EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Η 25η Μαρτίου τιμήθηκε σε όλη την Ελλάδα

Η 25η Μαρτίου τιμήθηκε σε όλη την Ελλάδα

28 Mar, 2024

Με μαθητικές παρελάσεις σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου, αλλά και την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πλατεία Συντάγματος της Αθήνας που έδωσε δυνατό ρυθμό στους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας.

Dokimoi Parelasi Intime

Ακόμη και τις ακριτικές περιοχές όπου τα σχολεία έχουν λίγους μόνον μαθητές, οι παρελάσεις έγιναν από τα παιδιά, με την ελληνική σημαία στα χέρια τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Γαύδος, όπου η παρέλαση έγινε από τους δύο μαθητές τους οποίους ακολούθησαν οι δάσκαλοι. Μια μικρή απόσταση παρέλασης, ήταν αρκετή για να τιμήσει την ελληνική ημέρα.

Όπως στην Γαύδο, έτσι και στο Αγαθονήσι, που επίσης έχει δύο μαθητές, την ημέρα εκείνη υπήρξε υποστήριξη από τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Βούλας, που ταξίδεψαν για να δυναμώσουν την παρέλαση του νησιού. Αυτή η παρέλαση, περισσότερο από «εθνική», ήταν μια παρέλαση ανθρωπιάς και αγάπης, όπως άλλωστε δήλωσε και ο δήμαρχος του νησιού.

Τις μαθητικές παρελάσεις συνήθως ακολουθούν γιορτές με μουσική και χορό, και αυτό κυρίως στα νησιά και στην Περιφέρεια της χώρας, και είναι μια ευκαιρία να δει κανείς ζωντανά τις παραδοσιακές φορεσιές, τα μουσικά όργανα και τους χορούς των Ελλήνων, σε πλήρη δράση. Έτσι έγινε στη Νάξο και στα νησιά των Κυκλάδων.

Στην Κάρυστο όμως την παρέλαση ακολούθησαν έφιπποι με παραδοσιακές στολές, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμη πιο σημαντική για όσους τους παρακολούθησαν, αφού έμοιαζαν να ξεπήδησαν από πλάνο ταινίας ή από σελίδα βιβλίου ιστορίας.

parelasi karystos 25i martiou.jpg

Την τιμητική τους και πάλι είχαν οι τεράστιες ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν, και μια από αυτές ανέμισε στο Ηράκλειο της Κρήτης: διάσταση 1,5 στρέμματος!

598074

Η πρωτεύουσα φυσικά φιλοξενεί την μεγαλειώδη παρέλαση τόσο των μαθητών, την παραμονή της επετείου, όσο και την στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της γιορτής. Εφέτος ήταν λογικό να σημειωθούν περιστατικά έκπληξης, καθώς λίγο πριν την παρέλαση υψώθηκαν σημαίες της Παλαιστίνης περνώντας το μήνυμα της αντίδρασης έναντι των τραγικών συμβάντων στην Γάζα, αλλά η αστυνομία επενέβη και η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά.

Πέρα από τις παραδοσιακές διοργανώσεις παρελάσεων και χορευτικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα, την τιμητική τους είχε και το έθιμο της ημέρας, που έβγαλε τους Έλληνες από τα σπίτια τους για να χαλαρώσουν με το γνωστό μενού «της 25ης Μαρτίου»: μπακαλιάρος και σκορδαλιά. Για όσους διατηρούν το έθιμο της νηστείας προ του Πάσχα, αυτή είναι η ημέρα «ξεφαντώμαντος» παραδοσιακά.

 

Η ιστορία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Athina

Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου ήταν στην Αθήνα το 1838, και η καθιέρωσή της ως εθνικής επετείου οφείλεται στον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτριο Καλλιφρονά. Μάλιστα, για να πετύχει ο Καλλιφρονάς αυτό το αίτημα, διαφώνησε έντονα με την τότε βαυαρική διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαφωνούσε κυρίως για να αποφευχθούν τα έξοδα, τα οποία θα προκαλούσαν επί πλέον και την αντίδραση των αγωνιστών της Επανάστασης, που οι ίδιοι δεν είχαν τα μέσα για να επιβιώσουν. Μια άλλη πηγή αναφέρει όμως ότι η αντίθεση προήλθε από το Παλάτι, που δεν επιθυμούσε να συνδεθεί η εθνική επέτειος με την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ώστε να κρατηθεί η Εκκλησία έξω από αυτό το γεγονός.

Παρ’ όλα αυτά ο δήμαρχος Καλλιφρονάς κατάφερε να επικρατήσει, γέμισε με σημαίες όλη την Αθήνα και προχώρησε σε εκστρατεία καθαρισμού κάθε κεντρικού σημείου και πλατείας. Τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου 1838, οι Αθηναίοι ξύπνησαν με 21 κανονιοβολισμούς (21 λόγω του 1821) και τις καμπάνες που χτυπούσαν παντού. Η επίσημη δοξολογία έγινε στην Αγία Ειρήνη της Αιόλου παρουσία του Όθωνα ο οποίος τιμητικά φορούσε φουστανέλα.

Χοροί και τραγούδια στη Κλαυθμώνος, και το βράδυ φωταγωγία με λαδοφάναρα έως την Ακρόπολη (συνήθως αυτά διατηρούνταν σβηστά για οικονομία). Το μεγαλύτερο έξοδο ίσως να ήταν τα λαδοφάναρα στον Λυκαβηττό που σχημάτισαν έναν μεγάλο σταυρό και το σύνθημα «Εν Τούτω Νίκα».

«Η τελετή εγένετο μεθ’ όλης της πομπής και επισημότητας – είχον δε συνέλθει ενταύθα άπασαι σχεδόν αι δημοτικοί αρχαί της Αττικής και πλήθος λαού των περιχώρων μετά των σημαιών, όπλων και τυμπάνων ώστε η πόλις των Αθηνών παριστά μέχρι της εσπέρας της επιούσης το θέαμα μεγαλοπρεπούς και τερπνής πανηγύρεως, εν πλήρει τάξει και ησυχία τελούμενης» – Ρήγας Παλαμήδης.

«Κατά την τριετή παραμονή μου στην Ελλάδα, δεν έτυχε να ζήσω παρόμοιες σκηνές ενθουσιασμού και διθυραμβικών εκδηλώσεων όπως εκείνη την ημέρα της 25ης Μαρτίου που γιορτάστηκε για πρώτη φορά ως Εθνική Εορτή του Ελληνισμού στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα. Οι Αρβανίτες είχαν κατεβεί με τις σημαίες τους από τα βουνά, οι αγρότες της περιοχής έκαναν παρέλαση με τα νταούλια και το ζουρνά τους αθρόοι στην πόλη, οι συντεχνίες με τα λάβαρα των επαγγελμάτων τους άφηναν χαρούμενοι τις μεταξένιες σημαιούλες τους να κυματίζουν στον αέρα» – Βαυαρός δημοσιογράφος.

 

 

Photo https://intronews.gr , https://poo.gr, https://kathimerini.gr , https://reader.gr

Source: https://alexpolisonline.gr, https://parapolitika.gr

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This