EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα Archimedean Schools του Μαϊάμι.

16 Feb, 2023

Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Archimedean Scools στο Μαϊάμι διοργανώνουν εκδήλωση, κεντρική ομιλήτρια της οποίας θα είναι η Ευγενία Γιανναδάκη (καθηγήτρια πανεπιστημίου της Φλόριντα), ενώ θα συμμετέχει και ο Γενικός Πρόξενος κ. Λουκάς Τσώκος.

331328791 2713836292103344 3995294684933570403 n

Η ελληνική γλώσσα, συνεκτική μεν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι η κύρια γλώσσα όμως μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία κυρίως χρόνια, τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την ωφέλεια του να γνωρίζει κάποιος την γλώσσα, που υπήρξε η ρίζα πολλών μορφών της επιστήμης, της τέχνης, του αθλητισμού της ανθρωπότητας, η ρίζα της δυτικής διανόησης, και για τον λόγο αυτό διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στους σπουδαστές τους. Σειρά πήραν και σχολεία ανά τον κόσμο, τα οποία ενέταξαν την ελληνική γλώσσα, ως γλώσσα επιλογής στην διδακτέα ύλη.

Η ελληνική γλώσσα πέρασε στην αρχαιότητα διακυμάνσεις και αλλαγές για να φτάσει να επικρατήσει ως “μία” κοινή γλώσσα των Ελλήνων, στην οποία απευθυνόμαστε κυρίως όταν ενοούμε την αρχαία αττική διάλεκτο, που εξελίχθηκε στους κατοπινούς αλεξανδρινούς και μεταρωμαϊκούς χρόνους.

Αυτή την στιγμή γύρω στα 12 εκατομμύρια άνθρωποι διεκδικούν την ελληνική γλώσσα ως μητρική τους γλώσσα, κάτι που αν το συγκρίνει κανείς με το ποσοστό των ανθρώπων που μιλούν αγγλικά ή ισπανικά, φαίνεται μικρό μέγεθος. Παρ’ όλα αυτά είναι πολλές οι γλώσσες που βασίστηκαν, είτε στο λεξιλόγιο είτε στην γραμματική τους, στην ελληνική.

Πέραν αυτού, η ελληνική μιλιέται σήμερα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, σε κομμάτια της Αλβανίας, ως διάλεκτος στην Νότια Ιταλία, ενώ είναι γλώσσα μειονότητας στην Αρμενία, την Ρουμανία, στην Ουκρανία…

Οι Έλληνες της διασποράς στις ΗΠΑ είναι περίπου 3 εκατομμύρια, ενώ από αυτούς οι κάτοικοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι περί τους 140.000. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά έχουν κάτι να τους συνδέει με αυτήν: την γλώσσα, που είναι ο κατ’ εξοχήν κρίκος με τον πολιτισμό, όχι μόνον γιατί είναι το σήμα κατατεθέν της χώρας από την οποία προέρχεται η καταγωγή τους, αλλά γιατί είναι το σήμα κατατεθέν με έναν ολόκληρο τρόπο σκέψης: τον ελληνικό πολιτισμό, που δεν είναι απομεινάρι του παρελθόντος, αλλά ένα ζωντανό σώμα που ζει μέσα στον δυτικό πολιτισμό, σε όλο τον πλανήτη.

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίον οι νεώτερες γενιές των Ελλήνων της διασποράς θα ωφεληθούν εάν μάθουν αυτή την γλώσσα. Δεν είναι για λόγους ιστορικούς ή συναισθηματικούς μόνον: είναι για να εντοπίσουν οι ίδιοι μέσα στο δικό τους ζωντανό οργανισμό, αυτό που τους συνδέει με την “ρίζα”, με την γένεση ενός ολόκληρου πολιτισμού στον πλανήτη. Και είναι το ελληνικό στοιχείο, που δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί, και αυτό γιατί διαμοιράστηκε. Οι νεώτεροι Έλληνες της διασποράς θα γίνουν πιο πλούσιοι μαθαίνοντας ελληνικά, γιατί τότε θα κατακτήσουν την βάση όλης της Δύσης.

photo ArtTower / https://pixabay.com 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This