EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λογοκρισία και φίμωση

Λογοκρισία και φίμωση

9 May, 2024

Αυτολογοκρισία, non-papers, επιθέσεις κατά δημοσιογράφων: Μια ακτινογραφία της ελληνικής δημοσιογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου
Ένα άρθρο μου πριν χρόνια  όταν  ψήφισε τον νόμο περί φίμωσης της Ελευθερίας του τύπου αρκετά επίκαιρο

 

Ένα νέο πλήγμα δέχονται οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, από εκείνους που επιθυμούν να τους κλείσουν για να τους φιμώσουν επιβάλλοντάς τους επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις. Γιατί; Για να παραμείνουν ανοιχτές μόνο εκείνες οι μεγάλες εφημερίδες που μπορούν να ελεγχθούν, με το αζημίωτο φυσικά. Αν δεν είναι αυτό φίμωση της αλήθειας, τι είναι;

Οι εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, όπως είναι λογικό, απαιτούν τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά το 2021, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Έχει τονιστεί ήδη στους κυβερνώντες, μετά από συνάντηση της αντιπροσωπείας Ενώσεων Επαρχιακού Τύπου στις 16/10/2019 με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, πως αν καταργηθεί αυτή η υποχρεοτικότητα των δημοσιεύσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό των άνω των 240 εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων θα κλείσουν.

 

Με άλλα λόγια, αυτό συνεπάγεται το κλείσιμο περιφερειακών εφημερίδων και τον πλουτισμό των μεγάλων ελεγχόμενων. Οι δημοσιεύσεις αυτές αποτελούν το κύριο έσοδό τους. Ο κύριος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε πως θα δοθεί μια παράταση, κάτι που βέβαια σημαίνει πως θα καταργηθούν γιατί είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η παράταση αυτή είναι ένα έτος, κάτι που παρουσιάζεται και ως δώρο προς τον περιφερειακό τύπο στα πλαίσια στήριξης του κορονοϊού.

Τι θα συνέβαινε όμως αν δεν ήμασταν στην εποχή της πανδημίας; Η παράταση δε θα συζητούνταν καν. Η κατάργηση λοιπόν, είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2021 και οι 240 εφημερίδες δε θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον απαραίτητο σχεδιασμό πέραν του ενός έτους.

Πέρα από αυτή την αισχρή κατάσταση, έχει επιβληθεί και ένα χαράτσι στον περιφερειακό τύπο. Το γνωστό πλέον 2% επί του τζίρου υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, επειδή ο περιφερειακός τύπος είναι ένας πλούσιος κλάδος σε κάποιον άλλο κόσμο.

Όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, έσπευσαν όλοι να πουν πόσο δίκιο έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Όλα όμως έμειναν στα λόγια. Να σημειωθεί πως ο περιφερειακός τύπος δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον ΕΔΟΕΑΠ, παρόλα αυτά, οι απώλειες εκατομμυρίων έπρεπε να καλυφθούν από το υστέρημα αυτών των εκδοτών.

Όσοι εργάζονται στον επαρχιακό τύπο, πρέπει πλέον να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ και οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να καταθέσουν το 2% του τζίρου τους χωρίς να λαμβάνουν τίποτα πίσω.

Ακόμη χειρότερα, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αρνείται να προσφέρει κάποια παροχή σε όσους εργαζόμενους είναι μερικώς απασχολούμενοι, με την αιτιολογία ότι δεν το επιτρέπει το καταστατικό τους. Βέβαια, ζητούν τα ασφάλιστρα και δε δέχονται να ασφαλίσουν επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζομένους πλήρης απασχόλησης.

Πόσα πλήγματα πια θα δεχθεί ο περιφερειακός τύπος από κυβερνώντες που επιθυμούν τη φίμωση της αλήθειας; Χωρίς καμία στήριξη, παρά το λεγόμενο 26% που υποστηρίζεται πως πήρε ο περιφερειακός τύπος από το διαφημιστικό πρόγραμμα Μένουμε Σπίτι, υπάρχουν μαρτυρίες πως το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο. Τι θα γίνει λοιπόν με αυτή την κατάσταση; Ποιο θα είναι το αντίκτυπο στην κοινωνία αν κλείσουν οι φορείς της αλήθειας; Τι σκοπό και τους στόχους ποιων, θα εξυπηρετήσει αυτή η κατάσταση; Ο περιφερειακός τύπος είναι αυτός που με τη μορφή έντυπων εφημερίδων προβάλλει την αλήθεια.

 

Ξεκίνησαν να μας φιμώνουν με την μάσκα και στο τέλος θα μας αφαιρέσουν το δικαίωμά μας στην ελευθερία. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως μέλη της κοινωνίας για αυτή την κατάσταση; Να σταθούμε κοντά στις επαρχιακές εφημερίδες και να τις στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Μια μικρή για εμάς κίνηση, μπορεί για τον περιφερειακό τύπο να σημαίνει πολλά. Η στήριξη της αλήθειας και της ελευθερίας είναι ζωτικής σημασίας, που θα μας βοηθήσει να αντισταθούμε σε όλα τα σχέδια εξόντωσης που έχουν καταστρώσει εις βάρος του ελληνικού λαού και από έγκυρες πηγές  σήμερα –   https://www.dw.com/

 Δεν είναι τυχαίο ότι για τρία συνεχόμενα χρόνια, η Ελλάδα είναι η τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF), έστω κι αν κατάφερε φέτος να ανέβη από τη ντροπιαστική 107η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.Το βασικό πρόβλημα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης είναι ότι δεν μπορούν να βγάλουν τα λεφτά τους. Πρώτον, διότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και τα ΜΜΕ πολλά και δεύτερον, διότι στα χρόνια του διαδικτύου έχει κυριαρχήσει η κουλτούρα του “τζάμπα”. Καθώς, μάλιστα, η Ελλάδα βίωσε μια δεκαετή οικονομική κρίση, το πρόβλημα επιβίωσης των ΜΜΕ οξύνθηκε – και δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. 

Τα ΜΜΕ για να επιβιώσουν χρειάζονται συνεχή επιδότηση από τους ιδιοκτήτες τους και τη στήριξη του κράτους. Και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, εκδότες και καναλάρχες, που συνήθως βγάζουν τα λεφτά τους από άλλες δραστηριότητες, επιδοτούν τις ζημιογόνες εφημερίδες τους από βαθιά αγάπη για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού. Οπότε οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έγιναν όλο και πιο… στρατευμένοι υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους είτε επρόκειτο για επιχειρηματίες είτε για κόμματα.
Πάντως ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι τόσο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθεροτυπίας είναι η πλημμελής προστασία της ασφάλειας και της ζωής των δημοσιογράφων. Ακόμη δεν έχει διαλευκανθεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ από το 2021, ενώ αρκετοί φωτορεπόρτερ αντιμετωπίζονται με τη βία από την αστυνομία, όταν προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, κάθε επισήμανση από τον έξω κόσμο ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα αποκρούεται από την κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμισης με πολιτικά κίνητρα. 

 

 

 

photo geralt / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This