EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ο γυρισμός της ξενιτεμένης

Ο γυρισμός της ξενιτεμένης

23 Oct, 2023

Καλοκαίρι.

Τριγύρω μου ένας κόσμος νέος. Αμφιλεγόμενος. Ασυνήθιστος. Κι εγώ σίγουρη. Σταθερή. Γεμάτη αυτοπεποίθηση. Ωσάν δεν υπήρξα ποτέ πρωτύτερα. Οι φίλοι στο πλευρό μου. Παρά την απόσταση ανάμεσό μας. Η σεβαστή μου μητέρα. Ο μαύρος πατέρας μου. Καταρρακωμένος. Κουρασμένος. Όσο κι αν με πλήγωσε, δεν το ‘κανε εσκεμμένα. Σήμερα θα ‘θελα να εξανεμίσω τις έγνοιες του. Ίσως κάποτε το επιτύχω. Ξέφυγα απ’ το παρελθόν. Ποτέ δεν πίστευα πως θα τα κατάφερνα. Η ζωή μου όπως την ονειρευόμουν πάντα.

 

Φθινόπωρο.

Εκείνος – πάντα μαζί μου.

Ουρανοξύστες, γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι, υψηλές τεχνολογίες. Πολιτείες σύγχρονες και σύννεφα σε ασημί μεταλλικό στους καστανούς πλανήτες των ματιών του. Άνθρωπός μου κι αδερφός από την απαρχή των πάντων – από το χωροχρόνο πριν τη δική του γένεση και τη δική μου, ως το θάνατο κι αν γίνεται, πέρα κι απ’ αυτόν. Καβάλα στην άσπρη φοράδα με τα κόκκινα χαλινάρια καλπάζει στο σύμπαν, τιθασεύει την ορμή του κεραυνού, με το σιδερωμένο του σπαθί σχίζει τη σκοτεινή νύχτα – η λάμψη του φλόγα πύρινη – τ’ αρχικά του στη λαβή, δίπλα μου με την ταχύτητα του φωτός, όπου κι αν είμαι, μ’ αγκαλιάζει προστατευτικά, με κρατάει απ’ το χέρι όλα μας τα χρόνια, σβήνει το δάκρυ, πολεμάει τους φόβους, τα τέρατα που με στοιχειώνουν, εξαϋλώνει την κάθε απειλή.

 

Πίσω μου η Αλεξάνδρ(ει)α που φεύγει.

Χαιρετιόμαστε «… με το κεφάλι ψηλά (…) σαν που ταιριάζει μάς που αξιωθήκαμε μια τέτοια φιλία». Την Αλεξάνδρ(ει)α που έζησα μαζί σου, σού λέω κι εγώ, δεν μπορεί κανείς να μου την πάρει. Δυνατές όσο ποτέ κοιτιόμαστε στα μάτια. Περήφανες η μία για την άλλη. Δίχως μετάνοια. Για τίποτα.

 

Χειμώνας.

Θαρρώ πως λησμονώ τα Ελληνικά μου. Το λεξιλόγιο. Τη σύνταξη. Μα σε μια στιγμή μέσα η ασάλευτη κυτταρική μνήμη ενός εφηβικού κορμιού με (καθ)οδηγεί – στιγμές ονείρου, σταγόνες θύμησης υπερνικούν τη λήθη, σταλακτίτες στη θέα των ματιών μου – παρά ‘θιν αλός. Αέρηδες φυσούν τα μαλλιά μου προς τα πίσω. Η αυγουστιάτικη υγρασία μέσα στον καύσωνα της Μακεδονίας. Ακίνητος ο Άγιος Γέροντάς μου ακούει την εξομολόγησή μου. Άγγελος από εικόνα βυζαντινή ταπεινά ψάλλει την ευχή. Το πετραχήλι στο κεφάλι μου, η ευωδιά του θυμιατού, το μεγαλείο του Θεού και η ευλογημένη αγκαλιά της Παρθένου Μητέρας Του. Το χρυσό βασίλειό Του μέσα σε πέτρες ρωμαϊκές. Κι η πόλη μου – μάγισσα παντοτινή και Μούσα του Βασίλη Τσιτσάνη – η  Θεσσαλῶν νίκη. Πλησιάζει. Ένα βήμα να κάνω, την ψηλαφίζω.

 

Άνοιξη.

Η λευκή αρκούδα στέκεται στην κορυφή του παγόβουνου. Το αγέρωχο, φωτεινό πράσινο βλέμμα της παρατηρεί τον περίγυρο. Περίεργο, ευφυές. Άραγε είναι σχέση αυτή; Κι αν ναι, τί είδους; Κι εκείνη αλλάζει. Βλέπει τον κόσμο με μάτια διαφορετικά. Φιλώ την υγρή μύτη της και την αγκαλιάζω σφιχτά. Χαϊδεύω το απαλό τρίχωμά της. Γνωρίζοντας το άπειρο της τελειότητάς της. (Ανα)γνωρίζοντας την πολύτιμη αξία της.

 

Πλάι μου ο Σπύρος πάντα. Τα λόγια του γεμάτα σοφία. Με ακρίβεια περιγράφει τα ένδοθέν μας. Χάρισμα σπάνιο και πολυσύνθετο. Κάρτες από Βελιγράδι, από Βιέννη και Κωνστάντζα αγάπη γιομάτες. Χρυσή συλλογή φωτογραφιών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Μηνύματα στο κινητό απ’ το υπερπέραν. Κατανόηση για τα συναισθήματά μου όλα.

 

Καλοκαίρι.

«Κάματε καλά όσοι αφήσατε τα ξένα σήμερα, για να έρθετε στην Ελλάδα».

 

Welcome home (Olympics).

«Για σένα τα ‘βαλαν αυτά».

 

 

 

2004
photo olha_b / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This