ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 18, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας ιδιοφυΐα που έλυσε τον γρίφο του Τζον Νας

17 Aug, 2021

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε στης Αθήνα το 1981, από γονείς που εργάζονταν στον χώρο της εκπαίδευσης. Σπούδασε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβου Πολυτεχνείου, από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό 9,98/10. Στην συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικες του σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Αμερική. Ύστερα εργάστηκε για ένα διάστημα στην εταιρία Microsoft, από την οποία αποχώρησε για να γίνει επίκουρος καθηγητής στο MIT.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι σήμερα καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Είναι γνωστός για το ότι κατάφερε να επιλύσει τον γρίφο του Νας, μια εξίσωση η οποία επί 60 χρόνια παρέμενε άλυτη και με την οποία όλη η επιστημονική κοινότητα βρισκόταν για χρόνια στην προσπάθεια επίλυσής της.

Στα 27 του χρόνια λοιπόν και κατά την διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής, κατάφερε να λύσει αυτό το άλυτο μαθηματικό πρόβλημα, τον γρίφο του Νας. Αυτό ήταν ένα αναπάντητο ερώτημα, το οποίο υπήρχε στην δημοσίευση που είχε κάνει το 1950 ο μαθηματικός και οικονομολόγος Τζον Νας. Αυτή αποδείκνυε ότι σε πολύπλοκα οικονομικά συστήματα δεν γίνεται να υπολογιστεί το σημείο ισορροπίας, και με την οποία ο Τζον Νας, κατάφερε να βραβευτεί με Νόμπελ Οικονομικών, την χρονιά 1994.

Για την επίλυση του ερωτήματος αυτού, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τον καθηγητή Paul Goldberg από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Στην εργασία τους, αμφισβήτησαν  την Ισορροπία του Νας, εργαλείο το οποίο όλη η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιούσε, για την επίλυση στρατηγικών συγκρούσεων στον τομέα τον Οικονομικών. Στην διδακτορική του διατριβή ο Δασκαλάκης έδειξε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στην ισορροπία του Νας, και ότι θα πρέπει να βρεθούν καινούργιες πιο ρεαλιστικές μέθοδοι ισορροπίας για πολύπλοκα οικονομικά συστήματα.

Αυτό που απέδειξε ο Δασκαλάκης, είναι ότι για πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας του Νας είναι ανέφικτη. Απέδειξε λοιπόν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία. Όπως έχει δηλώσει ο Δασκαλάκης ένα μέρος της επίλυσης το σκέφτηκε ενώ είχε κρασάρει ο υπολογιστής του και καθώς τον περίμενε να ανοίξει. «Αν δούλευε ο υπολογιστής πιθανόν να μην προχωρούσε το θέμα. Επίσης, από μια στιγμή και μετά ξέραμε ότι θα το λύσουμε. Νιώσαμε το απόλυτο δέος για αυτό που μπορούσε να συμβεί. Ένιωθα πως ήλθα σε επαφή με μια αρμονία στο σύμπαν», δήλωσε σε συνέντευξη του ο Δασκαλάκης.

Για την διδακτορική του διατριβή, και την επίλυση του γρίφου του Νας, ο Δασκαλάκης τιμήθηκε με το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων. Ακόμα, έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων κατά την διάρκεια της καριέρας του, μεταξύ των οποίων το βραβείο Πληροφορικής από το ίδρυμα Sloan, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, όπως και την ερευνητική υποτροφία από την εταιρία Microsoft.

 

Πηγές

https://www.iefimerida.gr/news/389308/konstantinos-daskalakis-o-kritikos-idiofyia-poy-sta-27-toy-elyse-alyto-epi-60-hronia

https://www.ellines.com/famous-greeks/482-mia-mathimatiki-idiofuia-ki-ena-apo-ta-pio-lampra-miala/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Ισχυρή κακοκαιρία πλήττει τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες

Περισσότεροι από 200.000 πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες το πρωί της Δευτέρας μετά από μια μεγάλη χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε την περιοχή, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους στη Φλόριντα.

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Η Ελληνική Αστυνομία προσέφερε είδη που συγκεντρώθηκαν εθελοντικά, σε Ιδρύματα – Φιλανθρωπικούς Οργανισμούς

Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, πραγματοποιήθηκε πανελλήνια εθελοντική συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, (τρόφιμα, φάρμακα, είδη ρουχισμού, κ.α.), από το αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Σώματος.

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Των Αιώνων τα Φαντάσματα

Αιώνες και ατέλειωτα της γης τα παρακάλια

στην άκρη της παλιάς ευχής κρεμιέσαι και λυγάς,

με ένα πικρό χαμόγελο στης πλάνης τα ακρογιάλια

και από της μάνας την ευχή βαθιά μοιρολογάς.