ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Μύρινα Λήμνου

Μύρινα Λήμνου, η άγνωστη καλλονή του Βορείου Αιγαίου

9 Oct, 2021

Με αφορμή την 109η επέτειο από την απελευθέρωση της Λήμνου, όταν στις 8 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός στόλος ανακατέλαβε το νησί από τους Τούρκους, ακολουθήστε μας σε μία χορταστική περιήγηση στην πρωτεύουσά του Μύρινα, επίκεντρο και φέτος των καθιερωμένων λαμπρών εορτασμών.

Ήταν στην αρχαιότητα, όταν ο Δίας σε μια διαμάχη του με την Ήρα, εκσφενδόνισε το γιο του Ήφαιστο, εδώ, στο νησί της Λήμνου, το νησί των Καβείρων και των γλυκόπιοτων κρασιών. Οι ντόπιοι περιποιήθηκαν το νήπιο κι ο Ήφαιστος μεγαλώνοντας τούς το ανταπέδωσε, δημιουργώντας σ’ αυτό τον τόπο της ηφαιστειακής δραστηριότητας, το εργαστήριό του και διδάσκοντας στους κατοίκους την τέχνη της μεταλλουργίας.

Οι Μίνυες εγκαθίστανται εδώ το 1200 π.Χ. και ιδρύουν την Μύρινα, σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, ενώ οι Πελασγοί, έφτασαν το 1000 π.Χ. και ίδρυσαν την Ηφαιστεία, 42 χλμ. ανατολικά της Μύρινας.

Εξαιτίας των δύο ισχυρών αυτών πόλεών της, η Λήμνος στους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Δίπολις, ενώ ακμή είχε γνωρίσει ήδη από την Προϊστορική εποχή, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα στην Πολιόχνη.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ξεχαστήκαμε εντελώς. Η βουτιά στην ιστορία της μας συνεπήρε κι ο καφές έμεινε μισοτελειωμένος στο φλιτζάνι. Βρισκόμαστε στο Ρωμαίικο Γιαλό, ένα από τα πιο ζωντανά σημεία της Μύρινας.

Εδώ είναι συγκεντρωμένα όλα τα cafe, που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια ή φαγάδικα. Κοιτάζουμε γύρω μας αυτήν την όμορφη νησιωτική πολιτειούλα, που στέκεται εδώ από τα Προϊστορικά χρόνια.

Απλωμένη γύρω από δύο όρμους, το λιμάνι -ή Τούρκικο Γιαλό- και τον Ρωμαίικο Γιαλό, έχει κόσμημά της ξεχωριστό, στο κέντρο ακριβώς, την βραχώδη χερσόνησο με το επιβλητικό βυζαντινό Κάστρο στην κορυφή.

Πλακόστρωτοι δρόμοι και παλιά πέτρινα σπίτια, που διατηρούνται κυρίως στο Ρωμαίικο Γιαλό, δίνουν έναν αέρα αρχοντιάς στην πόλη. Η περιοχή του λιμανιού σφύζει από ζωή, καθώς από δω ξεκινάει ο εμπορικός δρόμος, που ενώνει τους δύο όρμους.

Ανηφορίζουμε σιγά-σιγά προς τον απόκρημνο λόφο του Κάστρου, που συνδέεται με την στεριά μ’ έναν αυχένα στα ανατολικά. Θαυμάζουμε την πόλη, που από ψηλά θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, χρωματισμένο με το κόκκινο των κεραμοσκεπών της και τις πράσινες πινελιές από τις λεύκες, τα πλατάνια και τα αρμυρίκια της παραλίας.

Το Κάστρο οικοδομήθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή πάνω σε τμήματα αρχαϊκού, πιθανόν, τείχους. Η σημερινή του μορφή πάντως, ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Τα τείχη του υπέστησαν σοβαρές ζημιές το 1770, όταν ο ρωσικός στόλος πολιόρκησε την Λήμνο. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν δεξαμενές, υπόγειος θολωτός τάφος και ένα τουρκικό τέμενος, κατάλοιπο της κατοίκησής του από Τούρκους, την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Διαθέτει, επίσης, μία κεντρική πύλη, στην ανατολική πλευρά του -η πρόσβαση στην οποία γινόταν μέσω ανηφορικού μονοπατιού- και μία μικρότερη, προς τον βορρά, είναι δε τόσο στενά συνυφασμένο με την Μύρινα, ώστε από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως και τα μέσα του 20ού αιώνα η πόλη ονομαζόταν απλά «Κάστρο».

Η σημερινή μορφή του ανάγεται στο 1207, όταν το ανακατασκεύασε ο Ενετός Filocalo Navigajoso, Μεγάλος Δούκας της Λήμνου την περίοδο 1207 – 1214.

Το Κάστρο της Μύρινας, με έκταση 144 στρεμμάτων, έχει τριπλό τείχος με 14 συνολικά πύργους, ύψους έως 8μ. και πάχους 1,5μ., που προστατευόταν από βαθιά τάφρο στα ανατολικά -το μοναδικό σημείο που η χερσόνησος του Κάστρου επικοινωνεί με το υπόλοιπο νησί-, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Στη σκιά του Κάστρου ζουν τα διάσημα ελάφια, τα γνωστά πλατώνια, που πολλές φορές φθάνουν ως τις αυλές των σπιτιών της Μύρινας, η οποία ονοματοδοτήθηκε από την Μύρινα, κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα και συζύγου του πρώτου βασιλιά της Λήμνου, του Θόαντα.

Ακριβώς απέναντι από τον λόφο του Κάστρου, στην νότια πλευρά της πόλης, βρίσκεται το μικρό ύψωμα που φιλοξενεί στην κορυφή του το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και απ’ όπου η θέα προς το λιμάνι και την πόλη της Μύρινας είναι πανοραμική και ανεμπόδιστη.

Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος, που φιλοξενεί την αγορά της Μύρινας με τα κάθε είδους καταστήματα και τους χώρους εστίασης, αποτελεί την ραχοκοκαλιά της πόλης και συγχρόνως το σημείο όπου χτυπά η καρδιά ολόκληρης της Λήμνου, ένας δρόμος «ζωντανός» μέρα και νύχτα και αγαπημένο σημείο συνάντησης όλων των Λημνιών.

Ο δρόμος αυτός συνδέει ουσιαστικά τις δύο πλευρές του αυχένα, ο οποίος σχηματίζεται στο σημείο όπου η χερσόνησος του Κάστρου, συναντά τον κύριο κορμό του νησιού. Η νότια πλευρά της παραλίας της Μύρινας ονομάζεται Νέα Μάδυτος, λόγω της εγκατάστασης εκεί -μετά την ανταλλαγή πληθυσμών- Μικρασιατών και Θρακιωτών προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων από την Μάδυτο της Θράκης.

Η βόρεια πλευρά καταλαμβάνεται από τον Ρωμαίικο Γιαλό, όπου, κυριαρχούν οι νεοκλασσικές οικίες πλουσίων Αιγυπτιωτών, πανέμορφα στο σύνολό τους παραδοσιακά δίπατα σπίτια, που πλαισιώνουν τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια της όμορφης αυτής συνοικίας.

Στον Ρωμαίικο Γιαλό βρίσκονται και πάμπολλα μνημεία και αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων το εικονιζόμενο «Παλλημνιακό Ηρώο των εν πολέμοις πεσόντων», τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1957, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου, το διώροφο κτήριο του οποίου οικοδομήθηκε επί Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασε αρχικά το τουρκικό Διοικητήριο.

Το Μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα όλων των ανασκαμμένων αρχαίων θέσεων, μεταξύ των οποίων και τα περίφημα πήλινα αγαλμάτια Αρχαϊκών χρόνων των Σειρήνων και Σφιγγών. Σε άμεση γειτνίαση με το Μουσείο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού της Μύρινας, που εκτείνεται σε μια πλατιά παράκτια ζώνη, στην δυτική ακτή της πόλης.

Ο οικισμός, που ήλθε στο φως από την Κ΄ ΕΠΚΑ το 1986, καταλαμβάνει έκταση 80.000 τ.μ. περίπου.

Το πλέον πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι της Μύρινας, αυτό της Αγίας Παρασκευής, καδράρει στο καμπαναριό του τον Ρωμαίικο Γιαλό, ενώ δίπλα του στέκεται το ιστορικό κτήριο με την εντοιχισμένη πινακίδα στην οποία διαβάζουμε: “8 Οκτωβρίου 1912. Σ’ αυτήν την αποβάθρα αποβιβάστηκαν άνδρες του θωρηκτού ‘Αβέρωφ’, για να απαιτήσουν την άμεση παράδοση της Λήμνου στον ελληνικό στόλο, ο οποίος ορμώμενος από τον Μούδρο, απελευθέρωσε τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, εδραιώνοντας την ελληνική κυριαρχία στο Αρχιπέλαγος”.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This