EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας

Η περιοχή της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ

28 Dec, 2023

Tο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών (State Department), με μια πολύ σημαντική κίνηση δημοσίευσε τις γεωγραφικές συντεταγμένες που καθορίζουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) σε περιοχές πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή, γνωστές ως εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα (ECS).

Η περιοχή της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ είναι περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κατανεμημένα σε επτά περιοχές. Αυτή η θαλάσσια ζώνη διαθέτει πολλούς πόρους (π.χ. κοράλλια, καβούρια και πολυμεταλλικούς κονδύλους ) έναν σημαντικά πλούτο των ωκεανών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καθορίσει τα όριά της εκτεταμένης υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και στις επιστημονικές και τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τα όρια της υφαλοκρηπίδας.

  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ:

Η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα είναι η υποθαλάσσια επέκταση της χερσαίας επικράτειας μιας χώρας. Όπως και άλλες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν δικαίωμα (rights) βάσει του Διεθνούς Δικαίου να διαφυλάσσουν και να διαχειρίζονται τους πόρους και τα ζωτικά οικοσυστήματα εντός και υπό την εκτεταμένη ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα τους.

Η γεωγραφική έκταση της ECS των ΗΠΑ είναι περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, κατανεμημένη σε επτά περιοχές. Αυτή η θαλάσσια ζώνη διαθέτει πολλούς πόρους (π.χ. κοράλλια, καβούρια) και ζωτικά οικοσυστήματα για τη θαλάσσια ζωή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ηγήθηκε της προσπάθειας της ECS μέσω της Ειδικής Ομάδας ECS των ΗΠΑ, ενός διυπηρεσιακού (interagency) φορέα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούμενου από 14 υπηρεσίες.

Ο προσδιορισμός των εξωτερικών ορίων της ECS απαιτεί δεδομένα για το βάθος, το σχήμα και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του βυθού και του υπεδάφους. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (U.S. Geological Survey, USGS) ήταν υπεύθυνοι για τη συλλογή και την ανάλυση των απαραίτητων δεδομένων. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε το 2003 και αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια υπεράκτιας χαρτογράφησης η οποία πραγματοποιήθηκε ποτέ από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν καθορίσει τα όρια της δικής τους ECS, σύμφωνα με το Διεθνές Εθιμικό Δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τις Επιστημονικές και Τεχνικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Επιτροπής για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας.

 

 

 

https://hellasjournal.com/   

Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Στέφανος Λαζαρίδης, Βασιλική Σκαρά, Bill Stamos, Γεωργία Χρονοπούλου[1]

photo Peggy_Marco / https://pixabay.com 

[1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του Greek News Fll 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This