EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη, ένας ονειρικός τόπος

16 Jan, 2023

«Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών δεν αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό» θα απαντούσατε πιθανότατα σε όποιον σας έθετε σχετικό ερώτημα. Αρκεί όμως μία και μόνη επίσκεψη στον τόπο αυτό, προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, ότι πρόκειται για μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος, που η πλήρης εξερεύνηση και «αποκρυπτογράφησή» της απαιτεί εβδομαδιαία τουλάχιστον παραμονή, με έδρα την πόλη των Σερρών, της οποίας η θέση, στο κέντρο της Ενότητας, την καθιστά ιδανικό κόμβο προς πάσα κατεύθυνση.

Φυσικά η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των αξιοθέατων των Σερρών και βεβαίως ήμασταν προετοιμασμένοι για το τι επρόκειτο να δούμε, όταν την επισκεφθήκαμε, όμως η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ και την πιο γόνιμη φαντασία, καθιστώντας την επίσκεψη αυτή μία από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εμπειρίες!

Πρόκειται για ένα τοπίο, που ενώ βρίσκεται ολοζώντανο μπροστά σου παρ’ όλα αυτά αδυνατείς να πιστέψεις πως είναι όντως αληθινό! Η γαλήνια επιφάνεια της λίμνης, η γιγάντια φιγούρα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων που καθρεφτίζονται στα νερά της, τα πλούσια παρυδάτια δάση από ιτιές, τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά, τα χιλιάδες νούφαρα και κυρίως τα πουλιά, δημιουργούν εικόνες απίστευτης ομορφιάς, που δύσκολα θα σβήσουν από το μυαλό τού -έστω και για λίγο- επισκέπτη της Κερκίνης!

Η Λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε τεχνητά το 1932 και αποτελεί σήμερα έναν από τους 10 σημαντικότερους -σε παγκόσμιο επίπεδο- υγροβιότοπους της χώρας μας, σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη Ramsar. Στη φιλόξενη αγκαλιά της βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 300 είδη πτηνών απειλούμενων ή μη με εξαφάνιση, αλλά και αμέτρητα ακόμα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου, μεταξύ των οποίων 30 τουλάχιστον είδη ψαριών, 25 είδη ερπετών, πάνω από 600 είδη φυτών, αλλά και ο μεγαλύτερος -για την Ελλάδα- πληθυσμός νεροβούβαλων.

Ο υγρότοπος της Κερκίνης αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ελλάδα για τις νανόχηνες (Anser erythropus), κατά τη φθινοπωρινή τους μετανάστευση. Φθάνουν συνήθως κατά τα μέσα του Οκτώβρη. Μένουν στην περιοχή για 1-3 μήνες και στη συνέχεια φεύγουν για το δέλτα του Έβρου. Να σημειώσουμε ότι η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα καλύτερα -επί ευρωπαϊκού εδάφους- σημεία για την φυσική παρατήρηση πουλιών.

Ο Λιθότοπος ή Καγιαλή, όπως λεγόταν μέχρι το 1928, είναι ένα ημιορεινό χωριό, με υψόμετρο 45 μέτρων, το οποίο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα, αφού εκεί βρίσκεται και το μεγάλο φράγμα του ποταμού. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 85.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τουρκοκρατούμενη, για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, μεταφέροντας ήθη, έθιμα, παραδόσεις και συνήθειες. O Λιθότοπος έχει αναδειχτεί σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού -τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- για την Ελλάδα και όχι μόνο, λόγο των σημαντικών υποδομών που διαθέτει.

Κάθε εικόνα εδώ, στον υδροβιότοπο της Κερκίνης, είναι μια στιγμή ονείρου και απόδρασης από την πεζή καθημερινότητα! Οι αργυροπελεκάνοι αποτελούν έναν από τους πλέον πολυάριθμους πληθυσμούς παρυδάτιων πτηνών της λίμνης, με το χρώμα του ράμφους να μαρτυρά την ηλικία τους, δεδομένου ότι όσο πιο σκούρο είναι αυτό -φθάνοντας έως βαθύ κόκκινο- τόσο πιο έτοιμα για αναπαραγωγή είναι τα πουλιά. Είναι απίστευτα όμορφα πλάσματα, αλλά εκείνο που κυριολεκτικά ξετρελαίνει είναι το «αχτένιστο» τσουλουφάκι τους, χαρακτηριστικό γνώρισμα των αργυροπελεκάνων, που δεν διαθέτουν οι ροδοπελεκάνοι.

thumbnail Χαρακτηριστικό ζεύγος αργυροπελεκάνων thumbnail Λίμνη Κερκίνη thumbnail Αργυροπελεκάνος στη λίμνη Κερκίνη

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This