EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Οι Ισραηλινοί επενδύουν μαζικά στην Κύπρο

Οι Ισραηλινοί επενδύουν μαζικά στην Κύπρο

21 Aug, 2023

Δημιουργείται «το δεύτερο Ισραήλ» στο νησί, που «είναι μακριά και νιώθεις κοντά»

Σε πόλο έλξης για τους Ισραηλινούς έχει μετατραπεί η Κύπρος, καθώς πολλοί συρρέουν σε κυπριακές πόλεις, ιδιαίτερα στη Λεμεσό και την Πάφο, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Οι βολικές φορολογικές συνθήκες που προσφέρονται στους επενδυτές, καθώς και η εγγύτητα με το Ισραήλ που καθιστά δυνατή τη διαμονή στο εξωτερικό και την παραμονή κοντά στην οικογένεια αλλά και το χαμηλότερο κόστος ζωής, που αντικατοπτρίζεται στις τιμές των ακινήτων και στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, προσελκύουν τους Ισραηλινούς.

«Είναι μακριά και νιώθεις κοντά» δηλώνει στην Haaretz, Ισραηλινός που πλέον διαμένει στην Κύπρο.

To ρεπορτάζ της εφημερίδας, όπως το παρουσίασε η Άντρη Θρασυβούλου στο κανάλι Omega ακολουθεί:

Ωστόσο, μια διήμερη περιήγηση στη Λάρνακα της ρεπόρτερ της ισραηλινής εφημερίδας, έναν από τους κύριους προορισμούς στην Κύπρο, και συναντήσεις με Ισραηλινούς που ζουν εκεί και σε κοντινές πόλεις, όπως η Λεμεσός και η Πάφος και με ντόπιους, αποκαλύπτει ότι η πραγματικότητα, όπως πάντα, δεν είναι τόσο απλή.

Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να εργαστούν στο νησί αν δεν έχουν επίσης ευρωπαϊκό διαβατήριο, και ακόμη και εκείνοι που τους επιτρέπεται να το κάνουν αναγκάζονται να αρκεστούν σε μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς στο Ισραήλ, με πενιχρές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, αν και το κόστος διαβίωσης είναι χαμηλότερο από ό,τι στο Ισραήλ, αυξάνονται συνεχώς και οι τιμές στα διαμερίσματα γίνονται ακριβαίνουν.

Ισραηλινός μηχανικός που έζησε στη Λεμεσό για πέντε χρόνια αναφέρει:

«Υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να δεις την απογοήτευση στον τοπικό πληθυσμό για τη συμβολή των ξένων, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών, στις αυξήσεις των τιμών. Στο τέλος θα γίνει μπούμερανγκ εναντίον μας».

Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για την καθαριότητα των δρόμων και των πεζόδρομων της Λάρνακας που είναι μία από τις πόλεις της Κύπρου στην οποία ζουν οι πλείστοι Ισραηλινοί.

Η δικηγόρος, Μαρία Θεράποντος δηλώνει ότι η Λάρνακα είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη προσθέτονας ότι «οι Ισραηλινοί συμμετέχουν εδώ στην κατασκευή του λιμανιού και της μαρίνας και βοηθούν στη βελτίωση της πόλης».

Σημειώνει επίσης ότι οι μετανάστες από το Ισραήλ ανακατεύονται στις γειτονιές με τους ντόπιους και γίνονται μέρος του αστικού ιστού. «Δεν είναι οι πιο εξέχοντες, γιατί υπάρχουν μετανάστες εδώ από άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και ο Λίβανος, αλλά είναι εδώ και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης», προσθέτει η ίδια.

Ωστόσο, υπάρχει και κριτική διάθεση για τους Ισραηλινούς. Ο ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης είπε στην εφημερίδα ότι οι Ισραηλινοί ανακατεύονται με τον ντόπιο πληθυσμό, αν και ισχυρίζεται ότι έχουν διαφορετική νοοτροπία. «Έρχονται εδώ στην αρχή και πιστεύουν ότι μπορούν να διαπραγματευτούν για τα πάντα, σαν να βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή. Αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιούν ότι εδώ είναι διαφορετικά, πιο ήρεμα και με σεβασμό, και ενσωματώνονται και στον πολιτισμό μας».

 

  • «Η Κύπρος δεν ταιριάζει σε όλους»

«Η Κύπρος δεν ταιριάζει σε όλους», λέει ο 55χρονος Shwartz ο οποίος έφυγε το 1989 από το Ισραήλ και ήρθε στην Κύπρο. «Μερικές φορές οι άνθρωποι τηλεφωνούν για να ρωτήσουν και στο τέλος αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την ιδέα».

Ζει στην Πάφο με την σύντροφό τoυ και τους δύο γιους του που σπουδάζουν σε διεθνές γυμνάσιο και συμβουλεύει άτομα που ενδιαφέρονται για μετεγκατάσταση.

«Πριν από δύο χρόνια, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου, είχα μια ή δύο κλήσεις την ημέρα, τώρα έχουν τετραπλασιαστςεί. Από αυτούς που μου ζήτησαν να τους βοηθήσω, ένα μεγάλο ποσοστό μετακινήθηκε στο τέλος».

  • «Υπάρχει μια αίσθηση μόνιμης ελευθερίας εδώ»

Στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας, φιλοξενούνται ιστορίες Ισραηλινών που μένουν στο νησί.

«Εδώ επικρατεί ησυχία. Οι τιμές των διαμερισμάτων είναι ακόμα χαμηλές», λέει Ισραηλινός στην εφημερίδα. «Υπάρχει μια αίσθηση μόνιμης ελευθερίας εδώ», αναφέρει παράλληλα μια Ισραηλινή ανύπαντρη μητέρα ενός 10χρονου παιδιού. Μένει στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Κύπρο.

Όπως εξηγεί, έκανε την κίνηση επειδή το κόστος ζωής στο Ισραήλ ήταν πολύ υψηλό για εκείνη και είχε χρέη. «Τελικά πούλησα το ακίνητο που είχα, αγόρασα ένα διαμέρισμα εδώ και μετακόμισα. Είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς εδώ», είπε, αλλά σημείωσε ότι βασίζεται στη βοήθεια των γονιών της στο Ισραήλ.

 

 

 

Ομάδα σύνταξης: Μαργαρίτα Αντωνίου, Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Μιντσίδης 
πηγη https://hellasjournal.com/
 [1] Η Εβδομαδιαία Ενημέρωση Ελληνικών και Διεθνών Εξελίξεων (ΕΕΔΕ) συντάσσεται με την ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης και δεν εκφράζει τις απόψεις του ΕΛΙΣΜΕ. και του GREEK NEWS FL 
 
Photo Ri_Ya / https://pixabay.com

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This