EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Νέος Κόσμος

Μια συνέντευξη που αφορά όλους τους Έλληνες Ομογενείς

23 Nov, 2023

Με αφορμή το άρθρο με τίτλο «Τι τραβάει η Διασπορά για ένα ελληνικό διαβατήριο» του Ελληνοαυστραλού δικηγόρου Γιάννη Τριπιδάκη, το οποίο δημοσίευσε ο «Νέος Κόσμος» στις 19 Νοεμβρίου και στο οποίο ο έμπειρος νομικός σε νομικές υποθέσεις της Ομογένειας στην Ελλάδα, σχολιάζει τις συνέπειες της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει την αρμοδιότητα του Ειδικού Ληξιαρχείου το 2021 επιφορτίζοντας τα – ήδη πιεσμένα – κατά τόπους Ελληνικά Προξενεία, θέσαμε κάποια ερωτήματα στον κ. Τριπιδάκη προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να πληροφορηθούμε τι προτείνει ο ίδιος για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών υπό τις παρούσες συνθήκες.

 

-Το 2022 θέσατε ζήτημα στον υπουργό Επικρατείας, κ. Βορίδη, σχετικά με το θέμα της απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου από Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Το θέμα που έθεσα πέρυσι εγγράφως και αναλυτικά υπόψιν του (τότε) αρμοδίου Υπουργού, κ. Μ. Βορίδη, είναι ότι η απόκτηση του ελληνικού διαβατηρίου από Αυστραλο-γεννημένα παιδιά, εγγόνια κ.ο.κ., δυστυχώς, όσο πάει γίνεται και πιο δύσκολο.

Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το 2022, οι γεννήσεις, γάμοι και θάνατοι Ελλήνων του εξωτερικού καταχωρούντο είτε στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών (ακόμη και μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου) , είτε στα κατά τόπους Προξενεία, ο νόμος άλλαξε και πλέον καταργήθηκε η αρμοδιότητα του Ειδικού Ληξιαρχείου που παραμένει μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις και πλέον μετατίθενται οι δηλώσεις μόνο στα κατά τόπους Προξενεία.

Δυστυχώς ο νέος αυτός νόμος, παραλείπει να λάβει υπόψη πολλές προβληματικές παραμέτρους, όπως ενδεικτικά:

α) την σημαντική υποστελέχωση ορισμένων Ελληνικών Προξενείων και τις μεγάλες καθυστερήσεις που προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικό είναι ότι τα ραντεβού που δίνει αυτή τη στιγμή το Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης εκτείνονται στο τέλος του 2025!

β) την συνεχή αύξηση της ύλης των Προξενείων παρά την σημαντική έλλειψη προσωπικού.

γ) υποθέσεις που χρήζουν άμεση διεκπεραίωση και δεν μπορούν να περιμένουν τους χρόνους των Προξενείων. (π.χ. νομική υποχρέωση δηλώσεως θανάτου και υποβολής δηλώσεως φόρου κληρονομίας ή αποποιήσεως αυτής εντός ενός έτους, δημοσίευση διαθήκης, έκδοση πιστοποιητικού πλησιεστέρων συγγενών, εγγραφή ακινήτων στο Κτηματολόγιο, απόκρουση χρησικτησίας, δηλώσεις ηλικιωμένων, σοβαρά νοσούντων, κλπ.)

δ) αδυναμία αυτοπρόσωπης παρουσίας και ανάγκη χρήσης πληρεξουσίου, κλπ.

 

-Τι ακριβώς ζητήσατε από τον κ. Βορίδη;

Επειδή λοιπόν οι τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου είναι ασφαλώς καλοδεχούμενες, αλλά δημιουργούν νομικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα στους Ελληνοαυστραλούς, χρήζουν άμεσης τροποποίησης, τουλάχιστον μέχρι όλα ανεξαιρέτως τα Ελληνικά Προξενεία να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο εργασίας τους εντός ευλόγου χρόνου, το οποίο είναι και το ζητούμενο, τόσο για το Υπουργείο όσο και για την ομογένεια.

Τα ίδια επανέλαβα αρμοδίως και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά πρόσφατα.

 

-Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί από τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν;

Πολλά:

*Αποθαρρύνονται οι νέοι Ελληνοαυστραλοί να «γίνουν» και επίσημα Έλληνες με τις δυσάρεστες κοινωνικές, νομικές, οικονομικές για τους ίδιους, αλλά και τις διεθνείς συνέπειες που έχει αυτό για την Ελλάδα, που όσο πάει συρρικνώνεται και γερνά ο πληθυσμός της.

*Μειώνεται η τάση των νεότερων γενεών να επενδύσουν, εκπαιδευτούν, ζήσουν ή δραστηριοποιηθούν εμπορικά η οικογενειακά στην Ελλάδα.

*Αναγκάζονται οι συμπάροικοι να «παρανομήσουν» αφού δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες που προβλέπονται από άλλους νόμους.

*Καταργείται εμμέσως η δυνατότητα εκπροσωπήσεώς τους από δικηγόρο (συλλειτουργό της δικαιοσύνης), σε μια δύσκολη (γλωσσικά, γραφειοκρατικά και ηλικιακά ενδεχομένως, διοικητική διαδικασία.

*Ματαιώνεται πρακτικά το δικαίωμα ψήφου των ομογενών.

Μειώνεται, έως εξαφανίζεται, η δυνατότητα εκπροσωπήσεως των ομογενών στα Ελληνικά συλλογικά όργανα και την Ελληνική Βουλή. Στην Ελληνική Βουλή πρέπει να ακουστούν τα θέματα της Διασποράς.

Και πολλά άλλα….

Και το χειρότερο είναι, ότι στην συνείδηση πολλών ΕλληνοΑυστραλών, «ξεφτίζει» η εικόνα και άποψη που έχουν για το Ελληνικό Κράτος. Είναι άδικο, κύριε Χατζημανώλη, και για τους ίδιους και για την γενέτειρα μας.

-Εσείς τι προτείνετε ώστε να εξυπηρετούνται οι ομογενείς πιο αποτελεσματικά;

Προτείνω, συνεπώς, την τροποποίηση του νόμου, ώστε το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, μια ήδη στελεχωμένη Υπηρεσία και με απόλυτη γνώση του αντικειμένου, να έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα με τα Ελληνικά Προξενεία σε όλες τις περιπτώσεις καταχώρισης πράξεων, και όχι απλώς εξαιρετική. Δηλαδή, με απλά λόγια, παράλληλα με τα Προξενεία να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει τα έγγραφά του για την απόκτηση του Ελληνικού διαβατηρίου είτε στο Προξενείο, είτε στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών (που η εξυπηρέτηση είναι σχεδόν άμεση) – μιας και αρκετοί συμπάροικοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα – είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω πληρεξουσίου δικηγόρου (που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την διαδικασία). Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα δημιουργηθεί δίοδος αποσυμφόρησης των ήδη επιβαρυμένων Προξενείων, όπως αυτό της Μελβούρνης, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και αφετέρου θα εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και ομογενείς.

-Τέλος, οι ομογενείς τι μπορούν να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή;

Αφ’ ενός να πιέσουν εγγράφως μέσω των Συλλόγων, Οργανώσεων, Κοινοτήτων, Ομοσπονδιών, κλπ. το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών για την τροποποίηση του νόμου αυτού, αφ’ ετέρου δε, οποτεδήποτε επισκέπτεται Έλληνας πολιτικός την Αυστραλία, ανεξαρτήτως κόμματος, να τίθεται στην ατζέντα επαφών και συζητήσεων ως πρώτο θέμα. Περαιτέρω, να παρακολουθείται στενά, μέχρις επιλύσεως.

 

 

πηγη https://neoskosmos.com  photo https://www.greeklawyers.com.au/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This