ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 29, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Οι βροχές Ιουνίου αύξησαν ραγδαία τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες

Οι βροχές Ιουνίου αύξησαν ραγδαία τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες

5 Sep, 2021

Οι βροχές Ιουνίου αύξησαν ραγδαία τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες. Πολλοί παρατήρησαν όσοι έκαναν μπάνιο στην θάλασσα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα , ότι υπάρχουν πολλές μέδουσες που έμοιαζαν σαν τηγανιτό αυγό.

Όπως μάθαμε είναι ένα πολύ κοινό είδος, το «Cotylorhiza tuberculata» που συναντάται σε πολλές θάλασσες. Οι συγκεκριμένες μέδουσες είναι άκακες και δεν τσίμπανε και δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος. Έχουν έρθει πολλές μέδουσες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Καθαρίζουν το πλακτόν και προσφέρουν προστασία στον γόνο των ψαρίων.

Το newsbomb έθεσε ένα σημαντικό έρωτημα. Τι προκάλεσε όμως η απότομη αύξηση των μεδούσων στις θάλασσες σε δίαφορες περιοχές της Ελλάδας;

Σε αυτό το έρωτημα θα μας απαντήσει ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης: «Το φυτοπλαγκτόν και οι μικροοργανισμοί της θάλασσας πάντα υπήρχαν στις θάλασσες. Φέτος παρατηρήθηκε μια έξαρση του πληθυσμού το οποίο φαίνεται και σε δορυφορικές φωτογραφίες. Ουσιαστικά με τις καλοκαιρινές βροχές του Ιουνίου τα ποτάμια έριξαν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών υλικών ανόργανων ουσιών μέσα στη θάλασσα το οποίο αποτέλεσε τροφή για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν. Ουσιαστικά πρόκειται για φυτά πολύ μικρού μεγέθους που ωστόσο έχουν χλωροφύλλη και φωτοσυνθέτουν. Η ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν προκάλεσε την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών αφού τρέφονται από αυτό».

Επίσης πρόσθεσε ότι: «Οι μέδουσες άρχισαν να εμφανίζονται στο Θρακικό πέλαγος και μετά εξαπλώθηκαν.

Οι γαλάζιες ( Rhizostoma pulmo) και οι κόκκινες (Cotylorhiza tuberculata) είναι ενδημικά είδη της Μεσογείου και παρουσιάζονται συχνές αυξομειώσεις στους πληθυσμούς τους ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που βρίσκουν. Κινούνται προσανατολισμένα προς τα νερά με την περισσότερη πυκνότητα τροφής εκμεταλλευόμενες τα θαλάσσια ρεύματα.

Στις ακτές του Θρακικού Πελάγους κυριαρχεί το ρεύμα που κινεί τα νερά ανατολικά, οπότε θα υπάρχει εξάπλωση των πληθυσμών από τις δυτικές ακτές προς τις ανατολικές. Δηλαδή πρώτα θα εμφανιστούν στις παραλίες τις Ξάνθης μετά τις Ροδόπης και τέλος του Έβρου. Το ρεύμα αυτό κινεί τα νερά με την φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα) και είναι γνωστό ως ο αντικυκλώνας της Σαμοθράκης».

Στην συνέχεια μας δίνει συμβουλές πως αν δεχθούμε τσίμπημα απο μέδουσα πρέπει να ειδοποίησουμε ή να αντιδράσουμε. Ειδικότερα λέει: «Αν δεχθείτε τσίμπημα από τσούχτρα, πρώτα πρέπει να απομακρύνετε κάποιο πλοκάμι που πιθανότατα έχει μείνει κολλημένο στην επιδερμίδα και στην συνέχεια πρέπει να ξεπλύνετε με ξύδι ή χυμό λεμονιού (αφού η τοξική ουσία είναι ισχυρά αλκαλική) και μετά να μπει αλοιφή αντιισταμινική ή καλύτερα κορτιζονούχα. Η αμμωνία και τα ούρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση, ενώ το γλυκό νερό (εμφιαλωμένο) επίσης θα την χειροτερέψει αφού αλλάζει το οσμωτικό δυναμικό του μέρους.

Βουτιές και μακροβούτια πάντα με μάσκα για να βλέπουμε τον κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει».

Αναφέρει επίσης σύμφωνα με το Newsbomb.gr ότι: «Ένα πρόγραμμα το οποίο καταγράφει τις τσούχτρες και τις μέδουσες, δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για την εμφάνισή τους σε παραλίες της Ελλάδας. Μέσω της πλατφόρμας της Google Maps πλέον μπορούμε να ενημερωθούμε αλλά και να ενημερώσουμε άλλους πολίτες μέσω δικών μας καταγραφών.

Οι πολίτες θα μπορούν πλέον, προτού εξορμήσουν για μπάνιο σε κάποια παραλία, να ελέγξουν εάν σε αυτήν υπάρχουν μέδουσες και τσούχτρες. Όλη η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο και μπορεί να στέλνει σχετικό μήνυμα στην σελίδα του Παρατηρητηρίου».

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer θέλει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τα δεδομένα ασφάλειας εμβολίων COVID-19

Η Pfizer ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να την αφήσει να παρέμβει σε υψίστης σημασίας υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων, οι οποίες προσπαθούν να καθυστερήσουν την αποκάλυψη δεδομένων για το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά αυξήθηκε τον Δεκέμβριο λόγω της αύξησης των εισαγωγών, για να φτάσει σε μηνιαίο υψηλό ρεκόρ, ενώ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα για όλο το 2021 σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίσης μια ιστορική πρωτιά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton ενημερώνει τους πολίτες για τη «χρήση βίας» σε καταστάσεις που σχετίζονται με την κρίση στα σύνορα

Μετά από κατακλυσμό κλήσεων από ενδιαφερόμενους πολίτες, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Ken Paxton (R) εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο που περιγράφει τους νόμους σχετικά με τη χρήση βίας και την παράνομη μετανάστευση για πολίτες, ιδιοκτήτες ιδιωτικών περιουσιών και την επιβολή του νόμου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αριζόνα υποστηρίζουν την  Sinema στη μομφή από τους Δημοκρατικούς

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες στην Αριζόνα εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη γερουσιαστή Kyrsten Sinema (D-Ariz.), η οποία τιμωρήθηκε από το δικό της κόμμα την περασμένη εβδομάδα επειδή ψήφισε υπέρ της διατήρησης του Filibuster για τα δικαιώματα ψήφου στη Γερουσία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανταποκρίνονται στα αιτήματα της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση της Μόσχας για «αντιποιητικά μέτρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η δυτική συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας με ξεχωριστές γραπτές δηλώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη λύσης για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Δρ Peter McCullough : Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό

Ο COVID-19 μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικό εμβολιασμό, είπε ο διάσημος καρδιολόγος και επιδημιολόγος Δρ. Peter Peter McCullough στο πρόγραμμα «Capitol Report» του NTD κατά τη διάρκεια της πορείας «Defeat the Mandates» στην Ουάσιγκτον, στις 23 Ιανουαρίου.