EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λυκούργος Λογοθέτης

Λυκούργος Λογοθέτης: Επαναστάτης με αιτία!

8 Feb, 2024

Το δεύτερο μέρος του άρθρου του Κώστα Στοφόρου

 

«Το στιχούργημα είναι κολοβό και αποτελείται από 2.100 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους στίχους. Ως ιστορικός χρόνος παραγωγής του χρονικού φαίνεται να είναι το 1812 και ως ποιητής αναφέρεται κάποιος Αναγνώστης Σαλαμαλέκης. Ολόκληρη η ριμάδα εδράζεται σε ένα υπόστρωμα που καλύπτει μία περίοδο περίπου τριάντα χρόνων. Ο δε δραματικός χρόνος του έμμετρου αφηγήματος αναφέρεται, όπως πληροφορούμαστε και από τον τίτλο του, στην ιστορικά  βεβαιωμένη κοινωνική αναταραχή της περιόδου 1808 ‐1811 στη Σάμο. Στο κείμενο που δημοσιεύει ο Ν. Σταματιάδης περιγράφονται κυρίως γεγονότα ως το 1808. Πιστεύεται όμως ότι το κείμενο κάλυπτε την περίοδο ως τη δεύτερη άφιξη του Λυκούργου Λογοθέτη στη Σάμο (1811)» (Μπέλσης, σελ.2)

Ο Γιώργος Καραμπελιάς, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη εισήγηση του για τη σύνθεση εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην επαναστατημένη Σάμο, αναφέρεται εκτενώς στη διαμάχη των δυο αυτών ομάδων και παραθέτει αποσπάσματα από τα όσα κατέγραψε ο Αναγνώστης Σαλαμαλέκης, όπως αυτά:

«Οι Καλικάντζαροι,

«ἀντίς διά νά παύωσι μάλιστα ἐπληθαίναν» τις υπερβάσεις «τά δίναν κεῖ πού θέλασι καί τούς πτωχούς ἐγδέναν»:

Τριάντα χρόνια καί ἐμπρός ἐκεῖνοι πού ἀρχεύαν τί κάναν καί τί πράττουσι τινές δέν τά ἠξεύραν, … δέν εἶχαν τό πολιτικό, ὀλίγοι ξεῦραν πένα…]

τσ’ ἄρχοντες πλιά δέν τζ’ ἤθελαν διά νά εἶν’ κεφάλι.

Ἔτζι ἐκάναν μερικοί σάν τούς ἀνθρωποφάγους

καί οἱ πτωχοί ἐψήνουνταν στούς ἥλιους καί στούς πάγους….

…Ἔτζι λοιπόν ἐκάνασι τά γνωστικά κεφάλια

δέν ξεύραν πώς θά τζακισθοῦν σάν πήλινα τζουκάλια…

…Λοιπόν αὐτά ἐγίνονταν ἀπό περίσσα χρόνια τρώγαν τό αἷμα τῶν πτωχῶν σάν τά κακά τελώνια»

Όπως αναφέρει πάλι ο Γ. Καραμπελιάς, τον Μάρτιο του 1807, συγκλήθηκε «λαϊκή επαναστατική Συνέλευση των κατοίκων από όλα τα χωριά, στην οποία συμμετείχαν «περισσοί ἔως ἑπτὰ χιλιάδες»….»

Μάλιστα αναφέρεται πως στις συνελεύσεις συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες και εγκαθιδρύεται ένα είδος «άμεσης δημοκρατίας» στο οποίο ο Λυκούργος Λογοθέτης θα παραμείνει πιστός και με την επιστροφή του στη Σάμο και την ανάληψη της Επαναστατικής ηγεσίας»

Απόηχοι των διδαγμάτων του Ρήγα Βελεστινλή απλώνονται σε όλη τη Σάμο. Είναι σαφής η έμπνευση του Σαλαμαλέκη από τον Θούριο:

Δυό τρεῖς ἦτον ἀπό βραδύς, κι’ ὅσο νά ξημερώσῃ γενῆκαν δέκα κι’ ἑκατό κι’ ἀκόμ’ ἄλλοι καμπόσοι….

…Καί ὁρκομώτησαν εὐθύς νά μήν ἀναλογίσουν,

νά κάμουν αὐτό π’ ἀγαποῦν ἤ καί νά ξεψυχήσουν…

…τέτοιαν ζωήν τί θέλομεν, σάν ἔχωμεν σκλαβίαν! Ὄχι σκλαβιά βασιλική, ἀμή ἀπ’ τούς δικούς μας,

ἀπ’ τούς συμπατριώτας μας κι’ ἀπό τούς προεστούς μας.

Ἡμεῖς δὲ νά δουλεύωμεν καί ἄλλοι νά τ’ ἁρπούσι ἐδῶ κι’ ἐκεῖ κατά παντοῦ, νά τά διασκορπούσι… (Καραμπελιάς ο.π.)

Το 1808 η εξέγερση πήρε ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα οι Τούρκοι που στέλνονται για να την καταπνίξουν γνωρίζουν την ήττα. Οι Καρμανιόλοι κυριαρχούν και υποχρεώνουν τους Οθωμανούς να αλλάξουν βοεβόδα. Αντί του μισητού Μουσά αγά, έρχεται στο νησί ο Βελή αγάς, για τον οποίο οι Καλικάντζαροι θεωρούν πως άγεται και φέρεται από τους Καρμανιόλους.

Η «άνοιξη της Σάμου» θα κρατήσει για 5 χρόνια. Οι Καλικάντζαροι επιστρέφουν με εκδικητική μανία…

Ο Παπλωματάς που έγινε Λογοθέτης

Ο Λυκούργος Λογοθέτης, γεννημένος ως Γεώργιος Παπλωματάς στο Νέο Καρλόβασι στις 10/21 Φεβρουαρίου 1772, φοίτησε στην περίφημη Πορφυριάδα Σχολή της πόλης του και σε ηλικία 19 ετών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου όχι μόνο εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, αλλά διορίστηκε και γραμματέας του Πατριαρχείου. Για οκτώ χρόνια -από το 1794 μέχρι το 1802 -οπότε επιστρέφει στην Πόλη ως γραμματέας του Αλέξανδρου Σούτσου, κάνει καριέρα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

 

Συνεχίζεται

 

 

photo https://eranistis.net/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This