EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Λυκούργος Λογοθέτης

Λυκούργος Λογοθέτης: Επαναστάτης με αιτία!

15 Feb, 2024

Η συνέχεια του άρθρου του Κώστα Στοφόρου

 

Τρία χρόνια αργότερα, το 1805 με την επιστροφή του στη Σάμο, φαίνεται πως έχει ήδη αλλάξει πορεία και έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Γίνεται στέλεχος των Καρμανιόλων, προκαλώντας τη λυσσώδη αντίδραση των αντιπάλων του που προχωρούν και σε δολοφονικές απόπειρες. Το 1809-10 εξορίζεται με σουλτανικό φιρμάνι στο Άγιον Όρος.

«…Ο Αγά Γιαννάκης με την στήριξη των Τούρκων υπαλλήλων, που από κοινού εκμεταλλευόταν το νησί, (μαζί τα τρώγανε), είχε εξαγοράσει τον αποσταλμένο της Πύλης Μεχμέτ βέη με 25.000 γρόσια και ο καδής Χαλήλ εφένδης, σύντροφος του προεστού Αγά Γιαννάκη Ανδρεαδάκη έγραψε την απόφαση (το ιλάμι) εξορίας του Λυκούργου» (Κιλουκιώτης)

Πήγε μάλιστα αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη «η οποία ζήτησε την θανάτωση του Λυκούργου με την κατηγορία μυστικής συμμαχίας των Καρμανιόλων με τους Άγγλους και για παράδοση του νησιού στην Αγγλία και την φυλάκιση των μελών της επιτροπής. Εκείνη την εποχή οι σχέσεις Αγγλίας Τουρκίας δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Τελικά ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης, υποστηρικτής του Λυκούργου, δωροδόκησε τον Σεϊχ-ούλ-Ισλάμ με 74000 γρόσια και η θανατική ποινή μετατράπηκε σε εξορία στο Άγιον Όρος.

«Με ενέργειες των υποστηρικτών του και των προεστών της Σάμου ελευθερώθηκε ο Λυκούργος κι ήρθε στο νησί με σκοπό να παραμείνει μόνιμα. Στις 22 Μαΐου του 1811 παντρεύτηκε τη Πουλουδίτσα, αδελφή του Καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη και εκλέχθηκε προεστός του τμήματος Καρλοβάσου και στη συνέχεια και του Μαραθοκάμπου» (Κιλουκιώτης)

Απέκτησε εννέα παιδιά από τα οποία επέζησαν τέσσερα που έμελλε να γράψουν τη δική τους ιστορία.

Όμως τον Μάρτιο του 1812 που ο εκπρόσωπος των καλικάντζαρων Μανολάκης Στεφανή, γίνεται αγάς της Σάμου αρχίζει η βία εναντίον των καρμανιόλων και οι διώξεις. Έτσι ο Λογοθέτης φεύγει ένα χρόνο αργότερα πάλι από το νησί, περιπλανιέται με την οικογένειά του για δυο χρόνια και τέλος εγκαθίσταται στη Σμύρνη όπου εργάζεται ως φαρμακοποιός (ιατρός / φαρμακέμπορος). Το 1819 μυείται στη Φιλική Εταιρεία.

Το 1821 είναι έτοιμος για δράση. Τα νέα φθάνουν γρήγορα στη Σμύρνη:

Στις 17 Απριλίου φθάνουν στο στενό της Μυκάλης δυο σπετσιώτικα πλοία «υπό την νεοφανή σημαίαν της ελευθερίας» και το Βαθύ ξεσηκώνεται.

Η Σάμος είναι σε αναβρασμό, και ο Κωσταντής Λαχανάς στις 18 Απριλίου θα δώσει το πρώτο χτύπημα.

Όμως, «οι προεστώτες της Χώρας, μη θέλοντες την επανάστασιν και συστήσαντες φρουράν εξ 100 οπλοφόρων, εματαίωσαν την επαπειλούμενη εισβολήν και την μελετωμένην φθοράν των Τούρκων. Παρεκάλεσαν δε και τον εν Κουσαντασίω Ελέζογλουν και τον μπέην της Ρόδου να στείλωσιν, ο μεν πρώτος χιλίους στρατιώτας, ο δε δεύτερος πλοίον εις παύσιν των εν τη νήσω αναφυεισών ταραχών και εις την σύλληψιν των αποστατών» (Σπ. Τρικούπης, σελ. 165)

Η επάνασταση παρά την θέληση των προεστών εξαπλώθηκε σε όλο το νησί. Αυτοί φρόντισαν να φυγαδεύσουν τους Τούρκους του νησιού στα αντικρινά παράλια, την ώρα που «όλη η νήσος και αυτή η Χώρα, ήσαν εις πλήρην επανάστασιν».

Οι Σαμιώτες δεν αρκέστηκαν να ελευθερώσουν τον δικό τους τόπο, αλλά άρχισαν και τις επιδρομές στα Μικρασιατικά παράλια. Οθωμανικός στρατός άρχισε να συγκεντρώνεται για να καταπνίξει την επανάσταση.

«Ο Λογοθέτης αποβιβάζεται στο νησί στις 24 Απριλίου. Στις 8 Μαΐου 1821 κηρύσσει επίσημα τη σαμιακή επανάσταση στο Καρλόβασι και στις 12 Μαΐου στη πόλη της Σάμου. Λεπτομέρεια σημαντική: Πριν κηρύξει την επανάσταση συνέταξε οργανικό νόµο και στρατιωτικό κανονισµό και τους έθεσε υπό την έγκριση του λαού. Μαρτυρίες μιλούν για συνέλευση 10.000 ατόμων. Όσο κι αν το νούμερο φαντάζει υπερβολικό, πρόκειται για μια απίστευτη, πάνδημη διαδικασία που δεν είναι «πυροτέχνημα», σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στη Σάμο οι μεγάλες αποφάσεις θα λαμβάνονται από λαϊκές συνελεύσεις. Λίγο αργότερα, ιδρύει τον Στρατοπολιτικό Διοργανισμό της νήσου Σάμου, το αυτόνομο επαναστατικό πολίτευμα του νησιού, που αποτελεί θεσμική πλαισίωση της ιδεολογίας των καρμανιόλων. Ο ίδιος εκλέγεται Γενικός Διοικητής» (Σπ. Αλεξίου)

«Ο επί της επαναστάσεως μετονομασθείς Λυκούργος, προ επτά ετών διατριβών εν Σμύρνη, επανήλθεν εις την πατρίδαν του την Σάμον. Άνθρωπος δραστήριος και επιχειρηματίας, έχων γνώσιν και γραμμάτων και πραγμάτων, ετέθη δια μιας υπεράνω των συμπατριωτών του και ησχολήθη να οργανίση το πολιτικόν και το στρατιωτικόν, καταστήσας εν μεν τοις χωρίοις εφόρους επέχοντας και τόπον ειρηνοδικών, εν δε τη πρωτευούση βουλήν εξ αντιπροσώπων παντός χωρίου και τρεις γενικούς εφόρους εκπληρούντας και τα καθήκοντα γενικού δικαστηρίου. Ωργάνισε και τέσσαρας χιλιαρχίας» (Σπ. Τρικούπης, τομ. Β, σελ. 16-17)

Ο Ιωάννης Φιλήμων, εκδότης της εφημερίδας Αιών και συγγραφέας τρίτομου έργου για την Επανάσταση, αναφέρεται στα αρχαιοπρεπή ονόματα που ελάμβαναν οι πρωταγωνιστές της εξέγερσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Λογοθέτης ήταν από αυτούς που τίμησαν το όνομα που έλαβαν. Ο συγγραφέας παρουσιάζει αναλυτικά το σύστημα που οργάνωσε ο Λογοθέτης, τονίζοντας πως όλες οι εξουσίες πήγαζαν από τον λαό και συμπληρώνει:

«Ουδέν άλλον είχεν ούτος υπόψιν, ή το αρχαίον αξίωμα «προκειμένου περί σωτηρίας της πατρίδος, μη βουλεύου, αλλά κινδύνευε». Η αποστολή αυτού πραγματικώς ήν έργον ουχί τυχαίον», γράφει και συμπληρώνει πως κατέστησε τη Σάμο «φόβητρον» και «φρίκην» για τους «βαρβάρους της Ασίας» (Φιλήμων, τομ. Γ, σελ. 124)

Η εξέγερση προκάλεσε την οργή του Σουλτάνου. Η Υψηλή Πύλη έδωσε ην εντολή να σκοτώσουν όλα τα παιδιά και τους άντρες άνω των οκτώ ετών, να εκτουρκίσουν τα μικρότερα παιδιά και αν πουλήσουν ως σκλάβες τις γυναίκες. Εκτός από τον στρατό συγκεντρώθηκε ένα τεράστιο πλήθος, ανάμεσά τους και πολλοί εγκληματίες και πλιατσικολόγοι.

Μέχρι να οργανωθεί στρατός και να έρθει ο στόλος, πέρασε ένα μεγάλο διάστημα. Όμως στις 3 Ιουλίου «ο τηλέγραφος της Σάμου εσήμανε τον εμφανισμόν του οθωμανικού στόλου πλέοντος προς την νήσον εκ πλοίων 36, εν οις 4 δίκροτα και 6 φρεγάται υπό τον υποναύαρχον Καρά -Αλήν… Ο λαός της Σάμου, ιδών κατά πρώτην φοράν εχθρικόν στόλον, εδειλίασε, και οι μεν ανέβησαν εις τα όρη, οι δε διεβιβάσθησαν εις τας πλησιοχώρους νήσους… Αλλ’ αι αρχαί του τόπου και ο Λυκούργος έδειξαν άκραν αφοβίαν, κατεβίβασαν το προοργανισθέν στράτευμα εις το παράλιον αντικρύ του στόλου… Ο Λυκούργος και οι χιλίαρχοι Σταμάτης Γεωργιάδης, Μανουήλ Μελαχρινός και τινές άλλοι αξιωματικοί, απομείναντες επί της παραλίας, ίθυναν τόσον ευστόχως πέντε κανόνια, ώστε όλαι σχεδόν οι σφαίραι έπεσαν εντός των λέμβων και επροξένησαν πολύν φόνον…» (Σπ. Τρικούπης, τομ. Β, σελ. 18-19).

 

 

Συνεχίζεται

 

 

photo https://sansimera.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This