Η όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, συμφωνήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου και προτείνει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.
Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν ως επί πλέον περιορισμοί στην ναυτιλία του ρωσικού πετρελαίου, με εξαίρεση όμως για το πετρέλαιο με τιμή σε επίπεδο (ή κάτω από αυτό) που θα καθοριστεί από τα κράτη G7. Η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος θα λάβουν παραχωρήσεις αναφορικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει για το θέμα, και αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, προ της έναρξης της ισχύος των κυρώσεων.
Η ΕΕ αναμένεται να αναπτύξει σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης των πρακτικών, με βάση το οποίο θα μπορεί να υπάρξει σειρά μετριασμού των κανονισμών που θα αποφασιστούν, για χώρες που δηλώνουν μεγάλη απώλεια. Αυτό θα λειτουργήσει ως φρένο έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε διπλωμάτης εκπρόσωπος της ΕΕ, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποια χώρα να ασκήσει βέτο κατά του ανώτατου ορίου τιμών, εφ΄όσον σημειωθούν σημαντικές απώλειες ή εάν η αξιολόγηση επιπτώσεων είναι αρνητική.
Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένα η τελική τιμή ή το ανώτατο όριο, και αναμένεται να δοθεί αρχικά από πλευράς των ΗΠΑ.
Το καλοκαίρι είχε εκφραστεί η επιθυμία να υπάρξει ομοφωνία σε οποιαδήποτε απόφαση αφορούσε το θέμα για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τώρα εκφράζεται η ανησυχία ότι θα πρέπει να αναζητάται η ομοφωνία κάθε φορά που θα πρέπει να αποφασίζεται μια ανώτατη τιμή για το πετρέλαιο.
Παρ’ όλα αυτά την Τετάρτη ή Πέμπτη θα αποφασιστεί το ανώτατο όριο τιμών, ενώ μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
photo https://pixabay.com/el/