EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
τσώκος

O Γενικός Πρόξενος του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Τάμπας, κ. Λουκάς Τσώκος, στο Greek News and Radio FL και τον Ιωάννη Μητσάκο

4 Jan, 2024

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, κ. Λουκάς Τσώκος, έδωσε μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην εφημερίδα μας Greek News and Radio FL, στο Δημοσιογράφο Ιωάννη Μητσάκο, και μας μίλησε για μια πλειάδα ενδιαφερόντων ζητημάτων, όπως η κρίση στο μεσανατολικό, για την εκμοντερνοποίηση των προξενικών συστημάτων για την έκδοση δικαιολογητικών, για την Ελληνική γλώσσα και άλλα πολλά.

 

ΙΜ: Είμαι πολύ χαρούμενος. Έχω τον κο Λουκά Τσώκο, τον γενικό πρόξενο, από το γενικό προξενείο της Τάμπα. Γειά σας κε Τσώκο.

Λ.Τ: Καλημέρα σας, η δική μου χαρά που μιλάμε ξανά μαζί και που μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους φίλους ακροατές εδώ στην περιοχή μας την Φλόριντα.

ΙΜ: Εμείς χαιρόμαστε πάρα πολύ, ξέρουμε ότι ο χρόνος σας πιέζει και πως έχετε πάρα πολλά να αντιμετωπίσετε, ειδικά τώρα που το τελευταίο δίμηνο υπάρχει μια πολύ έντονη και μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή, ειδικά μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την αντεπίθεση του Ισραήλ που συνέβη στην λωρίδα της Γάζας. Αυτό πώς έχει επηρεάσει τις δικές μας προξενικές αρχές και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;

Λ.Τ: Κοιτάξτε, οι δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή οπωσδήποτε αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έχει ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή μας και επηρεάζει αναπόφευκτα την χώρα μας και την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των προξενικών μας αρχών, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση, ειδικά σε εμάς εδώ που βρισκόμαστε στην Αμερική, αλλά σε ό,τι αφορά την χώρα μας την Ελλάδα, οι εξελίξεις αυτές φυσικά μας επηρεάζουν και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε και να προτρέξουμε να επιληφθεί ειρηνικά, όσο μπορεί να γίνει αυτό, αυτό το μεγάλο πρόβλημα και να υπάρξει μια διευθέτηση η οποία να εξασφαλίσει μια ηρεμία και μια ισορροπία στην περιοχή μας.

ΙΜ: Φυσικά αυτό είναι η ευχή όλων. Έχουν υπάρξει κάποιες αυξημένες αιτήσεις ή ερωτήσεις για την εισροή στην Ελλάδα ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από αυτή την κρίση;

Λ.Τ: Σε εμάς εδώ στην Φλόριντα όχι. Αυτό που έχουμε καταγράψει είναι κάποιες ακυρώσεις για θεωρήσεις εισόδου, βίζα δηλαδή, από ανθρώπους που κατοικούν εδώ στην Φλόριντα και δεν είναι Αμερικανοί, γιατί όπως ξέρουμε οι Αμερικανοί δεν χρειάζονται βίζα για να μεταβούν για 3 μήνες στην Ελλάδα, αλλά άνθρωποι που έχουν ιθαγένεια τρίτων χωρών και χρειάζονται θεώρηση και οι οποίοι πολλές φορές συνδύαζαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα με ταξίδι στο Ισραήλ, με κρουαζιέρες οι οποίες εκκινούσαν από το Ισραήλ, και αυτά όπως καταλαβαίνετε έχουν ακυρωθεί.

IΜ: Καταλαβαίνω απόλυτα, έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και ελπίζουμε αυτό κάποια στιγμή να λήξει. Θα συνεχίσουμε στα δικά μας εδώ, είπαμε ότι πιέζει ο χρόνος και δυστυχώς το μεσανατολικό είναι ένα θέμα που θα μπορούσαμε να συζητάμε για ώρες και να μην βρεθεί λύση. Ας πάμε στο δικό μας θέμα τώρα, στο προξενείο μας στην Φλόριντα, το οποίο παρέχει και όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην πολιτεία, όπως επίσης και στην Τζώρτζια και στην Αλαμπάμα, και στο Τενεσή, σωστά;

Λ.Τ: Όχι στην Τζώρτζια, υπάρχει το προξενείο της Ατλάντα. Εμείς καλύπτουμε εκτός από την Φλόριντα, την Αλαμπάμα και το Μισισίπι.

ΙΜ: Μαθαίνουμε ότι οι υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες γίνονται ακόμα ευκολότερες όσο περνάει ο καιρός.

Λ.Τ: Κοιτάξτε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο εξωτερικών, σε συνεργασία και με τα άλλα υπουργεία, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε ορισμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι μόνο των Ελλήνων, με τα ελληνικά προξενεία. Σε αυτό το πλαίσιο αυτό που αξίζει να σας αναφέρω, είναι ότι το επόμενο έτος -ακόμα δεν μπορώ να σας πω την ημερομηνία, αλλά θα είναι σύντομα- θα υπάρχουν νέες δυνατότητες σύνδεσης των πολιτών με τα προξενεία, σε ό,τι αφορά βέβαια την online σύνδεση μέσω πλατφόρμας η οποία καλύπτεται μέσω του gov.gr -φαντάζομαι οι ακροατές γνωρίζουν πλέον τις υπηρεσίες που παρέχει το gov.gr, 2.000 υπηρεσίες σχεδόν που μπορεί κάποιος να μπει μέσω του gov. gr και να πραγματοποιήσει με την κρατική διοίκηση χωρίς να χρειάζεται η δική του παρουσία- έτσι λοιπόν τώρα για τα προξενεία, αυτά θα ενταχθούνε μέσα στην πλατφόρμα gov.gr. Κάποιος ο οποίος θέλει να επικοινωνήσει με το προξενείο για να ξεκινήσει μια διαδικασία που τον ενδιαφέρει τον ίδιο, όπως η ανανέωση του διαβατηρίου του, όπως κάποιο πληρεξούσιο που θέλει να κάνει, όπως τα ληξιαρχικά του ζητήματα κ.ά., θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να μπει και να ξεκινήσει αυτή την διαδικασία. Δεν χρειάζεται δηλαδή να γίνουν τηλέφωνα, αλλά ούτε και ο τρόπος που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με την ανταλλαγή email. Όλα αυτά, θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας πλέον – θα μπαίνει ο πολίτης, θα ταυτοποιείται με τους κωδικούς του, αν έχει κωδικούς taxis αυτό θα είναι το εύκολο, αν δεν έχει τότε πάλι προβλέπεται η δυνατότητα ενός μοναδικού αριθμού που θα του έρχεται στο κινητό, θα ταυτοποιείται, θα μπαίνει στην πλατφόρμα, θα ακολουθεί τις οδηγίες, και θα έχει μια επικοινωνία μέσω της πλατφόρμας, και ανάλογα με την περίπτωση η επικοινωνία αυτή θα καταλήγει σε κάποιο ραντεβού για να έρθει για το διαβατήριό του ή για το πληρεξούσιο ή για κάποιο ληξιαρχικό γεγονός ή για να εκδώσει κάποιο πιστοποιητικό. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα υλοποιηθεί σε ό,τι αφορά τους πολίτες πολύ σύντομα, στις αρχές του επόμενου έτους.

ΙΜ: Είναι πολύ καλό αυτό γιατί εξ αιτίας του μεγέθους της πολιτείας της Φλόριντα και της απόστασης με τις άλλες πολιτείες, είναι λίγο δύσκολο να κανονίζουν οι πολίτες το ταξίδι στην Τάμπα, όπως έχουμε πει και σε άλλες επαφές, οπότε αυτό θα ελαχιστοποιήσει…

Λ.Τ: … μέσω της πλατφόρμας αυτό θα γίνει πιο εύκολο, και μάλιστα θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το προξενείο και ο πολίτης θα πρέπει να αναρτά στην πλατφόρμα, να κάνει δηλαδή upload, ορισμένα πιστοποιητικά όπως την ελληνική του ταυτότητα, το ελληνικό του διαβατήριο, ορισμένα πιστοποιητικά που θέλει να θεωρήσει, ή το προσχέδιο του πληρεξουσίου που θέλει να υπογράψει, και αφού όλα ελέγχονται από το προξενείο μετά ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να κλείνει μόνος του πλέον το ραντεβού με το προξενείο, όπου θα έχει την δυνατότητα να βλέπει τα time slots τα λεγόμενα, δηλαδή πού υπάρχει δυνατότητα για ραντεβού και θα το κλείνει απ’ ευθείας εκεί.

ΙΜ: Πολύ ωραία, έτσι λοιπόν πραγματικά ελαχιτοποιούνται και τα ταξίδια στο προξενείο… –

Λ.Τ: … και κυρίως γίνονται πιο εύκολα όλα, γίνονται όλα μέσω της πλατφόρμας, δεν χρειάζεται να διαβάζεις email, να διαβάζεις παλιά email – θα το δει ο κόσμος μόλις ξεκινήσει αυτό μέσα στο επόμενο διάστημα, πιστεύω στις αρχές του επόμενου έτους θα έχει ξεκινήσει.

ΙΜ: Και μια και μιλάμε για το 2024, είναι πάλι ένα έτος εκλογών. Και ακούμε για αλλαγές.

Λ.Τ: Έτσι είναι όπως το λέτε, υπάρχουν οι ευρωεκλογές. Κι όσοι ακολουθείτε την επικαιρότητα από την Ελλάδα, θα έχουν ενημερωθεί οι ακροατές σας, ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί, πάλι στις αρχές του 2024 μέσα στον Ιανουάριο, ο νέος νόμος που θα προβλέπει για πρώτη φορά την δυνατότητα επιστολικής ψήφου τόσο για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό όσο και για τους Έλληνες που είναι στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια σημαντική επίσης εξέλιξη, αλλά θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να ψηφιστεί ο νόμος ώστε να υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Η διαφορά με αυτό που ίσχυε στις περυσινές εκλογές του 2023, που πάλι για πρώτη φορά είχε δοθεί δυνατότητα ψήφου στο εξωτερικό, αλλά μέσω μιας μάλλον δύσκολης διαδικασίας όπου έπρεπε κάποιος να εγγραφεί με κάποιες προϋποθέσεις, τώρα ξέρετε ότι έχει ψηφιστεί νόμος από το καλοκαίρι όπου αυτές οι προϋποθέσεις πλέον δεν ισχύουν, και τώρα θα ψηφιστεί ο νόμος που θα δίνει την δυνατότητα για τις ευρωεκλογές να υπάρχει επιστολική ψήφος. Νομίζω ότι όλοι οι συμπατριώτες μας που ενδιαφέρονται μπορούν εύκολα να αναζητήσουν στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες, για το πώς θα γίνει τεχνικά, αλλά σε κάθε περίπτωση να περιμένουμε και τον νόμο που θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο όπου θα αποσαφηνιστούν διάφορα ζητήματα, γιατί θα υπάρξει μια φάση διαβούλευσης και με τα κόμματα στην Ελλάδα και με τους πολίτες με διάφορες προτάσεις, οπότε θα δούμε την τελική μορφή, την οποία πιστεύω θα έχουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2024. Να θυμίσω ότι οι ευρωεκλογές είναι στις 9 Ιουνίου 2024 και με βάση τα όσα έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα, θα πρέπει όσοι θα θελήσουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο να εγγραφούν πάλι μέσω του gov.gr, τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου περίπου, και στη συνέχεια θα λάβουν με το ταχυδρομείο όλα τα απαραίτητα τα οποία θα πρέπει να ταχυδρομήσουν πίσω αλλά το τεχνικό κομμάτι, όπως είπα, μένει μέχρι τον Ιανουάριο να ξεκαθαρίσει.

ΙΜ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η κίνηση, γιατί ακόμη κι εμείς που δεν μένουμε στην ήπειρο της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε για την σωστή και ισχυρή θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. και να ακούγεται η φωνή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και όλοι θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτές τις εκλογές, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας.

Λ.Τ: Είναι σημαντικό να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, γιατί όσο μεγαλύτερη συμμετοχή υπάρχει τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η σημασία του ελληνισμού εδώ στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά εμάς ειδικότερα, οπότε έχει την σημασία του.

ΙΜ: Ακριβώς, διότι στις προηγούμενες εκλογές πολλοί ήθελαν να εκφράσουν την ψήφο τους, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Αλλά τώρα είναι πολύ καλό το γεγονός ότι οι διατάξεις αυτές που εμποδίσανε κάποιους ανθρώπους φύγανε και τώρα το κάνουνε ακόμη πιο εύκολο με την επιστολική ψήφο, και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη, η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Λ.Τ: Ναι πιστεύω αυτός είναι ο στόχος, οπότε, αναμένουμε

ΙΜ: Ας πάμε σε κάτι άλλο σημαντικό, το οποίο είναι η ελληνική γλώσσα. Γινόμαστε μάρτυρες ότι πολλοί Έλληνες και Ελληνόπουλα δεν την μιλάνε. Βεβαίως υπάρχουν κάποια σχολεία, όπως είναι ο Αρχιμήδης εδώ στο Μαϊάμι, ή η Αθηναϊκή Ακαδημία πάνω εκεί σε εσάς, ξέρω ότι έχετε κάνει πολλή δουλειά και έχετε έρθει σε επαφή με όλα αυτά τα charter-schools όπως λέγονται για να γίνει ακόμη πιο δυνατή η ελληνική γλώσσα και η διδασκαλία της.

Λ.Τ: Έτσι είναι. Ξέρετε βέβαια ότι το αντικειμενικό πρόβλημα είναι πως τα charter schools πρέπει να ακολουθούν ορισμένους κανόνες εδώ στην πολιτεία της Φλόριντα, η διαδικασία για να μπει ένα παιδί δεν είναι εύκολη, επειδή είναι καλά σχολεία αυτά, επιτυχημένα, με πολύ καλή φήμη, έχουν μια πολύ μεγάλη προώθηση από οικογένειες για να μπουν τα παιδιά τους εκεί, υπάρχει μια μεγάλη waiting list που ξεπερνά μερικές φορές και 1000 παιδιά που θέλουν να γραφτούν στην 1η τάξη του νηπιαγωγείου για να συνεχίσουν μετά, οπότε εκεί υπάρχει μια διαδικασία μέσω κλήρωσης, δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι ένα παιδί μολονότι έχει ελληνικές ρίζες, είναι από ελληνική οικογένεια, ότι θα μπορεί να ακολουθήσει το σχολείο αυτό. Γι’ αυτό και η πρόθεση είναι να υπάρχουν ακόμα περισσότερα ελληνικά charter schools ώστε να καλυφθεί και η ζήτηση σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν είναι εύκολο βέβαια να συμβεί, έχουμε ήδη εδώ στην Φλόριντα τα περισσότερα charter schools από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ, 12 συνολικά στον αριθμό – εσείς στην Φλόριντα έχετε τον Αρχιμήδη, εδώ στην περιοχή της Τάμπα έχουμε τα σχολεία του Πλάτωνα, που είναι νέα σχολεία, και η Αθηναϊκή Ακαδημία έχει άλλα δύο σχολεία, οπότε υπάρχει μια κινητικότητα και εμείς ως προξενείο βοηθάμε να δημιουργηθούν και περισσότερα charter schools, για να καλυφθεί όσο το δυνατόν η ζήτηση.

ΙΜ: Έχουμε ακούσει για την κίνηση που κάνετε, για την προσπάθεια που καταβάλλετε, να γίνουν κι άλλα και να έρθει η ελληνική γλώσσα ακόμα πιο κοντά στα ελληνόπουλα που ζουν εδώ, στην Φλόριντα.

Λ.Τ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέω συνέχεια, ότι ένα ελληνικό charter school δεν είναι μόνο ότι διδάσκει την ελληνική γλώσσα, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους – είναι ότι βοηθάει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά γενικότερα στην ακαδημαϊκή τους πορεία και εξέλιξη. Στην περίπτωση του σχολείου του Αρχιμήδη που όπως ίσως ξέρετε, είναι από τα καλύτερα σχολεία τόσο σε επίπεδο πολιτείας Φλόριντα όσο και παν-αμερικανικά, έχει πολύ υψηλές βαθμολογίες παντού – και όταν μιλήσετε με τους ανθρώπους του σχολείου θα σας πουν ακριβώς αυτό, ότι ένας βασικός λόγος για την επιτυχία των μαθητών του σχολείου, που τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν σχέση καταγωγής με την Ελλάδα, έχει να κάνει με το ότι καλούνται από πολύ μικρή ηλικία, από το νηπιαγωγείο ουσιαστικά, να κάνουν δύο ώρες ελληνικά την ημέρα, μία ώρα γλώσσα, μία ώρα μαθηματικά διδάσκονται στα ελληνικά, και το γεγονός ότι διδάσκονται τα μαθηματικά σε μια γλώσσα που τους είναι παντελώς άγνωστη αυτό βοηθάει την πνευματική τους εξέλιξη, την πνευματική τους λειτουργία, μπορούν να επεξεργάζονται έννοιες πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τον μέσο όρο άλλων παιδιών. Είναι μια πολύ μεγάλη ώθηση αυτό. Τιμάται ότι ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας των μαθητών του σχολείου στην σταδιοδρομία τους την μαθητική και αργότερα την φοιτητική, έχει να κάνει ακριβώς με αυτό, με το ότι ο εγκέφαλός τους εκπαιδεύεται από πολύ μικρή ηλικία να σκέφτεται σε μια γλώσσα που δεν τους είναι οικεία. Αυτό είναι ένα είδος προπόνησης του εγκεφάλου, που βοηθάει πάρα πολύ τα παιδιά.

ΙΜ: Δεν είναι μόνο αυτό, η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα μαθηματική και μουσική. Είναι μια γλώσσα που διαφέρει απ’ όλες τις άλλες, και ερχόμαστε σε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι «ο έχων την ελληνική παιδεία είναι Έλλην». Και αυτά τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική παιδεία.

Λ.Τ: Βοηθάει πάρα πολύ γιατί μαθαίνουν για την Ελλάδα πράγματα, και αυτό τους κάνει φίλους της Ελλάδας, και τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είτε η εξέλιξη της ζωής τους, τους φέρει κοντά στην Ελλάδα είτε όχι, είναι μια μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα.

ΙΜ: Πολύ σωστά. Τί συμβαίνει ότι λείπει από την ελληνική κοινότητα της Φλόριντα ώστε να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο σε αυτή την κίνηση ή σε κάτι άλλο;

Λ.Τ: Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στην πολιτιστική προβολή των δραστηριοτήτων της ελληνικής κοινότητας. Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των νεοφερμένων από την Ελλάδα, δηλαδή αυτών που έχουν έρθει πρόσφατα ή σχετικά πρόσφατα από την Ελλάδα και έχουν μια πολύ ζωντανή εικόνα της σημερινής Ελλάδας, και ανθρώπων που είναι πρώτης και δεύτερης γενιάς, και ενδιαφέρονται για την ελληνική τους καταγωγή, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα αλλά δεν έχουν ζήσει ποτέ στην Ελλάδα και η επαφή τους με αυτήν είναι άλλου τύπου. Θα πρέπει να γεφυρώσουμε αυτές τις δύο κατηγορίες, γιατί η αλήθεια είναι πως είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω δραστηριοτήτων πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά μιας νέου τύπου προσέγγισης. Δηλαδή, σύλλογοι πολιτιστικοί, όπως ο σύλλογος που υπάρχει στη νότια Φλόριντα, κάνουν πολύ καλή δουλειά με ιδέες όπως το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες είτε από ανθρώπους που έρχονται από την Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίων, είτε από εδώ, από την Αμερική, Ελληνοαμερικανών, Ελλήνων – όλα αυτά είναι ιδέες που μπορούν να φέρουν κοντά νεώτερους ανθρώπους, που έχουν μια άλλη αντίληψη για τον ελληνισμό, που θέλουν να απομακρυνθούν από παλαιότερα μοντέλα που όλοι γνωρίζουμε, και επίσης με αυτό τον τρόπο, που για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό, να μπορέσει να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο κατηγοριών. Συμπτωματικά σήμερα είχα μια συνάντηση με τις κοινότητες εδώ τις τοπικές, και αυτό συζητούσαμε, ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή πολιτιστικοί σύλλογοι που να αναπτύξουν μια πολυσχιδή δραστηριότητα. Δεν είναι ανάγκη να είναι πολυπληθείς. Μπορούν να ξεκινήσουν με έναν πυρήνα δέκα ανθρώπων, που να είναι όμως μια ομάδα με συνοχή, να μοιράσει ρόλους, να μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλίες, όπως είπαμε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, μια προβολή βιβλίων, ομιλιών, γιατί όχι διοργάνωση ταξιδιών στην Ελλάδα συγκεκριμένου χαρακτήρα π.χ. πολιτιστικού με επισκέψεις σε συγκεκριμένα μέρη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες, έχει τόσα πράγματα να προσφέρει, ακόμη και γαστρονομικό θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει ένα τουρ, οπότε προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύω πρέπει να κινηθούμε. Και να δείξουμε με αυτό τον τρόπο και προς την εδώ κοινωνία, ότι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από σουβλάκια ή κάτι τέτοιο μόνο.

ΙΜ: Πολύ σωστά. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας και γνωρίζετε ότι με το Greek Radio FL κάνουμε αυτή την προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια, και με την βοήθεια του Greek Books FL προσπαθούμε να φέρουμε ελληνικά βιβλία κοντά στους Έλληνες της ομογένειας, και πραγματικά ο πολιτισμός μας είναι αυτός που θα μας κρατήσει ζωντανούς και θα μας κάνει πιο ισχυρούς.

Λ.Τ: Ωραία, χαίρομαι πολύ που το ακούω και πάντα δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό.

ΙΜ: Πριν κλείσουμε, επειδή οι άγιες ημέρες έρχονται, θα θέλαμε να στείλετε τις ευχές σας προς τους Έλληνες απανταχού οι οποίοι ακούνε τον ραδιοφωνικό σταθμό μας και διαβάζουν την εφημερίδα μας.

Λ.Τ: Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους ακροατές εδώ στην Φλόριντα και αλλού, να ευχηθώ εν όψει της εορταστικής περιόδου Καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο το Νέο Έτος σε όλους, με υγεία πάνω απ’ όλα, και εύχομαι πραγματικά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, το 2024 να μας φέρει πιο κοντά στις επιδιώξεις μας. Πάντα να θυμόμαστε την Ελλάδα και να την έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας.

ΙΜ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τις θερμές ευχές, αντευχόμαστε και ελπίζουμε να πάνε όλα υπέροχα, να έχετε κι εσείς μια υπέροχη εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και έναν υπέροχο νέο χρόνο 2024 για εσάς και την οικογένειά σας.

Λ.Τ: Σας ευχαριστώ. 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

24 ώρες

24 ώρες

Ένα πουλί κελαηδεί κάθε πρωί έξω απ’ το παραθύρι μου. Γλυκό ξυπνητήρι απεσταλμένος της φύσης μου...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This