφέων μας. 0 κακός θεατής.!! Αυτοί που “θεατρίζονται” για να… σκάσουν από το γέλιο σε κάποιο “θεατράδικο” και ύστερα να πάνε να φάνε και να πιούνε στα γνωστά στέκια τους..

Υπάρχει ελπίδα να σταματήσει ο κατήφορος; Νομίζω, ναι, υπάρχει. Αυτοί οι, έστω, λιγοστοί άξιοι και…μη προνομιούχοι θεατρικοί συγγραφείς, περιφρονημένοι και πένητες, να κρατηθούν όρθιοι, όσο μπορούν. Η επιμονή στις αρχές τους, υπάρχει ελπίδα να συγκινήσει και να επηρεάσει τους νέους που έρχονται. Για να μη χαθεί ποτέ η πίστη μας ότι:

“…ο θεατρικός συγγραφέας δεν είναι υπάλληλος του κράτους. Δεν είναι
δούλος του επιχειρηματία. Δεν είναι ένας καλός φωτογράφος κάθε εποχής..
Είναι ο ποιητής και ο προφήτης. Είναι το χέρι που μπήγει το νυστέρι
βαθιά στην πληγή.. Για να καλυτερέψει και όχι να αποτελειώσει τον
Άνθρωπο.
Να τον ξυπνήσει και όχι να τον αποκοιμίσει…

Ο ΝΤΙΝΤΕΡΟ, μας τα λέει όλα, με λίγες μόνο λέξεις:

“Η Τέχνη δεν έχει καμιά υποχρέωση να είναι πολυτέλεια των “ολίγων και εκλεκτών”.. Κάθε Τέχνη, οφείλει να έχει κοινωνική αποστολή και χρησιμότητα..”

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η δωρεά

Η δωρεά

Το «ιντερσίτι» των έντεκα και σαράντα πέντε το βράδυ, από Θεσσαλονίκη, είναι έτοιμο για αναχώρηση. Ο Στέφεν έχει τακτοποιήσει τις αποσκευές κι έχει βολευτεί στο κάθισμα. Η πάλη μέσα του έχει καταλαγιάσει. Το ταξίδι του άλλωστε στην Καλιφόρνια πήγε αρκετά καλά. Η σύνδεση με το μητροπολιτικό πανεπιστήμιο ήταν εποικοδομητική.

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Οι νομοθέτες παροτρύνουν τον FDA να εξηγήσει την «ασυνήθιστη απόφαση» για την έγκριση των ενισχυτικών εμβολίων για τα παιδιά

Είκοσι πέντε μέλη του Κογκρέσου ζητούν από τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων των ΗΠΑ, FDA, να εξηγήσουν γιατί ενέκριναν τα ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών χωρίς να συμβουλευτούν μια ομάδα ειδικών συμβούλων.

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι  θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την προσωρινή κράτηση για μη εμβολιασμένους σε Δημοσκόπηση

Σχεδόν οι μισοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι θα υποστήριζαν μέτρα που απαιτούν οι μη εμβολιασμένοι να ζουν προσωρινά σε «καθορισμένες εγκαταστάσεις ή τοποθεσίες» για την άρνηση του εμβολίου για τον COVID-19, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Η Αγγλία τερματίζει όλα τα διαβατήρια COVID, τις εντολές μάσκας, τους περιορισμούς εργασίας

Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων των διαβατήριων για τον COVID-19, των εντολών για μάσκα και της εργασίας από το σπίτι θα καταργηθούν στην Αγγλία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας αποτυγχάνουν να αλλάξουν τους κανόνες για το filibuster για να περάσουν τα δικαιώματα ψήφου

Ο γερουσιαστής Joe Manchin (D-W.Va.) και η γερουσιαστής Kyrsten Sinema (D-Ariz.) ενώθηκαν με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις 19 Ιανουαρίου για να καταψηφίσουν μια προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία να αλλάξουν τους κανόνες της Γερουσίας των ΗΠΑ προκειμένου να περάσουν μια μεγάλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, που ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.