ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

σχολική τάξη

Προσεγγίζουμε τον άλλον…μέσα στη σχολική τάξη. Είμαστε έτοιμοι;

29 Nov, 2021

Θέμα της δικής μου εισήγησης ήταν «Διαπολιτισμικότητα και Δημιουργική Γραφή-Ανάγνωση» στη σχολική τάξη.

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συμμετοχή μου πρόσφατα σε διαδικτυακή εκδήλωση της ανεξάρτητης Ομάδας Εκπαιδευτικών «Μαχόμενοι Εκπαιδευτικοί Λακωνίας με θέμα: «Διαπολιτισμικότητα και Εκπαίδευση-Προσεγγίζουμε τον άλλον». Θέμα της δικής μου εισήγησης ήταν «Διαπολιτισμικότητα και Δημιουργική Γραφή-Ανάγνωση» στη σχολική τάξη. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση είμαστε, θαρρώ, πεπεισμένοι πια πως προβάλλει ως ΑΝΑΓΚΗ σήμερα σε ένα σχολείο όπου φοιτούν μαθητές από διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα, διαφορετική θρησκεία και κοσμοθεωρία…

Στην ανάγκη αυτή συμβάλλει η «δημιουργική ανάγνωση και γραφή», πρωτίστως κειμένων Λογοτεχνίας που περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια και στη συνέχεια και άλλων παράλληλων κειμένων που μπορεί να ανατροφοδοτήσουν την ήδη κεκτημένη γνώση άλλοτε ως «λόγος» κι άλλοτε ως «αντίλογος»…

Με τον όρο «δημιουργική ανάγνωση» εννοούμε την αναζήτηση πέρα από το μήνυμα του συγγραφέα που για πολλά χρόνια ήταν αυτοσκοπός-μεγάλος βραχνάς για μαθητές και εκπαιδευτικούς- του μηνύματος των αναγνωστών. Τι μπορεί να προσλάβει δηλαδή ο μαθητής από το κείμενο και «πόσο παραπέρα» μπορεί να πάει το κείμενο. Αυτό προϋποθέτει μια  δημιουργική ανάπλαση του πρωταρχικού κειμένου με «όπλο» τη φαντασία και τις γνώσεις που μπορεί να φέρουν οι μαθητές από το διαφορετικό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται αλλά και την πλαισίωση των κειμένων τόσο από μουσική όσο και ζωγραφικές απεικονίσεις ενεργοποιώντας κρυμμένα τάλαντα και δεξιότητες τους.

 Για παράδειγμα, αν έχουμε να διδάξουμε στην τάξη ένα νανούρισμα, δεν θα είχε ενδιαφέρον να διερευνήσουμε πώς νανουρίζουν τα μωρά τους γονείς Ρομά, πώς γονείς άλλης εθνικότητας(Αλβανοί, Βούλγαροι, ΄Αγγλοι, Ρώσοι κλπ), Ευρωπαίοι γονείς ή Ασιάτες γονείς; Δεν θα είχε ενδιαφέρον για όλους μέσα στη σχολική τάξη αλλά και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό ομολογουμένως να ακουστούν όλες οι «φωνές» φροντίζοντας να μην περάσει τίποτα ως «ανώτερο» ή «κατώτερο», «αυθεντικό» ή «νόθο», «καλό» ή «κακό»;  ΄Ισως έτσι να αναζητώντας ανάλογα κείμενα από διαφορετικές χώρες, να επιδιώκαμε τη μετάφραση ενός νανουρίσματος σε άλλη γλώσσα, την αναζήτηση παραλλαγών του ίδιου κειμένου σε διαφορετικούς τόπους ή τον εντοπισμό κοινών στοιχείων αλλά και δικαιολόγηση των διαφορών τους;

 ΄Η διδάσκοντας ένα λογοτεχνικό κείμενο με θρησκευτικό περιεχόμενο(π.χ. Η Παναγιά η Σαλονικιά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη), δεν θα είχε αξία να δώσουμε στους μαθητές της τάξης τη δυνατότητα να περιγράψουν έναν ναό, ένα τέμενος, τη συναγωγή, έναν εξωτερικό χώρο που ίσως αντάμωσαν κάποτε τον Θεό τους; Πώς αλλιώς θα προσεγγίσουν βιωματικά τη Λογοτεχνία μαθητές από διαφορετικά  εθνικά περιβάλλοντα, αν δεν τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν στην πράξη πόσο κοινοί είναι οι φόβοι των ανθρώπων, πόσο κοινά τα συναισθήματα, πόσο ομοιάζουν οι δοξασίες, οι αντιλήψεις στον κόσμο για τον κόσμο και τα πράγματα; Για να μην αναφέρω τις παροιμίες και τα γνωμικά, τους μύθους και τους θρύλους, τα είδη του λαϊκού θεάτρου, τα μέσα ψυχαγωγίας, τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια, τις προλήψεις και μύρια όσα κοινά σε φαινομενικά διαφορετικούς πολιτισμούς μπορεί να αναζητήσουμε σε λογοτεχνικά κείμενα.

Η λογοτεχνία βρίθει από ευκαιρίες ελεύθερης και πολύμορφης έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων των μαθητών μας ξεπερνώντας γεωγραφικά-εθνικά, κοινωνικά, πολιτικά στεγανά και όρια. Με τη δημιουργική ανάγνωση και γραφή δίνουμε την ευκαιρία σε όλους. Και σ΄ αυτούς που κατέχουν τη γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό- να γράψουν… Και σ΄ αυτούς που δεν κατέχουν καλά τη γλώσσα- να ζωγραφίσουν, τραγουδήσουν… Και σ΄ αυτούς που έχουν τεχνικές δεξιότητες- να κατασκευάσουν… Και σ΄ αυτούς που έχουν διοικητικές  ικανότητες να οργανώσουν…

Μέσα από την ενασχόλησή μου τα τελευταία δέκα χρόνια με τη δημιουργική γραφή στην τάξη μπορώ να εκφράσω την πεποίθησή μου πως η διαπολιτισμικότητα μπορεί να επιτευχθεί   με την αποδοχή όλων των μαθητών μας στη σχολική τάξη, την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους, την έκφραση όλων των απόψεων και των αντιλήψεων απ’ όπου κι αν προέρχονται έχοντας πάντα ως παιδαγωγοί τον διακριτικό έλεγχο των γραφομένων και των ειπωμένων και την ανοχή, αποδοχή και συγχώνευση όλων των διαφορετικών φωνών στο σχολείο με αφόρμηση και βάση τη Λογοτεχνία, «παντρεμένη» με όλες τις μορφές τέχνης. Νομίζω όμως πως είναι ίσως η πιο καλή στιγμή για τον σκοπό αυτό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συμπράξουμε για να προσεγγίσουμε κάθε παιδί μέσα στη σχολική τάξη απ’ όπου κι αν προέρχεται, αφού δώσουμε πρώτοι εμείς το άριστο παράδειγμα επιτυχούς και δημιουργικής προσέγγισης επικοινωνίας και συνεργασίας…

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.