ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Τις άμεσες ενισχύσεις του… 2023 υπολογίζουν από τώρα οι Ιρλανδοί

15 Nov, 2021

Τα κομπιουτεράκια τους έχουν επιστρατεύσει οι παραγωγοί της Ιρλανδίας, προκειμένου να υπολογίσουν το ύψος των άμεσων ενισχύσεων που θα λαμβάνουν από το… έτος 2023, μετά τις ανακοινώσεις του ιρλανδικού υπουργείου Γεωργίας όσον αφορά το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Πλέον, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για τα ποσά που θα κατανεμηθούν ανά Πυλώνα, εν τούτοις δεν μπορούν ακόμη να προσδιορίσουν με απόλυτη ακρίβεια τα χρήματα που θα δικαιούνται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, αφού το αποτέλεσμα εξαρτάται τόσο από τη συμμετοχή τους στα οικολογικά σχήματα, όσο και από τον ρυθμό με τον οποίο θα επιτευχθεί η εσωτερική σύγκλιση.

Ένα πάντως είναι βέβαιο: Στη χώρα των Κελτών, η προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου είναι στην τελική ευθεία, με τις τελικές προτάσεις του υπουργού Γεωργίας, Τσάρλι Μακκονάλογκ (Charlie McConalogue) να ολοκληρώνουν το τελευταίο στάδιο της διαβούλευσης, πριν από την υποβολή του Σχεδίου στην Κομισιόν.

Για την Ιρλανδία, το ύψος του προϋπολογισμού για την περίοδο 2023-2027 ανέρχεται για τους δύο Πυλώνες σε 7,5 δισ. ευρώ (Πυλώνας 1, δηλαδή Άμεσες Ενισχύσεις και Τομεακές Παρεμβάσεις στα 5,9 δισ. ευρώ, Πυλώνας 2, δηλαδή Αγροτική Ανάπτυξη στα 1,56 δισ. ευρώ). Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τους εθνικούς πόρους που θα προστεθούν στον 2ο Πυλώνα να φθάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός προϋπολογισμός για το Στρατηγικό Σχέδιο θα ανέλθει σε 9,8 δισ. ευρώ περίπου (και για τους δύο Πυλώνες).

Πιο αναλυτικά, για τον Πρώτο Πυλώνα προτείνεται από τα 5,9 δισ. ευρώ:

✱ 3,64 δισ. ευρώ να προορίζονται για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης.

✱ 177,9 εκατ. ευρώ για τη Συμπληρωματική Ενίσχυση των Νέων Αγροτών (3% του προϋπολογισμού/έτος στους Νέους Αγρότες).

✱ 593,1 εκατ. ευρώ το ποσό αναδιανεμητικής ενίσχυσης (περίπου 118 εκατ. ευρώ ετησίως υπέρ των μικροκαλλιεργητών), με βάση τα πρώτα 30 εκτάρια κάθε αγροκτήματος.

✱ 1,48 δισ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes). Ένα Οικολογικό Σχήμα θα απευθύνεται σε όλους τους ενεργούς αγρότες και θα έχει χρηματοδοτική διάθεση 25% από τον προϋπολογισμό των Άμεσων Ενισχύσεων (περίπου 297 εκατ. ευρώ ετησίως).

✱ 35 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για Πρωτεϊνούχες Καλλιέργειες.

✱ 39 εκατ. ευρώ για τις τομεακές παρεμβάσεις στα οπωροκηπευτικά.

✱ 600.000 ευρώ για τη μελισσοκομία.

Όπως ανακοινώθηκε, στην Ιρλανδία θα συνεχιστεί η εσωτερική σύγκλιση στο 85% έως το 2026, ενώ θα εφαρμοστεί και το capping, με ανώτατο όριο των άμεσων ενισχύσεων στα 100.000 ευρώ και μείωση των πληρωμών άνω των 60.000 ευρώ κατά 85%, με αποτέλεσμα το πραγματικό ανώτατο όριο να ανέλθει στα 66.000 ευρώ.

Υπολογισμός

Το ποσό των άμεσων ενισχύσεων ενός παραγωγού από το 2023 είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα από τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης σε σχέση με την εφαρμογή της αναδιανεμητικής και τη συμμετοχή του στα οικολογικά σχήματα.

Σύμφωνα με τους Ιρλανδούς μελετητές, πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί ένα 3% υπέρ του Εθνικού Αποθέματος. Το ποσό που προκύπτει είναι η Βασική Ενίσχυση του δικαιούχου. Εφόσον ο τελευταίος συμμετέχει επιτυχώς σε οικολογικό σχήμα, λαμβάνει επιπλέον 63 ευρώ/εκτάριο (πρόσθεση). Και υπάρχει το τρίτο στοιχείο, η αναδιανεμητική ενίσχυση, η οποία θα επιφέρει επιπλέον 64 ευρώ/εκτάριο σε κάθε παραγωγό για τα πρώτα 30 εκτάρια του.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει και το ποσό των άμεσων ενισχύσεων κατά προσέγγιση, γιατί δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσο η Εσωτερική Σύγκλιση θα επηρεάσει τις πληρωμές. Αυτό που είναι γνωστό προς το παρόν είναι ότι η Σύγκλιση (στο 85% έως το 2026) θα πραγματοποιηθεί σε 4 φάσεις προσαρμογής.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This