Τα ΜΜΕ της Κύπρου συνεχίζουν να παρακολουθούν μια υπόθεση που άφησε άφωνη την κοινή γνώμη στην Κύπρο, αλλά και στην παροικία της Αυστραλίας: την δολοφονία του Θανάση Νικολάου.
Ο 26χρονος τότε Θανάσης Νικολάου είχε ενημερωθεί πως η προϋπόθεση για να επιστρέψει στην Κύπρο, ήταν να υπηρετήσει για ένα εξάμηνο στον στρατό, ενώ ήδη σχεδιάσει να εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο κατ’ αρχάς, ώστε αργότερα να μπορέσει να ανοίξει δικό του γραφείο. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε θύμα εκφοβισμού, λόγω της διαφορετικότητας (προφορά, καταγωγή).
Ο Θανάσης Νικολάου ήταν θύμα εκφοβισμού σε τέτοιο βαθμό που είχε διαταραχθεί η καθημερινότητά του. Κάποιοι από τους εξευτελισμούς στους οποίους έπρεπε να υποβληθεί ήταν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λυχνία, να του πιέζουν το κεφάλι όταν έσκυβε για να δέσει τα κορδόνια του, ή να φοβάται να οδηγήσει το αυτοκίνητό του. Ο ύπνος του διαταρασσόταν, ή έπρεπε να υποστεί “αστεία”, όπως το να ανάβουν φωτιά σε χαρτιά στα πόδια του.
Αυτά, προκάλεσαν τέσσερα άτομα στον στρατό, αλλά και ένας διοικητής και ένας επιτελάρχης οι οποίοι γνώριζαν το θέμα αλλά δεν μιλούσαν, μέχρι την ημέρα της δολοφονίας του Θανάση Νικολάου.
Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός έκρινε ότι πρόκειται για αυτοκτονία, με πτώση από γέφυρα. Στοιχεία όμως και αποδείξεις άρχισαν να βάζουν σε υποψία τις αρχές, καθώς το σώμα βρέθηκε πεσμένο ανάσκελα. Δεν ελήφθησαν από το αυτοκίνητο δακτυλικά αποτυπώματα “για να μην λερωθεί”. Η μητέρα του θύματος ανέλαβε να συλλέξει στοιχεία, και εντόπισε κηλίδες αίματος κάτω από την γέφυρα που έπεσε ο γιος της, αλλά και μώλωπες στα δάχτυλά του. Στο στόμα του βρέθηκε άμμος.
Η υπόθεση, που έως τότε ήταν κλειστή, άνοιξε και πάλι όταν υπήρξε καταδίκη της Κύπρου στο ΕΔΑΔ, με την κατγορία της ελλιπούς έρευνας. Τελικώς, αποδείχτηκε ότι ο θάνατος προήλθε από στραγγαλισμό μετά από βάναυσο ξύλο στο σώμα, που προκάλεσε κάταγμα του στέρνου και ρήξη ζωτικών οργάνων.
Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός πλέον βλέπει να του επιρρίπτονται ευθύνες για το αρχικό πόρισμα της υπόθεσης. Με επιστολές του προς τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, την υπουργό Δικαιοσύνης, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας, θέτει ευθέως θέμα παραβίασης της δίκαιης δίκης, ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του, πως κρίθηκε και καταδικάστηκε πριν ακουστεί τόσο από τους ποινικούς ανακριτές όσο και από τον Τύπο. Ο Σταυριανός υποστηρίζει πως ήδη φαίνεται σαν να δικάστηκε και μάλιστα να καταδικάστηκε, χωρίς να μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Μάλιστα στις επιστολές αυτές κάνει λόγο για θέμα ασφάλειας της ζωής του, και ζητά να αξιολογηθεί ο κίνδυνος.
Την ίδια στιγμή η οικογένεια του Θανάση Νικολάου αναμένεται να καταφύγει στο δικαστήριο. Το πόρισμα, που εν τέλει δόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, αναφέρεται για πρώτη φορά εγκληματική ενέργεια κατά του 26χρονου στρατιώτη, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες σε τέσσερα άτομα, ενώ πιθανόν να υπάρξουν ευθύνες για ακόμη τρία κατά την τέλεση του εγκλήματος.
Η οικογένεια του Νικολάου απαιτεί την έκθεση των ποινικών ανακριτών, και το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Η μητέρα του Νικολάου, σε ανάρτησή της στα social media αναφέρει την άρνηση της Νομικής Υπηρεσίας να της παραδώσει το πόρισμα των ποινικών ανακριτών.
«Ακούγοντας τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να αναφέρεται στους λόγους τους οποίους δεν μας δίνουν το πόρισμα, καταλαβαίνω και τον λόγο που δεν αποδίδεται δικαιοσύνη σ’ αυτό τον τόπο. Κατακρατούν τα πορίσματα για τον εαυτό τους, τα μελετούν μόνο εκείνοι και χειρίζονται τις υποθέσεις όπως τους βολεύει χωρίς να δίνουν πληροφορίες στα επηρεασμένα θύματα. Απαιτούμε πάραυτα να δοθεί το πόρισμα και σε εμάς τους γονείς κύριοι. Θέλουμε να το μελετήσουμε και εμείς. Έχουμε όλο το δικαίωμα», αναφέρει.