ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
ελληνικά νησιά

Κατοικίες για ξένους συνταξιούχους σε ελληνικά νησιά

2 Dec, 2021

Κατοικίες για ξένους συνταξιούχους σε ελληνικά νησιά

Μερίδιο από την ταχέως αναπτυσσόμενη πίτα του τουρισμού της τρίτης ηλικίας διεκδικούν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για «απόβαση» και στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές και ξένα funds στο Λονδίνο, επιχειρηματικά κεφάλαια εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν κατοικίες σε ελληνικούς προορισμούς με κύρια στόχευση τη «δεξαμενή» των τουριστών της τρίτης ηλικίας. Κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ισπανία και την Πορτογαλία, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κατοικίες που απευθύνονται σε συνταξιούχους που επιθυμούν να αποσυρθούν σε χώρες του εξωτερικού με πιο θερμό κλίμα.

Πρόκειται για έναν κλάδο με διακριτή θέση στην τουριστική βιομηχανία σε πολλές αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες, και με τεράστιες προοπτικές λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς από την πλευρά κυρίως των συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης για αγορά ή μακροχρόνια ενοικίαση δευτερογενούς κατοικίας σε πιο θερμές χώρες τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η Ελλάδα.

Με βάση δεδομένα προ πανδημίας, το ποσοστό των ταξιδιών στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούσαν ηλικιωμένοι αναμενόταν να αυξηθεί από 15% το 2010 σε 26% το 2030 και 32% το 2050.

Μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις, το ένα τρίτο της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα που θα έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Αρκετές μελέτες δε υπογραμμίζουν ότι οι ηλικιωμένοι σήμερα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό,τι στο παρελθόν: είναι πιο υγιείς, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, ταξιδεύουν πιο συχνά και διαμένουν περισσότερες ημέρες σε προορισμούς σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον τόπο διαμονής τους. Επιπλέον, συσχετίζουν την ποιότητα με τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι μόνο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων στις μονάδες φιλοξενίας/ξενοδοχεία.

Οικονομολόγοι μιλούν για πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία μέσα από την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου. Σύμφωνα με μελέτη της ΔιαΝΕΟσις (Ιούλιος 2021), τα ετήσια οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ!

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2013, διαπιστώνεται με βάση τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, πως τα μεγαλύτερα ποσοστά τουριστών της τρίτης ηλικίας σημειώνονται στα ξενοδοχεία της Κεντρικής Ελλάδας με 42,5% και της Ηπείρου – Θεσσαλίας με 42,9%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα ξενοδοχεία Κυκλάδων – Δωδεκανήσων (29,9%) και των Επτανήσων (31%).

Τα ποσοστά αυτά οφείλονται κυρίως στις περισσότερες λουτροπόλεις που διαθέτουν η Κεντρική Ελλάδα – Εύβοια, οι οποίες προσελκύουν ηλικιωμένους τουρίστες.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης, όμως μόνο το 9,5% φροντίζει να εντάξει στα πακέτα υπηρεσιών που προσφέρει πρόσθετες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους ηλικιωμένους, όπως χοροεσπερίδες, βραδιές παραδοσιακής κουζίνας ή άλλες δημιουργικές ασχολίες.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This