EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Μοναξιά

Μοναξιά – Μοναχικότητα – Ετερότητα

4 Jun, 2022

Διαβάζοντας το Κουτσό του Χ.Κορτάσαρ παρέα με τον σκύλο μου τον Αίνο, ταυτίστηκα με τον ήρωά του που υποφέρει από μοναξιά, μετακινείται στην μοναχικότητα και επιθυμεί διακαώς την ετερότητα, ως διέξοδο ίσως του αδιεξόδου του. 

 
Με, όχι χωρίς κάποιο βιτριολικό χιούμορ, σκέφτηκα ότι ακόμη και ο σκύλος μου κινείται στον ίδιο άξονα. Μένει ώρες μόνος του στο πιο δροσερό σημείο του καυτού από το καλοκαίρι σπιτιού μου και όταν έρχονται ξένοι κάνει πάρτι από την χαρά του αγνοώντας με πανηγυρικά και άκρως επιδεικτικά. Δεν του αρκώ πια, πάνε περίπατο η αγάπη και η αφοσίωση που μου έδειχνε με τα λιγωμένα του μάτια! 

 
Το πλαίσιο που κινούνται οι άνθρωποι είναι μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας. Μοιάζει με κλειστό κύκλωμα, ένα λεπτοδουλεμένο σύμπλεγμα σε τέλεια επανάληψη μοτίβου αραβουργήματος. 

 
Τα όρια είναι τόσο παλιακά όσο και σύγχρονα. Βολοδέρνουμε μέσα σ΄αυτά και κάποτε συμφιλιωνόμαστε για κάμποσο, ευτυχώς. 

Πάντα όμως είναι παρόν εκείνο το όνειρο, το καρότο πίσω από το οποίο τρέχει ο λαγός, η ετερότητα και το ατελείωτο κυνήγι της. 

Την κάθε φορά αναρωτιόμαστε: Είμαι εδώ; Και μόλις φτάσουμε στο όριο της ετερότητας αδυνατούμε να το διαβούμε. Ως δια μαγείας χάνεται η ψευδαίσθηση ή και από μόνοι μας βλέπουμε το όριο της ετερότητας που επιθυμούμε απεγνωσμένα και αδυνατούμε να το διαβούμε, γιατί τώρα, επιθυμούμε πάλι την μοναχικότητα με την κρυφή, οδυνηρή παγίδα της την μοναξιά. 

 
Τα αόρατα δεσμά της μοναχικότητας, θελκτικά πλέον μας κρατάνε δέσμιους.  
Τίνι τρόπω μπορεί να επέλθει ισορροπία; Πρόβλημα για ικανούς λύτες μάλλον.  
Το πιο πιθανό βέβαια είναι ότι είναι δομικό ιδίωμα της ανθρώπινης υπόστασης και δεν επιδέχεται λύσεως παρά μόνο πονηρού ξεγελάσματος, που δεν μπορεί βέβαια να είναι και πολύ πονηρό γιατί πως να ξεφύγεις από τον εαυτό σου όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη; 


΄Ισως μετριάζεται το δυσάρεστο συναίσθημα του ανικανοποίητου, αν καταφέρουμε και εισάγουμε μόνιμα στην σκέψη μας την αίσθηση του προσωρινού κι ανάλογα με το πεδίο στο οποίο βρισκόμαστε, κάνουμε υπομονή – αφού είναι προσωρινό, ή απολαμβάνουμε μέχρι κεραίας, αφού πάλι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κι αυτό προσωρινό είναι. Είναι θέμα σωστού …….timing!!!! 


Βέβαια το σήμερα έφυγε, με μοναξιά ή όχι, με μοναχικότητα ή όχι και με ετερότητα ή χωρίς αυτή. 
Και όπως είπε η Σκάρλετ στο “΄Οσα παίρνει ο άνεμος“, “Αύριο είναι μια άλλη μέρα!!!” 

photo https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This