ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ

17 Aug, 2021

Η λεσβιακή φάλαγγα στη Μυτιλήνη

Γεωργίου Π. Διγιδίκη

«Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν». Τυχερός όποιος διδάχτηκε ιστορία. (Ευριπίδης, 480-406 π.Χ. αρχαίος τραγικός ποιητής)

 

Ο  Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε όταν τα κράτη-μέλη του Συνασπισμού, που αποτελείτο από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, επιτέθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές Οκτωβρίου του 1912. Έληξε οκτώ μήνες αργότερα, με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913. Αιτία της κήρυξης του πολέμου ήταν η απελευθέρωση των περιοχών εκείνων, στις οποίες κατοικούσαν ορθόδοξοι χριστιανοί με ελληνική, σερβική και βουλγαρική συνείδηση. Αφορμή, η άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που έθεσαν οι κυβερνήσεις των χωρών του Συνασπισμού, τα οποία αφορούσαν στην ισότιμη, εκ μέρους των οθωμανικών αρχών, μεταχείριση των χριστιανών και των μουσουλμάνων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου 1912, με επιθετικές ενέργειες προς τη Μακεδονία και την Ήπειρο. Πριν από την κήρυξη του πολέμου, η Ελλάδα διέθετε μικρό στρατό αλλά αρκετά καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο. Διέθετε, επίσης, αξιόμαχο στόλο που της έδινε μεγάλη δύναμη πυρός στο Αιγαίο με το καταδρομικό «Αβέρωφ» και τα πλοία «Ύδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά».

Η επιστράτευση, όταν πια ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος, έγινε σε κλίμα ενθουσιασμού. Ανάμεσα στο πλήθος των Ελλήνων που έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις του στρατεύματος ήταν και οι γιοι του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, Κυριάκος και Σοφοκλής, αλλά και του Εμμανουήλ Μπενάκη, εθνικού ευεργέτη, υπουργού και μετέπειτα δημάρχου Αθηναίων. Έδωσαν, έτσι, το παράδειγμα και σε άλλες επιφανείς οικογένειες να μη μείνουν αμέτοχες.

Εκτός, όμως, από το εσωτερικό της χώρας, έντονες διεργασίες -με βασικό και κύριο θέμα την απελευθέρωση της σκλαβωμένης ακόμα Ελλάδας- γίνονταν και μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι, όταν κηρύχθηκε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, Έλληνες μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι στο εθνικό προσκλητήριο, έσπευσαν να συμβάλλουν στην απελευθέρωση της αγαπημένης τους πατρίδας.

Στην Αμερική η ομογένεια  βρισκόταν σε αναβρασμό. Οι ειδήσεις που έρχονταν καθημερινά από την πατρίδα, η ανάγνωση επιστολών από τους δικούς τους συγκλόνιζαν την ψυχή των μεταναστών. Οι εφημερίδες πρόβαλλαν το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας που θα αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό και θα ελευθερώσει το γένος. Ανάμεσά τους η «Ατλαντίς», η παλαιότερη και μακροβιότερη εφημερίδα της ομογένειας. Με πύρινα άρθρα προσπαθεί να δημιουργήσει, αλλά και να συντηρήσει ένα κλίμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τη μητέρα πατρίδα. Καταχωρίζει στις σελίδες της την πρώτη ανακοίνωση περί του σχηματισμού Λεσβιακής Φάλαγγας (Λ.Φ.) με την οποία καλούνται όσοι επιθυμούσαν να δείξουν τη φιλοπατρία τους,  να ενταχθούν στο σώμα της Λεσβιακής Φάλαγγας και να ταξιδέψουν στη Λέσβο προκειμένου να πολεμήσουν για την απελευθέρωσή της. Καλούνταν, επίσης, οι εθελοντές να εξασφαλίσουν το αντίτιμο των εξόδων τους για το ταξίδι τους γνωστοποιώντας τη βούλησή τους στα γραφεία της παραπάνω εφημερίδας (LESBIAN PHALANX-C)o  “ATLANTIS” 113-117  WEST 31st St, NEW YORK).

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν άμεσα πολλοί Λέσβιοι, που αυθόρμητα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις οικογένειες, τη δουλειά τους, τις ευοίωνες προοπτικές του μέλλοντος αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αμερική και να επιστρέψουν στα πατρογονικά τους εδάφη για να πολεμήσουν. Ορίστηκε δε η 13/11/1912 ως ημέρα συνάντησης στο WEBSTER HALL για να παρακολουθήσουν την ορκομωσία των εθελοντών και να αποχαιρετίσουν τους γενναίους που θα αναχωρούσαν για την πατρίδα.

Διακόσιοι δέκα (210) ήταν οι Λέσβιοι από τις ΗΠΑ οι οποίοι τον Νοέμβρη του 1912 συνέστησαν τη Λεσβιακή Φάλαγγα ή Λόχο των Λεσβίων, ως έμπρακτη απόδειξη του πατριωτισμού και της φιλοπατρίας που διέπνεε τους ομογενείς της Αμερικής. Με  υψηλό αίσθημα πατριωτισμού άφησαν χωρίς ενδοιασμούς την ζωή που είχαν φτιάξει στην Αμερική για να ταξιδέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Λέσβο, προκειμένου να τεθούν στις υπηρεσίες της πατρίδας. Με έξοδα της ομογένειας οργανώθηκε  ένας κανονικός  λόχος, με ιματισμό και οπλισμό, εκπαιδεύτηκε, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η αρτιμέλειά τους, απέκτησε επικεφαλής και ήταν έτοιμος για να σταλεί  στην Ελλάδα. Μαζί τους μετέφεραν και χρηματικό ποσό 2.000 λιρών, προκειμένου να παραδοθεί στον πρωθυπουργό και υπουργό στρατιωτικών Ελ. Βενιζέλο, για τις ανάγκες εξοπλισμού της φάλαγγας. Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση προς όλους τους Λεσβίους της Αμερικής να συγκεντρώσουν επιπλέον χρήματα για τη συγκρότηση και αποστολή και δεύτερης φάλαγγας στη Μυτιλήνη.

Πρωτεργάτης και εμπνευστής της ιδέας της Λεσβιακής Φάλαγγας ήταν ο Ευστράτιος Ι. Αθανασιάδης, με καταγωγή από το Πλωμάρι της Λέσβου. Προερχόταν από αστική οικογένεια βιομηχάνων, συγκαταλέγετο μεταξύ των διακεκριμένων Ελληνοαμερικανών και ήταν γαμπρός του Αμερικανού δικαστή, διπλωμάτη και πολιτικού John Acoming Halderman. O Αθανασιάδης οραματίστηκε ένα εκπαιδευμένο εθελοντικό στρατιωτικό σώμα πλήρως εξοπλισμένο, το οποίο θα αποτελούσε τον πυρήνα της απελευθέρωσης της Λέσβου και δεν θα επιβάρυνε οικονομικά την Ελλάδα.

Στην Κεντρική Επιτροπή που ανέλαβε το έργο της σύστασης της Λεσβιακής Φάλαγγας εκτός από τον Ευστράτιο Αθανασιάδη, συμμετείχαν άλλα οκτώ μέλη, μεταξύ των οποίων και ο αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κουρκουλής, ένας άξιος και φλογερός ιερωμένος από την Αγιάσο της Λέσβου, εκκλησιαστικός προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος του συνδέσμου των ελληνικών συλλόγων της Αμερικής, «Πανελλήνιος Ένωσις», πρόδρομος των ΑΧΕΠΑΝΣ. Εμπνεόμενος από τις κοινές ελληνικές και αμερικανικές αξίες της Ελευθερίας, την Ισότητας και της Δημοκρατίας κάλεσε τους Έλληνες της Αμερικής να στρατευθούν και να συμβάλλουν οικονομικά στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας.

Διοικητής  της φάλαγγας ορίστηκε εκ των υστέρων, όταν έφτασε στην Αθήνα,  ο υπολοχαγός Περικλής Δρίτσας (1870-1942) και υποδιοικητής της,  ο επιλοχίας  Εμμανουήλ Μαρινάκης, ο άνθρωπος που οργάνωσε, εκπαίδευσε και συνόδευσε στην Ελλάδα τα μέλη της φάλαγγας.

Στην πατρίδα οι μάχες μαίνονταν και ενώ ο  ελληνικός στόλος απελευθέρωνε το ένα νησί μετά το άλλο, το Σάββατο (3/11/1912) η Λεσβιακή Φάλαγγα αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη με το πλοίο των Αυστροαμερικανικών γραμμών, MARTHA WASHINGTON.

Οι πολεμικές εξελίξεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Αιγαίο ήταν ραγδαίες. Ο ελληνικός στόλος, με το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής, από τον κόλπο του Μούδρου το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου καταπλέει και αγκυροβολεί τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η απελευθέρωση της πόλεως Μυτιλήνης θα βρει τους εθελοντές της Λ.Φ. να διασχίζουν τον ωκεανό. Στις 17/11/1912 το MARTHA WASHINGTON καταπλέει στο λιμάνι της Πάτρας.

 

Τα μέλη της Λ.Φ., την ίδια μέρα αναχωρούν με τρένο από την Πάτρα και φθάνουν στην Αθήνα στις 18/11/1912. Η εφημερίδα «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», μια μέρα αργότερα, μέσα από τις σελίδες της, ενημερώνει τους ομογενείς για την άφιξη της φάλαγγας στην Αθήνα: «… έφτασε στην Αθήνα, μετά από ταξίδι δύο εβδομάδων, η Λ.Φ, η οποία  αποτελείται από 250[1] άνδρες. Με τηλεγράφημά τους, μας ανακοίνωσαν: «Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μας αποστείλει στην Μυτιλήνη για να ενωθούμε με τον Ελληνικό Στρατό»…».

Φτάνοντας στην Αθήνα οι εθελοντές αρχίζουν να ανηφορίζουν την οδό Σταδίου. Με τη γραφική τους στολή και με σημαίες ελληνικές και αμερικάνικες ανέβηκαν με παράταξη την οδό Σταδίου  με κατεύθυνση στον χώρο στρατοπέδευσής τους, τα Παραπήγματα. Σε όλη την διαδρομή η Λ.Φ  έγινε  αποδέκτης ενθουσιωδών εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι της πόλης  στέκονταν και στις δυο μεριές του δρόμου, χειροκροτώντας και  ζητωκραυγάζοντας.

Φτάνοντας στα Παραπήγματα, τους υποδέχεται  ο ταγματάρχης του αμερικάνικου στρατού  Thomas S. Hutchison, ο οποίος είχε έρθει λίγο νωρίτερα από την Αμερική, ωθούμενος από την μεγάλη αγάπη του για την  Ελλάδα, και την επιθυμία του να πολεμήσει για την απελευθέρωσή της. Ο Hutchison περιγράφει το γεγονός ως εξής: «Με το πρώτο που έπεσε το βλέμμα μου σε αυτούς τους στρατιώτες ένιωσα ένα ελαφρό σοκ καθώς ήταν ντυμένοι με στολή ενός αμερικανικού συντάγματος, με την αυστηρότητα που απαιτεί ο κανονισμός. Για μια στιγμή νόμισα ότι επρόκειτο για ένα από τα δικά μας συντάγματα, αλλά σύντομα διαπίστωσα ότι ήταν ένα σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα πριν φύγουν από την Αμερική. Στις ζώνες τους είχαν την ορειχάλκινη πόρπη των Ηνωμένων Πολιτειών με μεγάλα ανάγλυφα γράμματα «US» πάνω της. […]. Τους απηύθυνα μία σύντομη ομιλία και ήταν αξιοσημείωτο το θέαμα να βλέπει κανείς σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών να δέχεται ομιλία από έναν Αμερικανό στρατιωτικό στα εγγλέζικα. Γύρω στέκονταν χιλιάδες ντόπιων Ελλήνων».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 29/11/1912 η Λ.Φ θα φθάσει με το μεταγωγικό «ΔΕΛΦΙΝΟΣ»  στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι και η υποδοχή μεγαλειώδης. Παντού η Λ.Φ  γίνεται αντικείμενο ενθουσιασμού και λατρείας από τους κατοίκους του νησιού. Όλοι σπεύδουν να τους καλωσορίσουν με ζεστασιά, να τους περιποιηθούν με όποιον τρόπο μπορούν.

Ο λόχος, μετά την άφιξή του,  εντάσσεται άμεσα στο  7ο  πεζικό σύνταγμα με όνομα και αύξοντα αριθμό:  Λόχος 37ος (Λεσβίων).

Η τελική μάχη μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων για την απελευθέρωση του νησιού[2] θα δοθεί στις 6 και 7 Δεκεμβρίου στα υψώματα «Τυραννίδι» και «Πετσοφάς» κοντά στο μοναστήρι του Λειμώνος. Η έκβαση ήταν νικηφόρος και στις 8 Δεκεμβρίου στο ύψωμα «Πετσοφάς» θα υπογραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης του τουρκικού στρατού. Στην περιφανή αυτή νίκη οι μαχητές της Λεσβιακής Φάλαγγας, οι Έλληνες ομογενείς της Αμερικής, έδωσαν το βροντερό τους παρών, συμβάλλοντας στη νίκη.

Στο ύψωμα αυτό θα γραφεί ο αιματηρός επίλογος μιας επονείδιστης, για το νησί, σκλαβιάς 450 χρόνων. Η προσφορά, όμως, της Λ.Φ. δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίστηκε, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην υπόθεση του αγώνα, μέχρι της τελικής δικαίωσης, και σε άλλα πεδία μαχών, στη Μακεδονία αυτή τη φορά.

Έτσι, οι Έλληνες απέδειξαν ότι σε όποιο σημείο της γης κι αν βρίσκονται, εάν η πατρίδα χρειαστεί την ανάγκη τους, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να την υπερασπιστούν. Το έκαναν και θα το κάνουν πάντα.

 

Πηγές:

1.Κωνσταντίνα – Βάκκα Κυριαζή, «Η Λεσβιακή Φάλαγγα. Ιστορία των προγόνων μας», εκδ. Μύθος. 2. Μπεκιάρης Μάκης, «Η ιστορία της Λεσβιακής Φάλαγγας», http://www.lesvosoldies.gr/gr/1257264359/1409769494.html

 

[1] Ο ακριβής αριθμός των εθελοντών ήταν 210, σύμφωνα με την ιστορική έρευνα.

[2] Στις 8 Νοεμβρίου είχε απελευθερωθεί μόνον η πόλη της Μυτιλήνης, ενώ το υπόλοιπο νησί τελούσε, ακόμη, υπό τουρκική κατοχή.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.